Viihdettä vakain aikein

Pohjoisen hauskuuttajat eivät jääneet miettimään loputtomiin sitä, mikseivät
etelän tyypit buukkaa heitä.
Oulun komediapatteri sai alkunsa näin muutama vuosi sitten.

Nyt se työllistää kymmeniä koomikoita
ja järjestää noin 60 klubia vuodessa,
ja Oulusta on otettu mallia myös muualle.

Riitta Taulavuori

Koomikoiden kaksiviikkoiskokous tuntuu ajatuksena hupaisammalta kuin tapaaminen todellisuudessa on.

Oululaiskahvilan pöydän ääreen kokoontuneen kuuden hengen seurueen neuvonpito näyttää ja kuulostaa juuri siltä kuin minkä tahansa työyhteisön palaveri. Pari osallistujaa availee läppäreitään, yksi siemailee erikoiskahviaan. Useampi on näyttää hieman nuutuneelta. Puujalkavitsejä ei juuri veistellä eikä huultakaan liiemmin heitetä.

Iikka Kivi, Tommi Ylimäinen, Päivi Kuuva, Peter Sapiano, Saku Torssonen ja Esa Kauranen ovat oululaisia stand up -koomikoita, jotka muodostavat Oulun komediapatteri -nimisen yhteenliittymän. Joukkoon kuuluu myös Matti Patronen, mutta hän ei ole päässyt paikalle.

Koomikkokollektiivin kokouksessa käydään läpi muun muassa sitä, miten komiikkaklubit sitten viime tapaamisen ovat sujuneet: miten liput ovat käyneet kaupaksi, millaista palautetta on tullut vierailevilta esiintyjiltä ja yleisöltä sekä pitäisikö esityksiä kehittää jotenkin.

Lisäksi suunnitelmissa on käsikirjoittaa uusia lavajuttuja.

– Oulun komediapatteri ei ole yritys tai yhdistys, vaan brändi, joka työllistää koomikoita järjestämällä stand up -klubeja Oulussa ja sen lähialueilla, Iikka Kivi määrittelee.

Yhteenliittymä tuottaa tapahtumia nykyään kymmenelle klubille Kemijärveltä Kaustiselle sekä työllistää klubeillaan kymmeniä koomikoita eri puolilta Suomea. Oulussa komediapatterin tuottamat klubit ovat Remakka 45 Specialissa ja Hekotus Kaijonharjussa Caiossa. Klubitapahtumia se tuottaa vuositasolla kaikkiaan noin 60.

Oulun komediapatteri toimii yhteistyössä oululaisen ohjelmatoimiston Groove Thingin kanssa niin, että komediapatteri vastaa klubi-iltojen sisällöistä ja ohjelmatoimisto tapahtumien rahaliikenteestä sekä muusta liiketoiminnasta.

Koomikoiden työllistämisen lisäksi komediapatterin konseptilla halutaan kehittää
alueellista komiikkakulttuuria.

– Toimintamallimme tarjoaa vakiintuneet markkinointityökalut stand up -klubien järjestämiseksi, Kivi kuvailee ja hymähtää, että viime vuosina on tullut luettua niitä ”itselle ei niin rakkaita” bisnes-
opuksiakin.

Oulussa vuonna 2013 perustetun komediapatterin konsepti on ehtinyt levittäytyä myös laajemmalle: tänä vuonna ovat aloittaneet Pirkanmaan ja Uudenmaan komediapatterit.

Suomessa stand up -koomikoita välitetään eri tapahtumiin myös muita reittejä. Valtakunnallisesti näkyviä tapahtumatuotantoyhtiöitä ovat ovat esimerkiksi Suomen Stand Up Club ja Hedberg Entertainment.

– Alkunsa Oulun komediapatteri sai, kun Ali Jahangirin pikkuveli Erfan ehdotti perustettavaksi systeemiä, jolla saisimme työllistettyä itse itsemme tällä alueella, Kivi muistelee.

– Todettiin, että turhaan täällä pohjoisessa ihmetellään sitä, mik-
seivät etelän tyypit meitä buukkaa. Että aletaan tehdä se ihan itse.

Koomikoiden työllistämisen lisäksi komediapatterin konseptilla halutaan kehittää alueellista komiikkakulttuuria. Tämä tarkoittaa muun muassa klubitoiminnan juurruttamista eri paikkakunnille sekä koomikoiden koulimista nokkeluuksien nakkeluun elävän yleisön edessä.

Esimerkiksi uutta ohjelmistoa treenattaessa koomikot katsovat toistensa esityksiä ja antavat niistä palautetta.

