Tyhjä tila ei näy vielä vuokrissa

Oulun ydinkeskustassa halutaan yhä joistakin liikehuoneistoista huippuvuokria. Joidenkin tilojen vuokrapyynnöt ovat jopa samantasoisia kuin Helsingin keskustassa.

Pasi Klemettilä

Oulu

Oulun ydinkeskustan kuumimmissa kortteleissa ovat joidenkin liiketilojen vuokrahinnat suomalaisittain edelleen huipputasoa.

Esimerkiksi Rotuaarilla Kirkkokadun ja Kauppurienkadun risteyksen tuntumassa pienissä liiketiloissa neliövuokrat nousevat 100 euron tuntumaan neliöltä, jopa ylikin. Näin korkea hintataso on Helsingissä tyypillinen keskustassa. Huippupaikoilla Helsingissä vuokrataso on noin 150 euroa neliöltä.

Liiketiloja välittävien tahojen mukaan kysyntä ja tarjonta määräävät vuokraushinnat yleensä urilleen ennen pitkää.

Realia Managementin myyntipäällikkö Pekka Valkola on sitä mieltä, että liiketilojen vuokrien on tällä menolla pakko alkaa laskea Oulussa.

– Kyllä se linja on tulossa, vielä sitä ei ole olemassa. Kivijalkaa satasella neliö, kyllä ne ajat on eletty. Jos 40 neliön tilasta maksetaan 4 000 euroa kuussa, liikevaihtoa saa siinä olla aika paljon.

Valkolan mielestä pientä virettä vuokrien laskusta on jo havaittavissa, ja jotakin on pakko tapahtua.

– Tiloja on paljon tyhjänä. Aika tekee työtään, kyllä toimeksiantajat alkavat pikku hiljaa hermostua. Vielä eivät ole hermostuneet, mutta ihan varmasti tapahtuu näin. Tiloja on aika kallista pitää tyhjänä, kulut juoksevat koko ajan, Valkola sanoo.

Realian äskettäin ostamalla Corbelilla on Oulussa vuokrattavana entinen Pukumiehen kiinteistö.

– Entisen Pukumiehen katutasoa vuokrataan pikkuisen vajaa 60 euroa neliö eikä tahdo oikein kauheaa kysyntää olla. Kyllä se kuvastaa tilannetta. Se on ykkösnurkkaus Oulussa ja vielä tyhjänä, Valkola sanoo.

Entisten Pukumiehen tilojen vuokrapyyntö ei ole Valkolan mukaan sekään laskenut. Tilat omistaa työeläkevakuutusyhtiö Elo.

LähiTapiola Kiinteistövarainhoito Oy:n kiinteistöpäällikkö Jussi Roine sanoo, että sadan euron neliövuokrat muutamissa pienissä liiketiloissa Rotuaarilla eivät kuvaa Oulun ydinkeskustan yleistä vuokratasoa. LähiTapiolalla on vuokrattavana muun muassa Anttilan tavaratalo.

– Kun puhutaan tuhansista neliöistä, puhutaan aivan eri vuokratasoista. (Sellaisista) tyhjistä tiloista ei kukaan satasta pyydä, ollaan aivan eri lukemissa. Keskustan oikeat neliövuokrat vaihtelevat varmaan 20–50 euron välillä. Rotuaarin pikkutiloilla ei ole mitään merkitystä.

Roineen mielestä liian korkeat vuokrapyynnit eivät ole vuokrauksen esteenä, vuokrista voi aina neuvotella. Suurempi pulma on, että vakavia vuokralaisehdokkaita ei ole paljon liikkeellä.

– Kauppakeskus Valkea varmaan tavallaan tyhjensi pajatson. Kun siihen tehtiin kiihkeimmät sopimukset, vähäksi aikaa tuli hiljaista. Me voimme saada Anttilan vuokrattua, tai Pukumiehen ja Stockmannin paikalle voi tulla vuokralaisia. Sellaisesta se voi lähteä purkautumaan.

Catellan myyntipäällikön Pekka Laurila-Harjun mukaan joissakin viime aikoina tehdyissä ydinkeskustan vuokrasopimuksissa on ollut marginaalista laskua.

