Ruotsin kieli vahvistaa asemiaan Oulussa

Pohjolan Talo vihitään käyttöön keskustassa ensi tiistaina.

Tavoitteena on tarjota palveluita niin yrityksille kuin yksityisillekin.

Arja Mikkola

Oulu

Pohjolan Talo eli Nordens Hus aloittelee toimintaansa Oulussa. Tilat Sepänkatu 9:n katutasossa ovat avautuneet kuun vaihteessa. Tavoitteena on edistää sekä ruotsin kielen ja kulttuurin tuntemusta että Oulun alueen vientiyhteyksiä niin Ruotsiin kuin Norjaankin.

Ovi on auki, ja kadulta käydään suoraan luokkatilaan. Suuri-ikkunaista huonetta reunustavat valkoisten pöytien ja punaisten tuolien rivit. Perällä on opettajan pöytä sekä kirjoitustaulu.

Opetetaanko täällä sitä pakkoruotsia?

Pohjolan Talossa aiotaan tosiaan avittaa täkäläisten ruotsin taitoja. Ensimmäisen 10–12 hengen keskustelukurssin on määrä aloittaa vielä syyskuussa, kertoo Pohjolan Talon toiminnanjohtaja Tapio Niemi.

Yhteistyötä tehdään jo Pohjola Nordenin ja Hanasaaren kulttuurikeskuksen kanssa. Luvassa on muun muassa seminaarit pakolaisista sekä Pohjolan integraatiosta.

Niemi on paluumuuttaja Finspångista. Perhe muutti Oulusta Ruotsiin Norrköpingin lähelle, kun Niemi oli kolmevuotias. Suomeen hän palasi armeijan kutsuessa Sodankylään.

Samalla reissulla mies on edelleen opiskeltuaan Helsingissä tietotekniikkaa.

Ouluun Niemi tuli siksi, että uusi tehtävä liippaa vientiä. Hän on viritellyt yrityskontakteja toukokuusta asti.

– Tarvetta on, sitä pitää herättää.

Pohjolan Talo pyrkii ponnistamaan omilleen tarjoamalla kysynnän mukaan ruotsin kieleen ja kulttuuriin liittyviä palveluita, kuten tulkkausta ja käännöksiä.

– Yksi intressi on se, että saamme ruotsin kielen säilytettyä elävänä Oulussa ja Suomessa, sanoo tiedottaja Juho Tuovinen.

Siviilipalvelumies Tuovinen on viittä vaille valmis ruotsin aineenopettaja ja Oulun ylioppilasteatterin ex-puheenjohtaja. Hänen asianaan on rakentaa yhteyksiä etenkin kulttuurielämään.

– Laitetaan tietoa, että olemme olemassa.

Ensi tiistaina juhlitaan vihkiäisiä musiikin kera. Tuovinen pyytää halukkaita tulijoita ilmoittautumaan.

Kiinteistöjä omistava Svenska Kulturens Vänner -yhdistys (SKV) hallinnoi toistaiseksi kokonaisuutta rahoituksesta alkaen.

– Tarkoitus on, että tämä irtautuisi muutaman vuoden sisällä omaksi yksikökseen, kertoo SKV:n toiminnanjohtaja Anders Wentin.

Pohjolan Talon idea lähti siitä, että ruotsinkielinen toiminta ja ylipäänsä yhteydet Pohjoismaihin ovat kiinnittyneet liikaa koulun ympärille.

– Kaikille eivät koulu ja sen ympäristö ole mieluisia. On aikamoinen kynnys astua sisään, jos olet muuttanut muualta, Wentin toteaa.

Pohjolan Talosta halutaan tehdä ennen kaikkea matalan kynnyksen paikka. Wentin vakuuttaa, että mukaan voi tulla ilman, että joutuu heti rahastonhoitajaksi.

– Täältä voi saada materiaalia ja ideoita, Wentin vinkkaa opettajille. Uusi opetussuunnitelma nimittäin edellyttää, että ruotsia luetaan jo kuudennella luokalla.

Wentin on itse lupautunut kielikummiksi Ala-Temmekseen. Koululaisille on luvassa ainakin Kalle Ankaa. Hän toivoisi kielitalkoisiin lisävoimia vaikkapa ruotsin kielen opiskelijoista.

– Suomenruotsalaistenkin olisi katsottava peiliin. He vaihtavat liian helposti suomeen. Pitäisi olla kivikova, sanoo Wentin. Ruotsiksi.

Fakta

Luckanin kanssa

Pohjolan Talon on perustanut SKV eli Svenska Kulturens Vänner i Uleåborg -yhdistys.

Pohjolan Talon rinnalla toimii toinen uusi tekijä Luckan. Tähän asti lähinnä pääkaupunkiseutua palvellut Luckan pyrkii voimistamaan ruotsinsuomalaista kulttuuria 12 kaupungissa.

Talon toiminnanjohtaja, tietoliikenneinsinööri Tapio Nurmi tulee Vaasasta. Toiminut 22 vuotta telekom-alalla, Ericssonin jälkeen Anvialla.

Bättre folk huolestui ruotsin kuihtumisesta Kommentti

Arja Mikkola

arja.mikkola@kaleva.fi

Pohjolan Talo on yhdenlainen vastaisku kiihkeään pakkoruotsikiistaan. Tämän talon kynnyksen yli tullee kuitenkin vain vapaaehtoisia.

Oulun keskustassa eletään etäällä pakkoruotsista. Ruotsin kieli voi hyvin, onhan korttelin sisään pakattu kokonainen pikku Ruotsi: niin päiväkoti, koulu kuin lukiokin sekä Svenska Kulturens Vänner.

Käytännössä 280 lapsen ja nuoren yhteisöä tuskin edes huomaa. Ainoa kerta, kun suomenkieliset kohtaavat ruotsinkielisen vähemmistön kaupungilla, taitaa olla Lucia-juhla Rotuaarilla joulukuussa.

Huoli ruotsin kuihtumisesta on aito. Jotakin tilanteesta viestii se, että eräs oululaisyritys kirjoitti tarjouksensa Ruotsiin italiaksi. Toisaalta taas vain hieman etelämpää ajetaan Ruotsiin rakennustöihin porukalla joka viikko kielimuurista häkeltymättä.

Yhteispeli on hankalaa. Kun suomenruotsalainen lapsi joutui Oulussa sairaalaan, hoitaja vaati tätä puhumaan sisarustensa kanssa suomea.

Bättre folk siis lähestyy nöyrästi kaupunkilaisia. Olisiko myös täkäläisten ruotsiin tykästyneiden aika tulla puolitiehen vastaan ja kokata, tapailla Lucia-laulun sanoja ja diskuteerata yhteisesti vanha kouluruotsi sujuvaksi?

Kukin voi itse arvioida, kannattaako hänen ymmärtää naapuria.

Varmaa on, että jokainen kieli avaa ihan uuden maailman. Aika varmaa on sekin, että vaihtoehtoiset kieliopinnot kiinaa myöten jäävät useimmilla vain ajatukseksi. Toiminnanjohtaja Tapio Niemi valmistautuu Pohjolan Talon avajaisiin. Torstaina ja perjantaina tilat ovat väliaikaisesti kiinni Luckan-ketjun valtakunnallisen kokoontumisen vuoksi.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 14.09.2016.