– Otamme mukaan myös lupaavilta vaikuttavia aloittelijoita. Järjestämme heille mahdollisuuksia päästä aluksi pienemmille näyttökeikoille, ja myöhemmin taitojen karttuessa he voivat päästä esiintymään varsinaisille rahakeikoille klubeihin ja kiertueille.

Kiven mukaan komiikan ammattilaiseksi haluavan taival on pitkä ja kivinen, ja erityisesti aloittelijoille on tärkeää päästä harjoittelemaan matalan kynnyksen mikki auki (open mic) -iltoihin eri puolilla maata.

– Tällä hetkellä meillä olisi tilaa kahdelle tai kolmelle tulokkaalle.

Ylivieskalaissyntyinen Iikka Kivi, 30, laskee elättäneensä itsensä stand up -komiikalla viimeiset viisi vuotta. Omien lavaesiintymisten ja klubien tuottamisen ohella miestä työllistää Ylen TV2:n Noin viikon uutiset. Kivi on yksi ajankohtaissatiirin käsikirjoittajista, ja kausi on hänelle itselleen neljäs. Lisäksi hän saattaa tehdä esimerkiksi juontokeikkoja.

Koomikko Kiven elanto tulee monesta lähteestä, kuten kulttuurialan itsensätyöllistäjällä yleensä.

Alun perin Kivi halusi toimittajaksi. Lehtiä vuosikaudet avustanut ja medianomiksi valmistunut Kivi päätyi kuitenkin lavakomiikkaan. Lajiin hän oli tutustunut kaverinsa Esa Vengasahon kautta stand up -koomikko Zaanin eli Jean-Eric Chaumentinin järjestämällä open mic -klubilla Oulussa.

Syksyllä 2011 Kivi ja Vengasaho ryhtyivät järjestämään Oulussa Remakka-klubeja, joista vähän myöhemmin alkoi putkahdella oululainen toisensa jälkeen kokeilemaan koomikon kykyjään Ylen Naurun tasapainossa. Iikka Kivi voitti kisan vuonna 2014 ja Matti Patronen vuotta myöhemmin.

Suomessa stand up -komiikka on vakiinnuttanut asemansa. Uutuudenviehätys on karissut ja kilpailu on kovaa, Kivi arvioi.

– Meillä on iso joukko tosi hyviä ammattikoomikoita, mutta myös tosi iso joukko nousevia lahjakkuuksia. Lähivuodet ovat varmasti lavakomiikan kulta-aikaa, kun nuoret tekijät haastavat konkareita.

Pelkän tv- tai some-julkisuuden varaan lavakomiikan ammattilainen ei voi Kiven mielestä jättäytyä.

– Pikavoittoja ei tällä alalla tule, ja jos tulee, niin ne eivät tuo pitkäksi aikaa leipää pöytään.

fakta

Itsensätyöllistäjien joukko kasvaa

Termi on kattokäsite, joka sisältää yksinyrittäjät, ammatinharjoittajat, freelancerit ja apurahansaajat. Maatalousyrittäjiä ei lueta ryhmään. Suurin osa ryhmään kuuluvista on yksinyrittäjiä.

Itsensätyöllistäjiä (15–64-vuotiaat) oli viime vuonna 157 000. Vuonna 2013 samaan ryhmään kuului 152 000 henkilöä ja vuonna 2000 siihen kuului 120 000 henkilöä.

Ammattiryhmittäin eniten itsensätyöllistäjiä on rakennus- ja kuljetusalalla, palvelualalla (mm. kampaajat, kosmetologit, hierojat, siivoojat) sekä kulttuurialan ammattilaisissa (mm. muusikot, näyttelijät, toimittajat, valokuvaajat, kääntäjät).

Ryhmän kasvu on nähty muun muassa merkkinä suomalaisten yrittäjähenkisyyden kasvusta sekä keinona parantaa työllisyystilannetta. Epäkohtina pidetään muun muassa alhaista tulotasoa, heikkoa sosiaaliturvaa, riippuvuutta työn tilaajasta sekä näennäis- tai pakkoyrittäjyyttä.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström nimesi kesäkuussa selvityshenkilöt kartoittamaan muutostarpeita itsensätyöllistäjien työttömyysturvaan ja -vakuutusjärjestelmään. Selvityshenkilöt esittävät ehdotuksensa raportissaan 14. joulukuuta mennessä.

Lähteet: Tilastokeskus,
työ- ja elinkeinoministeriö

Tommi Ylimäinen (vas.) Iikka Kivi, Saku Torssonen, Päivi Kuuva,
Peter Sapiano ja Esa Kauranen
(kädet oikeassa alakulmassa) aloittelevat kaksiviikkoiskokoustaan. Oululaisilla stand up -koomikoilla on taas yksi työviikko takana
ja uudet kujeet edessä.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 19.09.2016.