Fiuuuuuuhhh! – Tää tuulettais nyt nää kakarat

Leikkimielinen esitys halkoo tuulta ilmiönä. Se liikuttaa muusikoita ja pillittää näyttelijöitä.

Antti Kaarlelan, Antti Kairakarin ja Soivan Siilin kaksikon aivomyrskyssä eivät tuolitkaan pysy jaloillaan.

Festivaaliesitys

OuDance-festivaali: fiuuuuuuhhh! Ohjaus ja esiintyminen Antti Kaarlela. Koreografia ja esiintyminen Antti Kairakari. Musiikki ja esiintyminen Kyösti Salmijärvi ja Markus Lampela. Lintulammen koulu 15.9.

Antit Kaarlela ja Kairakari sekä Soivan Siilin kaksikko Kyösti Salmijärvi ja Markus Lampela osaavat ihmetellä niin kuin lapset. Siitä syntyi navakka ja puuskainen esitys fiuuuuuuhhh!, kun oululaiset pitkän linjan taiteentekijät alkoivat ihmetellä tuulta ilmiönä.

Tutkimusmatka alkaa Johannes-nimisen pikkupojan (Antti Kairakari) kotoa, isän ja äidin makuuhuoneesta. Sieltä ei ole matka eikä mikään meriseikkailulle tai avaruuteen asti.

Tuulia on niin monia: föhntuuli, sirocco, aurinkotuuli ja naapurin Meri-Tuuli. (Lentosuukkoja!)

Tässä aivomyrskyssä tuolitkaan eivät pysy jaloillaan. Retkituolit retkahtavat avaruuskypäriksi, kääntyvät kielillä puhuviksi televisioruuduiksi, paukahtavat rytmimusiikkisoittimiksi ja solahtavat koturnikengiksi Maata uhkaavan hirviön alle.

Ei hätää, maailman pelastaa Fiuuuuuuhhh-mies (Antti Kaarlela), jolla on lakanasta tehty viitta.

fiuuuuuuhhh! vie taiteilijat yli mukavuusalueiden toinen toistensa osaamisen reviireille. Se liikuttaa muusikoita ja pillittää näyttelijöitä.

Esityksessä on tuore maku, koska siihen on jätetty ilmaa pienille improvisaation kuplille. Toivottavasti sitä ei taputella koskaan ihan valmiiksi.

fiuuuuuuhhh! sisältää sanaleikkiä, faktaa, fiktiota, musiikki-ilottelua, ääniliikemobileja ja luovaa ääntelyä. Musikaalisesti ja esitystaiteellisesti lahjakas nelikko puhalsi kokoon hauskan esityksen, joka tuulettaa ajattelua.

Siitä näkee, mihin kaikkeen ihmettely, keksiminen ja kokeilu johtavat.

Lisäksi fiuuuuuuhhh! päivittää kouluesitysten formaattia.

Sen artikuloima luova ajattelu ja ongelmanratkaisu ovat tärkeimpiä asioita, joita kouluissa voi opettaa – sosiaalisten taitojen, kulttuurien tuntemuksen ja liikunnan lisäksi.

Mielikuvitusmatkaan kätkeytyy myös elokuvamusiikkitriviaa 2001: Avaruusseikkailun Also Sprach Zarathustran pätevien rumpujen verran ja unkarilaisten kansantanssien rytmikästä jalkatyöskentelyä.

fiuuuuuuhhh! on hattutemppu. Tässä taideluomuksessa neljä aikuista miestä toimii toisiaan kunnioittaen, huvitellen ja kuvitellen yhteen. Kaikki lapset eivät näe näin positiivista miesmallia omassa lähipiirissään.

Siinäpä yksi syy, miksi tuntui niin hyvältä nähdä tämä raitapaitaisten sisäisten pikkupoikien jengi toimessa näyttämöllä ja nimenomaan koulukiertueella.

fiuuuuuuhhh! on ehkä pieni askel fosforitähtien tutkimukselle, mutta suuri askel Lasten kulttuurikaupunki Oululle.

Ihmettely on kuin pallo, josta voi ottaa kopin.

Koppi! Määritelmän mukaan tuuli on maanpinnan suuntaista ilman liikettä.

Pyörremyrskyssä on mitattu tuulelle nopeusennätys 408 kilometriä tunnissa. Voiko tuulla vieläkin kovempaa?

Eeva Kauppinen

fiuuuuuuhhh! tuulettaa
ajattelua. Siitä näkee,
mihin kaikkeen ihmettely, keksiminen ja kokeilu
johtavat.
Fiuuuuuuhhh! vaan: näin neljä
aikuista miestä toimii toisiaan
kunnioittaen, huvitellen ja kuvitellen yhteen. Takana Antti Kairakari (vas.) ja Antti Kaarlela, tuoleilla Markus Lampela (vas.) ja Kyösti Salmijärvi.

Luonnon-ilmiö avaa Lasten kulttuuri-kaupunki Oulun

Kaleva

Lasten kulttuurikaupunki Oulu lupaa laadukasta lastenkulttuuria vuoden jokaiseen viikonloppuun. Lupauksen täyttävät oululaiset lastenkulttuurin tekijät.

Ensimmäisenä ehtivät näyttämötaiteilija-tanssijat Antti Kaarlela ja Antti Kairakari sekä Soiva Siilin muusikot Kyösti Salmijärvi ja Markus Lampela.

Heidän esityksen fiuuuuuuhhh! käsittelee luonnonilmiötä nimeltä tuuli.

Melkein 9-vuotiaat pojat – Aatos, Johannes, Petteri ja Heikki – perustavat hirmumyrskyuutisen riepottamina fiuuuuuuhhh!-kerhon, tarttuvat tuulen hännästä kiinni ja pelastavat maailman.

Tanssin, musiikin, teatterin ja leikin keinoin toteutettu puolen tunnin mittainen esitys nähdään kulttuuritalo Valveen aulassa tänään lauantaina 17.9. kello 14 ja 16. Liput maksavat viisi euroa. Esitykset ovat osa JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen OuDance-festivaalin ohjelmistoa.

Viikon kuluttua lauantaina (24.9.) juhlitaan sata vuotta sitten syntynyttä suosikkikirjailijaa Roald Dahlia.

Pääkirjastolla vietettävän tapahtumapäivän ohjelmaan kuuluvat brittikirjailijan ympärille kietoutuva näyttely, Oulun ylioppilasteatterin pienoisnäytelmä ja tarinatuokioita Dahlin kirjojen suosikkihahmojen hengessä.

Lokakuussa (1.10.) saa ensi-iltansa Akseli Klonkin Tuulentaittaja, joka perustuu oululaisen Lauri Hirvosen kuvakirjaan.

Lasten kulttuurikaupunki Oulu -tapahtumat löytyvät kootusti verkkosivuilta www.lastenkulttuurioulu.fi.

Ajankohtaisia tapahtumia nostetaan esiin myös Facebook-sivulla Facebook/lastenkulttuurioulu.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 17.09.2016.