– Jos vuokrataso laskisikin jossakin, Kauppurienkadulla vuokrataso varmaan säilyy parhaiten, Laurila-Harju uskoo. Valkean sisäänkäynti, yhteys torille, Stockmannin läheisyys ja kallioparkin hissit tekevät hänen mielestään kadusta hyvän paikan.

Fakta

Vuokrataso laskee rajusti yhden tai kahden korttelin matkalla

Esimerkiksi Kauppurienkadulla Kirkkokadun ja Isonkadun välissä pyydetään Soneran käytössä olleesta tilasta nyt vuokraa 95 euroa neliöltä ja Stockmannia vastapäätä olevista tiloista vajaat 70 euroa neliöltä.

Vuokrat laskevat jo parin ja yhdenkin korttelinmitan päässä kovasti, kun siirrytään syrjemmäksi keskeisimmiltä kävelykadun paikoilta.

Esimerkiksi Pakkahuoneenkatu 22:ssa liiketilan vuokrapyyntö on noin 43 euroa neliöltä kuussa.

Sama sadan euron huippuvuokrataso on vallinnut Oulussa aivan ydinkeskustan liikehuoneistoissa jo ainakin kymmenen vuotta sitten, ja jo silloin voitiin sanoa, että vuokrat hipoivat Helsingin tasoja.

Helsingin keskustassa varsinaisten huippupaikkojen vuokrataso on toki ehkä 150 euroa neliöltä, kun se sikäläisissä normitiloissa on noin satanen neliöltä.

Tampereella ja Turussa parhaista liikepaikoista peritään vuokraa hitusen vähemmän kuin Oulussa.

Kysyntä ja tarjonta kyräilevät toisiaan Kommentti

Pasi Klemettilä

pasi.klemettila@kaleva.fi

Oulun ydinkeskustan kiinteistöjen omistajat ovat näyttäneet tavoittelevan entisenlaista vuokratuottoa, vaikka juuri nyt tilaa on ydinkeskustassa kovasti tarjolla.

Vuokranantajat eivät tietenkään haluaisi tyytyä entistä pienempiin tuloihin, kukapa haluaisi. Ja ehkäpä vuokranantajilla ei rahamassi heti tyhjene, vaikka joku tila seisoisikin tovin tyhjillään.

Liiketiloista kiinnostuneet yritykset pohtivat puolestaan, onko vuokra sopiva vai ei kauppapaikalla mahdollisesti saatavaan myyntiin nähden. Jos paikka on erikoisen hyvä, kovaakin vuokraa voi tiloista maksaa. Mutta mieluummin maksetaan vähemmän.

Takavuosina tilanne Oulun keskustassa liikehuoneistojen suhteen oli aivan erilainen kuin nyt. Perinteisesti on ollut pula hyvillä paikoilla olevista liiketiloista, mutta nyt vuokralaisilla on valinnanvaraa. Silti ei kauppa ole vielä käynyt mitenkään kuumana eikä vuokralaistarjokkaita ole välittäjien mukaan ollut liikaa liikkeellä.

Maalaisjärkeen kävisi, että vuokrat olisivat laskeneet, kun kerran tyhjää ja tyhjenevää tilaa on paljon. Mutta ei.

Maallikon mielestä olisi mukavaa, että keskustan tyhjät liiketilat täyttyisivät hetikohta uusilla kivoilla kaupoilla. Juuri tällä hetkellä ei näytä siltä, vain tilojen tyhjyys sattuu silmään.

Kysyntä ja tarjonta saattavat seikkailla nyt eri paikoissa tai ainakin ne kyräilevät toisiaan. Oulussa on jo vuosien ajan pitänyt
maksaa joistakin ydinkeskustan pienenpuoleisista liiketiloista yhtä isoja neliövuokria kuin Helsingissä. Vuokratasossa ei ole nytkään
näkynyt laskua, vaikka tyhjää
tai pian vapautuvaa liiketilaa on Oulussa poikkeuksellisen paljon.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 22.09.2016.