Teatterin taikurit

Näyttämöltä koettavaa taikaa edeltää useiden kuukausien huolellinen suunnittelu ja rakentaminen. Oulun kaupunginteatterin harmaat eminenssit luovat lavastamossa tyhjästäkin nyhjäämällä upeat puitteet Valheille ja viettelijöille.

Näyttämöltä koettavaa taikaa edeltää
useiden kuukausien huolellinen suunnittelu
ja rakentaminen. Oulun kaupunginteatterin
harmaat eminenssit luovat lavastamossa tyhjästäkin nyhjäämällä upeita puitteita.

Kaleva seurasi viikon päästä ensi-iltaan
tulevan Valheet ja viettelijät -näytelmän
lavasteiden syntymistä. Niiden myötä
katsojat viedään 1700-luvun tunnelmiin.

Pia Kaitasuo teksti //
Pekka Peura ja Oulun kaupunginteatteri kuvat

2015

Huhtikuu

Lavastaja Kalle Nurminen saa käsiinsä syyskuussa 2016 ensi-iltaan tulevan projektin käsikirjoituksen eli plarin. Pierre Choderlos de Laclosin Valheet ja viettelijät tuo 1700-luvun suurelle näyttämölle.

Hän lukee plarin läpi nopeasti yrittäen välttää ideoiden tulvaa. Samaan aikaan näet ajatusten on oltava täyttä päätä valmistuvassa Laulu koti-ikävästä -näytelmän lavastuksessa.

Toinen lukukerta osuu pian perään. Nyt Nurminen käy plaria läpi kynän kanssa tietäen, mikä on lavastuksen budjetti.

– Aika nopeasti tulee avattua myös tietokone: Googlen lisäksi Pinterest tarjoaa erinomaisen kuvien maailman. Intuitiiviset mielikuvat ovat hyvin tärkeitä. Usein ensimmäiset reaktiot osoittautuvat aika oikeiksi.

Joulukuu

Ammatti on Nurmiselle 24/7-työ, jota tekee kuin jäljittäjä vainun saatuaan. Se on elämäntapa.

Keväällä alkanut tutkimustyö on päässyt siihen vaiheeseen, että hän voi ryhtyä rakentamaan lavastuksesta pienoismallia mittakaavassa 1:25.

2016

Helmikuu

Nurminen esittelee 29. päivän niin kutsutussa mallipalaverissa pienoismallin koko työryhmälle. Tätä ennen siihen on perehtynyt ohjaaja ja muu suunnitteluryhmä.

Maaliskuu

Tekniikan ja lavastepajan henkilökunta pitävät palavereja: miten suunnitelma toteutetaan, onko muutettava jotain, mitä valmista voidaan käyttää? Lukuisia kysymyksiä ennen kuin Nurminen pääsee tekemään kaikesta tarkat rakennuspiirustukset.

Ennen pääsiäistä pajassa aloitetaan muutostyöt: Addams Familyn portaikot tuunataan, Laulu koti-ikävästä -lavastuksesta hyödynnetään lieriörakennelma rokokoon loistoa toistavaksi peilipaviljongiksi.

29. päivä on näytelmän ensimmäinen lukuharjoitus.

Huhtikuu

Harjoituslavasteet valmistuvat 27. päivän näyttämöharjoituksiin.

Niiden kuin myös lopullisten lavasteiden turvallisuus on otettava huomioon: rakenteiden tulee olla tukevia näyttelijöitä ajatellen, mutta silti kevyitä, jotta näyttämömiehet voivat vaivattomasti liikutella niitä.

Toukokuu

Nyt luodaan näyttävyyttä. Nurminen kerää marketissa katseita pukatessaan ostoskärryllistä muovisia vauvanukkeja. Niistä tulee puttoja, enkeleitä, valtaisan ikkunan päällyskoristeeseen.

Metreittäin metalliputkea, mustaa köyttä, keinoköynnöstä, vaneria, sokkeleiden patolevyä, putkieristyksen solumuoviputkea, peilipintaa. Se kaikki sävytetään vaaleankeltaiseen ja kullanväriseen maailmaan.

Kesäkuu

Näytäntökauden loppumisen päätteeksi leväytetään näyttämön poikki valtava, vaalea muovimatto, johon painetaan 50x50-senttisellä leimasimella Nurmisen suunnittelemaa kuviota. Matto saa pintaansa maaliroiskeita marmorivaikutuksen luomiseksi, ynnä lakkauksen.

