Elämäntapana pin-up

Ida Bragge pitää pin-up-kulttuurin nousua vastauksena
valtavirran liian laihoille malleille. Retrotyylissä ei ole yhtä ainoata oikeaa vartalotyyppiä eikä kokoa.

Päivi Alasuutari tekstit // Jarmo Kontiainen kuvat

W ilhelmina Af Fera alias Ida Bragge astuu ulos liminkalaisen omakotitalon sivuovesta pikkumustassa, saumasukissa ja keltaisissa pikkukengissä. Hänen äitinsä sanoo, että valmistautumisessa tuli vähän kiire, mutta ei sitä lopputuloksesta huomaa.

Syvän punaisella mattahuulipunalla huolellisesti maalatut huulet, silmämeikin rajaukset ja papiljottien avulla tehty kampaus luovat mitä uskottavimman illuusion 50-luvun amerikkalaisesta pin-up-mallista.

Lumijoella syntynyt ja Limingassa kasvanut Ida Bragge on yksi Pin-Up Finland 2016 -mallikilpailun 13 finalistista.

Pin-upista on tullut suosittu harrastus maailmalla ja viime vuosina myös Suomessa. Harrastuksen ydintä on pukeutua 40- ja 50-lukujen tyyliin ja tehdä samantyylisiä poseerauskuvia kuin kalenteritytöistä aikoinaan otettiin.

– Siihen liittyy vanhan ajan estetiikka ja naisellisuus sekä ajattelutapa, että jokaisen keho on hyvä, oli se pieni tai suuri, ja että jokainen nainen voi olla kaunis. Saa olla takamusta ja muitakin kurveja ja voi pitää itsestään, oli minkä kokoinen tahansa, Bragge kertoo.

Vintage-vaatteiden keräily on usein olennainen osa harrastusta, ja varsinkin Suomessa myös burleski.

Ida Braggen lailla monelle pin-up-kulttuurista on tullut elämäntapa. He käyttävät aikakauden vintage-vaatteita ja asusteita myös arkisessa pukeutumisessaan.

– Käytän pääasiassa vain vanhoja vaatteita 1930-luvulta 50-luvun loppuun. Saumasukat minulla yleensä aina jalassa. Samoin punainen huulipuna kuuluu juttuun, hän kertoo.

Vaatteensa Bragge hankkii lähinnä vintage-liikkeistä, nettikirpputoreilta ja toisilta harrastajilta. Ulkomailla hän tarkistaa paikallisten liikkeiden ja jonkin verran myös kirpputorien tarjontaa.

Braggen veli harrastaa vanhoja autoja, ja kotipihalla seisoo upea oranssi Ford Mustang vuodelta 1964. Mustang ja Wilhelmina Af Fera glamour-asussaan istuvat kuin nakutettu aikamatkailu-illuusioon.

Wilhelmina tarttuu rattiin ja ajamme heinäpellon, ikiaikaisen liminkalaisnäkymän laidalle. Otteista näkee, ettei Bragge poseeraa ensimmäistä kertaa Wilhelmina af Ferana. Poseerausta katsellessa mieleen nousee muistikuvia vanhoista amerikkalaisista elokuvista ja kalenterityttöjulisteista. Vaikuttaa siltä, että niitä on opiskeltu tarkkaan.

– Kun kävimme Lontoossa, avomieheni löysi Harrodsin kirjaosastolta minulle kirjan, jossa on tuhat 1940- ja 50-luvun pin-up -maalausta. Siitä on selattu mallia!

Sängelle ajettu heinäpelto uhkaa repiä silmäpakoja mustiin saumasukkiin, mutta Wilhelminan glamour-rooli ei rakoile hänen palatessaan autolle.

Mallikilpailun finaalin lähestyessä Ida Bragge on nähnyt vaivaa sivujensa ylläpidossa sosiaalisessa mediassa.

– Siellä on tällä hetkellä yleisöäänestys meneillään, hän vinkkaa.

Braggella on Wilhelmina af Fera -sivut Instragramissa ja Facebookissa. Instagramiin hän on saanut arvovaltaisen seuraajan.

– New York Timesin taiteellinen johtaja Richard Aloisio kommentoi lähes päivittäin sivuillani. Hän on itse myös aikamoinen pukeutuja. Hänen äitinsä ja tätinsä olivat silloin 40- ja 50-luvuilla olleet hyvin pukeutuneita naisia, siksi hän tykkää seurata muotiblogeja, joissa on vintage-tunnelmaa.

