Elämän varrelta

Koti keltaisessa
Opettajakerhon puutalossa lähellä Oulun keskustaa on muistojen ja löytöjen värikäs
kokonaisuus.

Sanna Alavaikko, teksti
Teija Soini, kuvat

Kun Kaija Hinkula ja Juice Mustonen muuttivat Oulun Opettajakerhon talossa sijaitsevaan asuntoonsa, se oli jo valmiiksi paljolti uusien asukkaidensa näköinen. Muuton jälkeen muutama seinä on saanut pintaansa uutta maalia, mutta suurempia remontteja pariskunta ei ole asunnossa tehnyt.

Uudenkadun varrella sijaitseva Opettajakerhon talo on rakennettu vuonna 1923 ja sen on suunnitellut arkkitehti Otto F. Holm. Pihapiirissä on kaksi taloa, joissa on yhteensä 24 asuntoa.

Hinkulan ja Mustosen asunnossa talon historialliset yksityiskohdat ovat hienosti näkyvissä ja käytössä. Esimerkiksi keittiön puuhella ja olohuoneessa seisova Arabian kaakeliuuni tuovat lämpöä talvisin.

– Olemme tällaisia vanhojen talojen ystäviä. Aiemmin asuimme Pikisaaressa, sielläkin vanhassa puutalossa, Hinkula kertoo.

Hän harmittelee, ettei Oulussa ole paljonkaan jäljellä vanhaa puuarkkitehtuuria.

– Voi vain kuvitella, kuinka erinäköinen Oulu voisi olla, jos vanhoja puutaloja olisi säilynyt enemmän.

Opettajakerhon talo on monien muiden Oulun keskusta-alueen puutalojen tapaan suojeltu, joten sitä purkaminen ei onneksi uhkaa.

Koti on värikäs. Olohuoneessa on valkoisten lisäksi keltainen ja turkoosi seinä. Makuuhuoneessa puolestaan seisovat oven kahta puolta kirkkaanpunaiset vaatekaapit.

– Edellisellä asukkaalla oli aika lailla samanlainen sisustusmaku kuin meillä. Siksi esimerkiksi keittiön ja makuuhuoneen kaapit ovat aivan meidän näköisiämme, vaikka ne ovat olleet täällä jo ennen meitä, Hinkula selvittää.

Keittiön kaappien ovissa toistuu sama värimaailma kuin puuhellan yläpuolella olevissa käsin maalatuissa portugalilaisissa kaakeleissa.

Sisutus on kokonaisuus löydettyjä, ystäviltä ja sukulaisilta saatuja, kirpputoreilta ostettuja ja matkoilta tuotuja esineitä ja kalusteita.

– Tavarat ovat kertyneet elämän varrelta, Hinkula sanoo.

Puulaatikko olohuoneen kaakeliuunin vieressä muistuttaa hevostyttövuosista. Alun perin se oli hoitohevosen tarvikkeiden säilytyslaatikko.

Esillä on myös paljon taidetta. Hinkula on kuvataitelija ja esillä on paitsi hänen omia töitään, myös muiden paikallisten taiteilijoiden teoksia.

Matkoilta eri puolilta maailmaa sisustuksen osaksi on päätynyt muun muassa julisteita. Keittiön kaappien ovissa on vetimiä, jotka ovat matkamuistoja Berliinistä.

1920-luvun klassismia edustavan talon asunnossa näkyvät vuosikymmenten kerrostumat. Ne muodostavat yhdessä värikkään sisustuksen kanssa asukkaiden sanojen mukaan tilkkutäkin, joka on kuitenkin silmää miellyttävä kokonaisuus.

– Emme halunneet tehdä täällä remonttia pelkästään remontoimisen takia, vaikka kaikki ratkaisut eivät ehkä perinteisiä olekaan. Asumme ja mietimme rauhassa, mitä kannattaa remontoida, Hinkula sanoo.

Lisää verkossa
Katso kuvagalleria. kaleva.fi

Matkoilta tuodut julisteet sopivat hyvin värimaailmaan. Seinää puuhellan yläpuolella koristavat portugalilaiset, käsin maalatut kaakelit. Niiden värimaailma toistuu muuallakin asunnossa. Olohuoneen toinen väripilkku on turkoosi seinä. Puulaatikko muistuttaa hevostyttövuosista. Vuonna 1923 rakennettu Opettajakerhon talo on suojeltu. Talossa on paljon historiallisia yksityiskohtia. Kerätyistä kalusteista on saatu toimiva kokonaisuus.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 17.09.2016.