Päivärinne löytämässä uudet omistajat

Muhokselle ollaan perustamassa asumisyksikköä, jossa ikääntynyt pariskunta voi asua yhdessä. Lopullista ostopäätöstä tiloista ei ole tehty.

Minna Akimo

Oulu

Muhoksen Päivärinteellä sijaitsevan sairaala-alueen rakennusten myynti etenee.

Ostotarjouksen tehnyt Päivärinteen Timantti Oy suunnittelee alueelle 33-paikkaisen palveluasumisyksikön, Onnenrinteen perustamista.

– Haemme tällä hetkellä tarvittavaa lupaa aluehallintovirastosta. Sen jälkeen alamme rekrytoida riittävän määrän henkilökuntaa, Päivärinteen Timantti Oy:n toimitusjohtaja Harri Puolitaival sanoo.

Päivärinteen sairaalarakennus sekä alueella olevat kerrostalot ovat Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin omistuksessa. Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä laittoi kokonaisuuden myyntiin tämän vuoden maaliskuussa.

– Olemme saaneet yhden tarjouksen, johon on pyydetty jatkoaikaa. Sairaanhoitopiirin hallitus käsittelee asiaa 26. syyskuuta, sairaanhoitopiirin talousjohtaja Jarkko Raatikainen kertoo.

Kiinteistöstä tarjottua tarkkaa kauppasummaa ei paljasteta, mutta Catella Property Oy:n ilmoittama velaton myyntihinta on ollut 1,2 miljoonaa euroa.

Päivärinteelle perustettavan palveluasumisyksikön liikeidea on syntynyt yrittäjien omista kokemuksista.

Perustajat ovat nähneet läheltä kuinka omat vanhemmat tai isovanhemmat ovat joutuneet erilleen tilanteessa, jossa toinen osapuoli on sairastunut niin vakavasti, ettei hän kykene enää asumaan kotona.

Hankkeessa mukana olevan yrittäjän Anne Keinäsen mukaan tilanne on niin murheellinen, että nykyistä palveluasumismallia on muutettava.

– Jos pariskunta on elänyt yhdessä sen kuusikymmentä vuotta ja heidät laitetaan yllättäen elämän loppuvuosilla erilleen, tilanne on kohtuuton. Tiedän, että monet ikäihmiset sinnittelevät kotona aivan liian pitkään, koska he pelkäävät eroa, hän sanoo.

Ja tähän perustuu myös Onnenrinteen toimintaidea.

Uudesta asumisyksiköstä halutaan luoda paikka, jonne ikääntyneet pariskunnat voivat muuttaa yhdessä myös silloin, kun vain pariskunnan toinen osapuoli tarvitsee hoivaa.

– Tavallisessa palveluasumisjärjestelmässä kustannukset ovat niin kovat, että yhdessä asuminen ei ole mahdollista. Meidän lupauksemme on se, että kustannukset pysyvät kohtuullisina ja ikäihmiset voivat elää yhdessä elämänsä loppuun asti, Keinänen sanoo.

Uudet yrittäjät korostavat sitä, että he eivät ole luomassa sairaalamaista paikkaa vaan nimenomaan kotia ja yhteisöllistä asumismuotoa.

– Kehitämme toimintaamme siten, että pihalla voi hoitaa eläimiä ja asukkaat voivat käydä vaikka Oulujoella kalastamassa. Teemme tilat myös lapsille, jotta he viihtyvät siellä kun he tulevat tapaamaan isovanhempiaan, Puolitaival sanoo.

Uuden palveluasumisyksikön toiminta alkanee ensi vuoden puolella.

Päivärinteen vanhan sairaalan tiloissa on tällä hetkellä Mikevan viisi yksikköä, joissa on asiakkaita vajaat sata.

Mikevan Pohjois-Suomen aluejohtajan Marko Lehtolan mukaan mahdollinen kiinteistökauppa ei vaikuta heidän toimintaansa millään tavoin.

– Toimintamme jatkuu entiseen tapaan, Lehtola toteaa.

Fakta

Suojeltu keuhkotautiparantola

Muhoksen Päivärinne on kokonaisuus, johon kuuluu iso sairaalarakennus, neljä asuinkerrostaloa sekä varastorakennus.

Sairaalarakennuksen bruttopinta-ala on 11 737 neliötä.

Päivärinne on rakennettu vuosina 1930–1932.

Rakennuksen ovat suunnitelleet Jussi ja Toivo Paatela.

Jatkosodan aikana rakennus toimi sotasairaalana, sittemmin keuhkotautiparantolana.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri päätti lopettaa sairaalatoiminnan vuonna 1993.

Lopullisesti sairaala suljettiin vuoden 1994 keväällä.

Yrittäjät Anne Keinänen ja Harri Puolitaival haluavat muuttaa käsitystä palveluasumisyksiköistä.
Heidän mielestään ikäihmisten pitää elää yhdessä silloinkin, kun toinen ei enää selviä kotona.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 23.09.2016.