Lavastus testataan näyttämöllä ennen kesälomaa.

Elokuu

Harjoitukset alkavat valmistuneissa varsinaisissa lavasteissa 8. päivä.

Lavasteita viimeistellään ensi-iltaan asti. Löytyy yllätys: näyttämöä hallitseva 250-neliöinen matto joutuu uuteen käsittelyyn, koska sen lakka hilseilee.

Valheita ja viettelyksiä on ollut lavastajalle ilmeisen herkullinen tehtävä?

– Onhan tämä kun pyritään tekemään tiettyyn aikaan tarkoin sijoittuvaa – voi tutkia ja hyödyntää tyylisuuntaa hyvinkin pitkälle. No, meillä ei nyt tosin ole niitä Marie Antoinetten rahoja.

Lisää verkossa. kaleva.fi
Katso kuvagalleria ja lue lisää lavastuksesta.

Fakta

Valheet ja viettelijät

Pierre Choderlos de Laclosin kirjeromaani Vaarallisia suhteita ilmestyi 1782. Siitä on tehty lukuisia näyttämösovituksia ja viisi elokuvaa.

Oulun kaupunginteatterin versio on Juha Kukkosen dramatisoima. Näytelmän ohjaa Pertti Sveholm. Puvustus on Pasi Räbinän, valot Jukka Kyllösen, äänet Jari Niemen ja lavastus Kalle Nurmisen.

Rooleissa nähdään muun muassa Merja Larivaara, Kari-Pekka Toivonen, Tuula Meisaari ja Linda Zilliacus.

Ensi-ilta on lauantaina 10. syyskuuta.

Illuusion luojat

Rokokoon maailmaan vievä lavastus on valmistunut lavastamossa työnjohtaja Hannu Kiurun johdolla.

Työn ovat tehneet lavastemestari Jussi Hukkanen, erikoisammattimiehet Petri Haapakoski, Pentti Kalaja, Anna-Liisa Sutela, Eero Turusenaho, lavastemestarin assistentti/erikoisammattimies Maija Litmanen, tarpeistonhoitaja Pirjo Koivikko ja tarpeistonvalmistaja Sirpa Törmä.

Fakta

Valheet
ja viettelijät

Näytelmän ensi-ilta on lauantaina 10. syyskuuta.

Pierre Choderlos de Laclosin kirjeromaani Vaarallisia suhteita ilmestyi 1782. Siitä on tehty lukuisia näyttämösovituksia ja viisi elokuvaa.

Oulun kaupunginteatterin versio on Juha Kukkosen dramatisoima. Näytelmän ohjaa Pertti Sveholm. Puvustus on Pasi Räbinän, valot Jukka Kyllösen, äänet Jari Niemen ja lavastus Kalle Nurmisen.

Rooleissa nähdään muun muassa Merja Larivaara, Kari-Pekka Toivonen, Tuula Meisaari ja Linda Zilliacus.

Illuusion luojat

Rokokoon maailman lavastus on valmistunut työnjohtaja Hannu Kiurun johdolla.

Tekijät: lavastemestari Jussi Hukkanen, erikoisammattimiehet Petri Haapakoski, Pentti Kalaja, Anna-Liisa Sutela, Eero Turusenaho, lavastemestarin assistentti/erikoisammattimies Maija Litmanen, tarpeistonhoitaja Pirjo Koivikko ja tarpeistonvalmistaja Sirpa Törmä.

Viikko ennen ensi-iltaa
näyttämön valloittivat ne
tekijät, joita yleisö ei tapaa:
huoltomestari Jani Iivari
(edessä vas.), näyttämö-
manageri Jori Hiltunen,
erikoisammattimies Eero
Turusenaho, lavastemestarin
assistentti Maija Litmanen,
erikoisammattimies Pentti
Kalaja, lavastaja Kalle Nurminen, työnjohtaja Hannu Kiuru
(takana vas.) ja erikoisammattimiehet Petri Haapakoski ja
Anna-Liisa Sutela.
Lavastus valmistuu niin

yläilmoissa kuin maan

tasalla: Maija Litmanen

maalaa lavaste-elementtiä

ja Kalle Nurminen painaa maton jättikuviota.

Vauvanuket pääsivät osaksi koristeita.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 03.09.2016.