Ainakin yhdellä kierroksella finalistit esiintyvät omissa asuissaan. Mekko on jo hankittuna, mutta asusteet Bragge uskoo löytävänsä Lontoosta, jonne hän on lähdössä käymään parin viikon kuluttua tapaamaan uusia yhteistyökumppaneitaan. Vireillä on työkeikkoja vintage- ja retro-mallina.

Braggen mukaan Suomessa alan markkinat eivät ole niin suuri ilmiö, että sillä voisi elantoa hankkia, mutta USA:ssa ja Briteissä harrastuksella voi tienatakin.

Braggen retroilevan elämäntavan juuret löytyvät jo varhain syntyneestä kiinnostuksesta eri vuosikymmenien historiaan ja estetiikkaan.

– Äiti tykkäsi vanhoista elokuvista, enkä ollut kovin vanha, kun sain joululahjaksi Audrey Hepburnin elokuvapaketin. Audrey on aina ihana, ja hän on yksi tyyli-ikoneistani vieläkin, Ida Bragge kertoo keittiön pöydän ääressä.

Pukeutumaan vanhojen hyvien aikojen tyyliin hän uskaltautui vasta muutettuaan Helsinkiin opiskelemaan.

– Koulussa kiusattiin muutenkin, kun olin erilainen nuori. Lisäksi oma kehonkuva oli sellainen, ettei halunnut käyttää niin tiukkoja vaatteita kuin mitä 50-luvun muotiin kuuluu. Kun pääsin vähän avarampiin ympyröihin ja aloin olla itselleni armollisempi, pystyin aloittamaan pukeutumisen vähän perusteellisemmin.

Nykyään Bragge jo osaa nauttia saamastaan huomiosta.

– Varsinkin maailmalla, Lontoossa ja Tukholmassa ihmiset tulevat tosi paljon juttelemaan: ”Voi kun on ihana”.

Mitä pin-up-kulttuurin nousuun tulee, Bragge analysoi kiinnostuksen juontuvan sen avarasta naiskuvasta. Sosiaalisessa mediassa elää nyt vahvana ilmiö, jossa jokaisen keho hyväksytään sellaisenaan, eikä tuomita liian paksuksi tai liian laihaksi.

Pin-up-kulttuurista on tullut vastavoima muotimaailman valtavirralle, jonka kapeaan naisihanteeseen harva mahtuu.

Omaa innostustaan Bragge tulkitsee niin, että vintage-tyylillään hän saa arjen keskelle pilkahduksen vanhan Hollywoodin glamouria.

– Elämään tulee jotakin ekstraa, kun panee hatun päähän ja vintage-vaatteen päälle. Tuntuu, että on aikaa ja mahdollisuus panostaa sellaiseen asiaan, josta pitää. Silloin siitä saa energiaa ja itseluottamusta.

fakta

Wilhelmina
Af Fera

Limingasta lähtöisin olevan Ida Braggen, 22, roolinimi pin-up-mallina.

Pin-up Finland 16 -mallikilpailun finalisti, loppukilpailu Lahden messukeskuksessa 1. lokakuuta.

Asuu Espoossa avomiehensä kanssa.

Opiskelee Helsingin yliopistossa folkloristiikkaa eli henkisen kansanperinteen tutkimusta sekä klassista laulua.

Tehnyt opintojensa kandityön siitä, miten nykykäyttäjät kokevat vintage-vaatteet ja miten kokemus rakentaa heidän persoonallisuuttaan. Myös tekeillä oleva gradu liittyy 1950-lukuun.

Wilhelmina af Fera sosiaalisessa mediassa: www.facebook.com/wilhelminaaffera. www.instagram.com/wilhelminaaffera.

Pin-up Suomessa

Suomessa on kaksi valtakunnallista pin-up-kilpailua: Pin-up Finland

(www.x-treme.fi) ja ja Miss Retro Pinup (www.pin-up.fi.)

Lisäksi järjestetään paikallisia ja maakunnallisia kilpailuja.

Pin-up Carage järjestää muun muassa pin-up-kuvauskursseja. www.pinupgarage.fi.

Ida Bragge poseeraa roolissaan Wilhelmina Af Ferana kotoisassa maalaismaisemassa Limingassa. Museorekisterissä olevan Ford Mustangin vuodelta 1964 omistaa hänen veljensä. Kuten moni muukin vintage-harrastaja, myös Ida Bragge pukeutuu tyylilleen uskollisesti arkenakin.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 02.09.2016.