Satu, joka kaikkien pitäisi kuulla

Kuvittaja, graafikko Elina Warsta on
onnellinen, että sai kuvittaa Tomi Kontion kirjan Koira nimeltään kissa.

– Kirjassa on niin lempeästi kerrottu,
kuinka kaikkien elämä on merkityksellinen ja jokaisen pitää tulla nähdyksi.

Koirasta Warsta piirsi ransutyyppisen
turjakkeen, joka etsii identiteettiään
kaduilla ja roskalaatikoilla.

Eeva Kauppinen

Kuvakirja Koira nimeltään Kissa kertoo koirasta, jonka isä, levoton uros pohjoisesta, katoaa jo ennen kuin päähenkilö syntyy. Äiti ulvoo ensin isän perään, ja sitten äitikin jättää pentunsa.

Koira nimeltään kissa ei tunne itseään itsenäiseksi vaan yksinäiseksi.

Myöhemmin kirjassa kohtaa kaksi yhteiskunnan reunamilla elävää yksinäistä hahmoa. Koira nimeltään Kissa ystävystyy parrakkaan miehen kanssa, joka on pultsari nimeltään Näätä.

Kuvittaja Elina Warsta on onnellinen, että hän sai kuvittaa Tomi Kontion syvällisen tekstin.

– Tämä on semmoinen satu, jonka haluaisin, että jokainen lapsi saisi kuulla ja aikuinen lukea.

– Kirjassa on niin lempeästi kerrottu, että kaikkien elämä on merkityksellinen ja jokaisen pitää tulla nähdyksi. Kirja on saanut monet itkemään.

Päähenkilö on sekarotuinen koira, jolle metsän eläimet kääntävät selkänsä ja jolle ylväs afgaaninvinttikoira nostaa koira-aitauksessa nokkaansa: ”Minun jalo hajuaistini ei koskaan erehdy, mitä tulee rotuihin ja sekarotuihin.”

– Kontio ei lähde lässyttämään tai sano, mikä on oikein, mikä väärin, Warsta toteaa.

– Ainoa kohta, missä kirjailija vähän moralisoi, on Punavuoren superrikkaat. Näätä sanoo, että he ovat rahan vankeja.

Kertomus osuu suoraan tähän aikaa ilman taivastelua.

– Olen kokenut aika rankasti sen, missä tilanteessa maailma on tällä hetkellä ja miten sotaa pakoon lähteneitä ihmisiä kohdellaan Euroopassa, Warsta vakavoituu.

– Pahimmillaan he joutuvat vielä kärsimään lisää Suomessa, jos ihmiset ovat urpoja. Siksi koen tämän kirjan sen takia tärkeäksi.

Elina Warsta tapasi kirjailija, runoilija Tomi Kontion kerran ennen kuin aloitti kuvittamisen.

– Tykkään tavata kirjailijan. Siitä syntyy aina keskinäinen yhteishenki ja vahvempi sitoutuminen kirjaan, jos tapaa tekijän, hän kertoo.

Mitä silloin puhuttiin?

– Tunnustelin vähän, onko Tomilla toiveita. Ja kerroin, mitä fiiliksiä minulle on tekstistä tullut.

Warsta kertoo lukevansa kuvitustyönä olevan tekstin läpi monta kertaa.

– Tosi tarkkaan. Huolella ja tunteella. Kun tämä on lyhyt teksti, siellä on niin paljon sisältöä rivien välissä ja alla. Tekstistä pitää saada vahvasti kiinni. Sen pitää antaa makustua.

Koiran tarina toi Warstalle mieleen Johnny Cashin laulun A Boy Named Sue.

– Se on laulu pojasta, jonka isä jättää. Isä antaa pojalleen tytön nimen sen takia, että poika pärjäisi elämässä. Cash laulaa: Joko sinusta tulee luja tai kuolet.

– Ja sitten olen aina ollut Rauli Badding Somerjoki -fani. Baddingin musiikki vie maailmaan, joka on melankolinen ja kaunis, mutta jossa on kuitenkin pikkasen huumoria. Sellaiselle minulla on vahva sydän. Siksi Kontion teksti tuntui minulle ihanan läheiseltä. Koen sen olevan lähellä omaa mielenmaisemaani.

