Pytingit palasivat tähän päivään

Nuorenparin
projekti pelasti
arvokkaan saha-työläisten asuinmiljöön.

Neena Kuukasjärvi, teksti
Teija Soini, kuvat

Kun Peltoniemen Essi oli vielä koululainen, Ruukin Pytinkien ohi pyöräily oli koulumatkan pelottavin kohta. Synkät, rappeutuneet, vanhat rakennukset asukkaineen ja umpeen kasvaneine pihoineen hirvittivät.

Viime vuosisadan alussa toimineen Raahen Puutavaraosakeyhtiön sahan työläisille aikanaan rakennettujen asuintalojen päivät alkoivat jo parikymmentä vuotta sitten olla luetut. Yhden asuinkerrostalon tuhopoltto oli olla vanhan miljöön kuolinisku. Toisin kuitenkin kävi.

– Pari vuotta sitten kevättalvella huomasin, että kunta on myymässä rakennuksia. Saman tien syntyi ajatus, että ne täytyy voida pelastaa!

Moni pudisteli päätään. Tuolloin Turussa asuneet Essi ja Teemu Peltoniemi pakkasivat kuitenkin päättäväisesti paluumuuttokuorman kohti kotiseutua. Ja kun vanhoista rakennuksista päästiin Siikajoen kunnan kanssa kauppoihin, alkoi parin vuoden intensiivinen remontointi.

– Katto oli huonossa kunnossa, mutta sisältä rakennukset olivat pysyneet niin hyvinä, että projektiin kannatti ryhtyä. Aloitimme purkamalla kaikki, mikä piti purkaa. Rakennusten kunto tutkittiin itse niin hyvin kuin osattiin, eikä yllätyksiä ole onneksi tullut vastaan, Teemu Peltoniemi kertoo.

– Hullunrohkeus kannatti, Essi täydentää.

Nuorella pariskunnalla oli projektiin ryhtyessään vahva visio, paljon intoa sekä omasta takaa taitoa rakennus- ja remonttitöihin.

– Teemun osaamisella tätä on tehty. Minä olen oppinut tehdessä, Essi Peltoniemi kiittää puolisoaan.

Koko projektin kantava ajatus oli alusta asti saada vanha hieno asuinmiljöö taas eläväksi. Kahden talon 14 huoneistoa kokivat muodonmuutoksen. Pintojen ja kiintokalusteiden lisäksi uusiksi meni lämmitys, kun sähköpatterit lähtivät vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän tieltä ja pihalle nousi hakelämpökeskus.

Tänään asuntoja on 12 ja toimivia neliöitä useampi per asunto. Pihamaalla varastona palvelee vanha kaksikerroksinen aittarakennus. Pihasta löytyvät myös 1990-luvulla rakennettu sauna- ja pyykkituparakennus sekä vielä kunnostusta odottava, 40-luvulta peräsin oleva hirsisauna.

Kun nuoret ryhtyvät suurisuuntaisille kiinteistökaupoille ja tämän kokoluokan remonttiin, ei pelkkä hullunrohkeus riitä. Myös Peltoniemet laskivat budjettinsa tarkkaan.

– Kiinteistöalan osaaminen mahdollistaa sen, että projekti on suunniteltu myös kannattamaan, Teemu Peltoniemi kertoo.

Pytinkien uutta elämää on remontin aikana dokumentoitu omistajapariskunnan blogiin. Moni on seurannut rakennusvaiheita alusta pitäen. Niinpä kiinnostuneita vuokralaisia oli jonoksi asti, kun ensimmäiset asunnot valmistuivat keväällä 2015.

– Asukkaiksi on löytynyt samanhenkisesti ajattelevia, yhteisöllisyydestä ja historiallisesti arvokkaasta ympäristöstä innostuneita, kiittelee Essi Peltoniemi.

Yksi asukkaista on Sofia Lehtomaa, jonka reilu 60-neliöinen kaksio on yksi Pytinkien suurimmista.

– Innostuin jo kuullessani tekeillä olevasta remontista. Todellinen onnenpotku, että pääsin muutamaan tänne! Parasta on vanhan talon ainutlaatuinen tunnelma. Muuttaessani tänne tuli olo, että nyt olen tullut kotiin.

Essi ja Teemu Peltoniemen Kotina Pytingit -blogia voi seurata osoitteessa www.kotinapytingit.fi.

Lisää verkossa
Katso kuvagalleria. kaleva.fi

Asukas ja koti kohtaavat onnistuneesti: Sofia Lehtomaan kodissa kepeä, retrohenkinen sisustus saa kauniit kehykset vanhan rakennuksen hienostuneista mittasuhteista. Piharakennuksiakin on useita: kaksikerroksinen aittarakennus, sauna- ja pyykkituparakennus sekä vielä kunnostusta odottava hirsisauna. Aikakausien kerrostumat ovat Pytingeillä läsnä. Asuntojen porrashuoneiden värimaailma on ammennettu rakennusten historiasta. Myös moni asukkaista arvostaa menneiden vuosikymmenten estetiikkaa, mikä näkyy kauniisti sisustuksissa.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 03.09.2016.