Toivosen sopimuksen yksityiskohdat vielä auki

Eeva Kauppinen

Oulun kaupunginteatterin taiteellisen johtajan Kari-Pekka Toivosen jatkosopimus on tyypillinen teatterikentällä. Oulun kaupunginteatteri Oy:n hallitus päätti maanantaina muuttaa Toivosen työsopimuksen toistaiseksi voimassaolevaksi.

Toistaiseksi voimassaolevien ja määräaikaisten sopimusten määrät ovat lähellä toisiaan.

– Määräaikaisia tehdään ehkä pikkuisen enemmän, tämä on mutu-tuntuma, kertoo Suomen Teatteri ry:n lakimies Leevi Mentula.

Isoista teattereista johtajanvaihdos on tehty viimeksi Helsingin kaupunginteatterissa ja Tampereen Työväen Teatterissa. Näissä teattereissa päädyttiin toistaiseksi voimassaoleviin sopimuksiin.

Toistaiseksi voimassaoleva sopimus oli Toivosen oma toive. Hän keskusteli asiasta Oulun kaupunginteatteri Oy:n hallituksen puheenjohtajan Tytti Tuppuraisen kanssa.

Tärkeä ero on siinä, onko toistaiseksi voimassaoleva sopimus johtaja- vai työsopimus. Mallin valinta riippuu siitä, mitä johtajalta halutaan.

– Johtajasopimus on vähän niin kuin toimitusjohtaja osakeyhtiössä. Jos naama ei miellytä, hallitus voi ilmoittaa, ettei tarvitse tulla töihin huomenna. Irtisanominen on johtajasopimuksessa paljon helpompaa, Mentula valaisee.

Kari-Pekka Toivosen ensimmäinen sopimus Oulun kaupunginteatteri Oy:n kanssa oli johtajasopimus.

– Ilmeisesti myös jatkoajasta on johtajasopimus, teatterin toimitusjohtaja Maija Palonheimo kertoo.

Tytti Tuppuraisen mukaan tarkemmat sopimusehdot ovat vielä neuvoteltavina.

Jos sopimusmalli on perinteinen työsopimus, sekin voi olla toistaiseksi voimassa.

– Työsopimusmallisen sopimuksen päättämiseen tarvitaan työsopimuslain mukaiset rikkeet. Johtajasopimuksen tehnyt voidaan irtisanoa tai sitten päättää sopimus välittömästi, lakimies Leevi Mentula vertaa.

Johtajasopimuksen tekevällä henkilöllä ei ole varsinaista työsuhdeturvaa. Hän toimii hallituksen luottamuksen varassa.

– Tietenkin johtajasopimuksessa myös sovitaan irtisanomiskorvauksista.

Mentulan mukaan on erilaisia syitä, miksi molempia malleja käytetään.

– Tietenkin on myös taiteellinen puoli. Jos halutaan tiettyä linjaa vetävä johtaja, silloin kannattaa olla johtajasopimus, joka voidaan joskus mahdollisesti muuttaa. Eikä se ole eläkevirka.

Määräaikaisiin sopimuksiin on nykyisin lähes aina liitetty jatko-optio.

– Siinä halutaan parhaita puolia molemmista maailmoista, Mentula ynnää.

– Johtaja haluaa tietysti, että työsuhde kestää mahdollisimman kauan. Ja teatteri haluaa, että johtaja on helpommin sitoutettavissa, kun hän tietää, että pesti jatkuu.

Näyttelijäyhdistys vastusti teat-
teriyhtiön hallitukselle antamassaan lausunnossa Kari-Pekka Toivosen sopimuksen muuttamista toistaiseksi voimassaolevaksi. Toivosen jatkoa ei sinänsä vastustettu.

Tytti Tuppurainen kertoi Kalevalle, että tehty päätös oli yksimielinen. Se tarkoittaa, että myös teatterin työntekijöiden virallinen edustaja hallituksessa, näyttelijä Hannu Pelkonen, näytti vihreää valoa.

Kari-Pekka Toivonen jatkaa Oulun kaupunginteatterin taiteellisena johtajana uuden sopimuksen turvin.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 14.09.2016.