Herkkä aistimaan tunnelmia

Ensimmäisen levynsä julkaissut Dimi Salo haluaa tehdä musiikkia omilla ehdoillaan.

Anna Kilponen

Levyn kannessa on nuori nainen hymynkare suupielissään. Valo siivilöityy puiden lehtien lomasta jättäen varjoja hänen kasvoilleen. Luonnollinen kuva on kaukana kiiltokuvamaisesta artistiposee­rauksesta. Vaikka havainto on ulkomusiikillinen, se kertoo paljon oululaisen laulaja-lauluntekijä Dimi Salon, 28, periksiantamattomasta asenteesta ja omaehtoisuudesta.

– Kansi on kannanotto sille, miltä minun pitäisi näyttää. En halunnut mitään siloteltua kuvaa. Kuvassa hiukseni ovat miten sattuu, aknearpeni näkyvät eikä meikkivoidekaan ole ihan tasaisesti, Salo kertoo.

Vielä muutama vuosi sitten hän harkitsi lopettavansa musiikin­teon. Salo ei löytänyt sellaista levy-yhtiötä tai yhteistyökumppania, joka olisi ollut kiinnostunut hänen musiikistaan sellaisenaan.

– Levy-yhtiöiltä tuli palautetta esimerkiksi siitä, että pukeudun ja laulan väärin. Laulujani pidettiin liian monimutkaisina ja tunteellisina. En ole edes surullinen, etten ole sellaiseen suostunut.

Dimi Salo tunsi olevansa vääränlainen, mutta hän ei halunnut luovuttaa. Salo päätti ottaa riskin ja tehdä levyn omilla ehdoillaan. Syntyi Lauluja uskaltamisesta -niminen levy, jonka kaikki sanoitukset ja sävellykset ovat hänen omiaan.

Salon mukaan kappaleissa on paljon latausta, sillä hän on herkkä aistimaan tunnelmia.

Vuoden mittainen prosessi treenaamisineen, äänityksineen, miksauksineen, masterointineen koulun ja työn ohella on ollut raskas mutta kasvattava.

Dimi Salo laulaa sekä soittaa levyllä koskettimia, poikkihuilua ja kellopeliä. Hän on myös tehnyt levyn viulu- ja sellosovitukset.

– Vaikka levyni saisi hyvän vastaanoton, se ei tarkoita, että minulle olisi tilaa täällä. Suomessa tehdään paljon hyvää musiikkia. Minulla on vielä pieni kuulijakunta, mutta en minä huonoille häviä.

Levyn kappaleissa kerrotaan niin sukupolvien välisestä kuilusta kuin toisen naisen ahdingosta. Näkökulma ei ole suinkaan aina nuoren naisen.

– Haluan sanoituksissani tehdä tilaa myös miehen äänelle. On miesartisteja, jotka motkottavat naisista, mutta minä en valita miehistä enkä heidän kliseisistä ominaispiirteistään. Keikoilla olenkin saanut kuulla, että on kiva, kun en hauku miehiä. Haluaisin tehdä enemmänkin biisejä paitsi nuoren miehen myös isän näkökulmasta. Se on avartavaa.

Salo luonnehtii levyn materiaalia teatraaliseksi ja omintakeiseksi runsaiden vaikutteiden vuoksi.

– Se ei välttämättä avaudu yhdellä kuuntelulla, mutta onneksi levyllä on mittaa vain puoli tuntia.

Jos levyn teko omakustanteisesti vaati uskaltamista, kreikaksi laulaminen sitä vasta vaatikin. Levyllä on yksi täysin kreikankielinen ja kaksi osittain kreikankielistä kappaletta. Salolla on juuria Kreikassa, sillä siellä asuvat hänen isänsä ja sisaruspuolensa.

– Kreikka on isäni kieli. Osaan puhua sitä turistitasolla ja ymmärrän kieltä. Tämä oli ensikosketukseni kreikaksi sanoittamiseen ja laulamiseen.

Levyn hän lähettää myös omalle isälleen – yli 3 000 kilometrin päähän Kreikkaan.

– Rakastan isääni, mutta näemme vain pari kertaa vuodessa. Kulttuurierot ja sukupolvien välinen kuilu vaativat ymmärrystä.

Dimi Salo on sukunsa ainoa taiteilija, joten ymmärrystä ei ole aina herunut.

– Minulla on ollut välillä paineita ryhtyä tekemään ”oikeita töitä”.

Juuri nyt näyttää siltä, että musiikki on vienyt voiton.

fakta

Dimitra Dimi Salo

Syntynyt Oulussa 1988, lapsuus Ylivieskassa. Muutti 15-vuotiaana yksin Ouluun.

Asuu Intiössä.

Ylioppilaaksi ja matkailuvirkailijaksi (kaksoistutkinto) Oulun seudun ammattiopistosta 2008.

Tornion Pop & Jazz konservatorio Lappiassa muusikon perustutkinto vuonna 2012. Valmistuu vuoden sisään musiikkipedagogiksi Oulun ammattikorkeakoulusta.

Laulun- ja laulunteon opettaja, kuoronohjaaja ja tapahtumajärjestäjä.

Taustalaulaja-kosketinsoittaja Kauko Röyhkä & The Boots -bändissä, esiintynyt myös Radiopuhelimet-yhtyeen levyllä.

Lauluja uskaltamisesta -levyllä soittavat Salon lisäksi: Anssi Hautamäki kitara, Jesse Heikkinen kitara, Henkka Meripaasi rummut, Antti Saarilampi basso ja taustalaulu. Lisäksi levyllä on useita vierailijoita.

Levynjulkaisukeikka perjantaina 22.9. Voimala 1889:ssä.

Omat nettisivut www.dimi.fi

Dimi Salo rohkeni kokeilla, miltä tuntuu laulaa kreikaksi, isänsä kielellä. Hän haaveilee tekevänsä joskus lisää kreikankielistä musiikkia.Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 22.09.2017.