Näätä ja koira nimeltään Kissa keräävät pulloja ja hakevat niillä Näädälle lisää juotavaa. Laitapuolen kulkija Näätä vaikuttaa onnelliselta ja tasapainoiselta.

– Näätä on jo siinä vaiheessa elämää, että ymmärtää tarvitsevansa kaverin. Kun hän ei ehkä saanut sellaista ihmisistä, Näätä löytää ystävän koirasta.

Koiran äiti on neuvonut, ettei kannata luottaa kehenkään tai mihinkään.

– Meidän äiti sanoi hyvin, että 99 prosenttia ihmisistä on hyviä. Se on hyvin pieni osa, joilla on pahoja aikeita. Sitä yritän monesti miettiä, ennen kuin rupean ihmisiä arvostelemaan tai luokittelemaan. Se on hyvä elämänohje.

Kirja yllättää sillä kohtaa, kun koiran elämässä tapahtuu käänne. Kirja pitää sen aukeaman ajaksi kääntää sivuttain, muutos on niin konkreettinen.

Kontio kirjoittaa runollisesti. Tekstiä on ilo lukea.

”Taivas nojasi mereen. Meri nojasi taivaaseen. Auringon helma oli pitkä ja lämmin.”

FAKTA

Elina Warsta

Kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Syntynyt Helsingissä 1979. Viettänyt lapsuutensa Oulussa. Asuu perheineen Kokkolassa.

Valmistui Lahden muotoiluinstituutista 2005 ja työskentelee puolisonsa Kasper Tammelan kanssa omassa Solmu-nimisessä designyrityksessä.

Työskenteli graafisena suunnittelijana WSOY:n Studiossa 2004–2008.

Kirjankansitaidetta esimerkiksi Kari Hotakaisen, Antti Leikaksen, Antti Holman, Tuomas Kyrön, Aki Ollikaisen, Roope Lipastin, Pirkko Saision, Umayya Abu-Hannan ja Miina Supisen kirjoihin.

Palkittu usein Vuoden kaunein kirja -kilpailussa.

Finlandia Junior -ehdokkuus: tekijät Elina Warsta ja Heli Laaksonen: Aapine 2013.

Koira nimeltään Kissa on Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjapalkinnon ehdokas 2016. Kansainvälisen IBBY:n (The International Board on Books for Young People) kunnialistalla kuvituksen kategoriassa 2016. Kirjataiteen kaunis kirja -palkinto 2016. Arvid Lydecken -ehdokas 2015. Kustantaja Teos 2015.

Punainen pallo. Kuvakirja yhdessä oman äidin, edesmenneen oululaisen kirjailijan ja kuvittajan Taruliisa Warstan kanssa 2005.

Oulussa ja Raahessa

Kuvitusnäyttely Oulussa: Warstan kuvituksia Veera Salmen uutuuskirjaan Päiväkoti Heippakamu on esillä Konst o. Delissä kulttuuritalo Valveella 18.9. saakka.

Kuvitusnäyttely Raahessa: kirjankuvituksia muun muassa kirjaan Koira nimeltään Kissa on esillä Raahesalin lämpiössä 28.9. saakka.

Elina Warsta osallistuu tänään Lasten kulttuurikaupunki Oulu -avajaisiin kulttuuritalo Valveella kello 13–15. Avoimessa työpajassa voi käydä piirtämässä yhdessä taiteilijan kanssa.

Kirjan kansi esittelee ystävykset, koiran nimeltään Kissa ja puliukon nimeltään Näätä. Nykyisin Kokkolassa asuva Elina Warsta on kysytty kuvittaja. Hän on myös kansainvälistymässä. – No hitaasti, Warsta sanoo. Näin Elina Warsta kertoo tästä kirjan aukeamasta:

– Koira tuijottaa kissanaamiota paperikaupan ikkunassa. Se tavallaan testaa kissan roolia itselleen. Koirasta näkee, että se on surullinen. Se ei ole sinut itsensä kanssa. Miksi se ei löydä identiteettiään? Kuvasta näkyy koiran sisäinen maailma, kuinka koira kokee, ettei kukaan halua olla sen kanssa. Kuvassa on paljon liikettä pois päin. Kaikilla muilla on joku, mutta koiralla ei. Laura Tättilä

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 11.09.2016.