Atte Kalajoen elämä ja teot kansiin

Kaleva

Oulu-seura julkaisee ensi viikon lauantaina Kari Sallamaan kirjoittaman Atte Kalajoki -elämäkerran Maailma Ouluna. Atte Kalajoen elämä ja teot.

Oulun seniorimessuilla julkaistava elämäkerta tarkastelee Atte Kalajoen (1914–2004) vaiheita halki itsenäisen Suomen.

Elämäkerta esittelee Kalajoen tien ”Campo Mussolinin partiopojasta 1935 hobitiksi Käpylän rannalla 2004”.

Atte Kalajoki oli 20 ensimmäistä ikävuottaan sukunimeltään Calamnius.

Vuonna 1934 Calamnius suomennettiin Kalajoeksi ja samana vuonna Kalajoki kirjoitti Oulun lyseosta ylioppilaaksi.

Hän aloitti tuolloin myös pitkän lehtimiesuransa, aluksi Kaiku-lehden toimittajana.

Erittäin pitkän uransa aikana hänen kirjoituksiaan julkaistiin käytännöllisesti katsoen lähes kaikissa oululaisissa sanomalehdissä vasemmistolehtiä lukuunottamatta.

Nimimerkillä Panu hän ehti loihtia parituhatta pakinaa.

Omissa nimissä hän kirjoitti myös toistakymmentä kirjaa.

Kalajoki valmistui Helsingin yliopistossa filosofian kandidaatiksi vuonna 1944 ja ehti toimia opettajana lehtityönsä rinnalla sekä Oulun yliopiston apulaissihteerinä 1964 –77.

Hänet tunnettiin myös kulttuurilehti Kaltion ideoijana, sen perustajana, pitkäaikaisena päätoimittajana, taloudenhoitajana ja hallituksen kunniapuheenjohtajana.

Kalajoesta tuli vuosien varrella paras vanhan Oulun historian, tarinoiden, talojen ja ihmisten tuntija ja perinteisen ympäristön suojelija.

Kalajoesta tuli Rantakadun säilyttämisen puolesta käydyn taistelun kärkihahmoja 1960- ja 1970-lukujen aikana. Toiminnastaan Oulun ja Oulu-seuran hyväksi Kalajoki valittiin vuonna 1989 Etaksi.

Lukuisista huomionosoituksista merkittävimpiä olivat vuonna 1977 saatu kamarineuvoksen arvo sekä vuoden 1983 filosofian kunniatohtorius Oulun yliopistossa.

Elämäkerran kirjoittaja, filosofian tohtori, dosentti Kari Sallamaa on kirjallisuuden tutkija Oulun yliopistosta. Hän on myös Atte Kalajoen kesänaapuri Oulunsalon Varjakasta.



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 09.09.2017.