Kypck ei mahdu yhteen muottiin

Pääosin oululaisen yhtyeen venäjänkielinen raskas rock kerää kuulijoita itänaapurissa.

Neuvostoliitto-aiheinen kuvasto ja tekstien historialliset, kirjalliset ja poliittiset viittaukset luovat moniselitteisen kokonaisuuden.

Uusi albumi Zero ilmestyy perjantaina.

Jarno Mällinen

Venäjänkielistä metallia soittavan Kypckin neljäs albumi Zero on pakattu komeisiin kansiin. Kun muistaa puheet suomalaisyhtyeen suosiosta Venäjällä, syntyy hypoteesi, jonka mukaan rajantakainen menestys sataa ruplavirtana levy-yhtiön laariin.

– Ei pidä päätellä, että kysyntää ja rahaa olisi, Kypckin kitaristi, oululainen Sami Lopakka nauraa.

– Siperiassa asti kaikki laulavat biisien mukana, mutta levyjä ei yleensä edes saa.

Vaikka listasijoituksia on irronnut vain kotimaassa, itänaapuri on bändille tärkeä markkina-alue. Vuonna 2009 soitetun Moskovan-debyytin jälkeen maine on kasvanut, ja yleisömäärät pääkaupungissa ja Pietarissa ovat ”reilun viidensadan korvilla”.

– Mutta viimeksi kävimme Uralin tuolla puolen, ja siellä on hyvä, jos sata henkeä tulee keikalle.

Herää kysymys, millä tavoin Neuvostoliitto-kuvastolla leikittelevä, musiikiltaankin ”totalitaristisen” massiivinen Kypck ymmärretään Venäjällä. Aatteellisen myllerryksen keskellä punatähtien ja kalashnikovien showkäytön kuvittelisi vetoavan putinilaisiinkin.

Lopakan mukaan yleisössä ei korostu mikään tietty suuntaus.

– Mietimme asiaa viime reissun alla, kun Krimin ja Ukrainan kriisi tuli päälle. Paikallisten kanssa oli paljon puhetta Venäjän politiikasta, ja sille löytyi sekä kannatusta että vastustusta. Välinpitämättömyyttäkin oli.

– Toki jotkut välillä kyselevät, onko tämä vittuilua tai oletteko kommunisteja. Mutta käsittääkseni yleisö ymmärtää, että kyse on taiteesta eikä kannanotosta. Sanoituksissamme on kritiikkiä, mutta ei sellaista, että julistaisimme jotain jyrkästi.

Edellisellä, Krimin valtauksen aikoihin ilmestyneellä albumilla laulaja-sanoittaja Erkki Seppänen esimerkiksi siteerasi Vladimir Putinin vaalivoittopuhetta. Asian huomioi lähinnä Iltalehti, jossa Seppänen arveli sitaatin mahdollistavan niin ironisen kuin uhoavankin tulkinnan.

Tie on noussut pystyyn vain Venäjän vieläkin autoritaarisemman naapurin suunnalla, kertoo Lopakka.

– Valko-Venäjältä tuli toissa keväänä ilmoitus, että ette ole tänne vähään aikaan tervetulleita. On hatunnosto taiteellemme, että saadaan maahantulokielto ministeriötasolta asti.

– Ukrainaan jos lähtisi, voisi olla pommi lavan alla. Kun on punatähdet kehissä, se olisi leikkimistä tulella.

Monitulkintaisuudesta huolimatta vaikuttaa siltä, että Kypckiin suhtaudutaan ”vain” musiikkina. Mutta sekään ei ole ”vain”-kysymys.

Lopakan mukaan metalli on Venäjällä marginaalissa, ja lajityypin tiedetään joutuneen ortodoksiaktivistien silmätikuksi. Painostuksen alla on peruttu esimerkiksi kaksi Marilyn Mansonin konserttia.

– Tietääkseni tilanne on eskaloitunut entisestään. Uskovaiset ovat saaneet toistakymmentä isoa metallinimeä keskeyttämään kiertueensa.

Kypckinkin on täytynyt ottaa huomioon ilmaisunvapauden rajoitukset, kuten mediassa kiroilun ja uskovien tunteiden loukkaamisen kieltävät lait. Toisaalta bändi ei viljele uskontoteemaa, ja nyky-Venäjä on kummallinen:

– Yhdellä keikallamme oli ortodoksipohatta, täysi kaapu päällä, ja hyvällä mielellä: Olette oikea rockbändi. Se kieltämättä ihmetytti.

Venäjänkielisen tuontimetallin saralla yhtyeellä ei tiettävästi ole kilpailijoita. Venäläiset metallibändit puolestaan yrittävät eteenpäin englanniksi, onhan ala varsin kansainvälinen.

Kypckin konsepti syntyikin omintakeisena läpänheittona. Totta siitä tuli, kun laulajaksi löytyi Pietarissa ja Oxfordissa venäjää opiskellut Seppänen, joka upottaa teksteihinsä viittauksia venäläisen kirjallisuuden klassikoihin.

– Kulturelli kirjallisuuspersoona keskellä ja taustalla neljä jätkää kalashnikovit kourassa. Repikää siitä, Lopakka nauraa.

fakta

Nimi kyrillisin kirjaimin

Kypck perustettiin 2007.

Lausutaan ”kursk”.

Nimi viittaa Kurskin kaupungin lähellä vuonna 1943 käytyyn historian suurimpaan panssaritaisteluun sekä 2000 uponneeseen Kursk-ydinsukellusveneeseen.

Albumit: Tšerno (2008), Niže (2011), Imena na stene (2014), Zero (2016).

Jäsenet: Antti Karihtala (rummut), Sami Kukkohovi (kitara), Sami Lopakka (kitara), Erkki Seppänen (laulu), Jaakko Ylä-Rautio (basso).

Yhtyeestä 3/5 asuu Oulussa, muut Tampereella ja Espoossa.

Lopakka ja Kukkohovi soittivat oululais-muhoslaisessa Sentencedissä. Yhtye lopetti 2005.

Idea erittäin raskasta venäjänkielistä metallia soittavasta yhtyeestä syntyi Sami Lopakan ja Sentenced-tuottaja Kai ”Hiili” Hiilesmaan keskusteluissa.

Hiilesmaa on tuottanut kaikki Kypckin levyt ja oli yhtyeen rumpali 2007–2011.

Kypck on tehnyt puolenkymmentä konserttimatkaa Venäjälle. Soittanut myös Virossa, Latviassa ja Tšekissä.

Keikalla Oulun Hevimestassa 1.10.

Kypck hakee Venäjää myös melodioihinsa. – Korostan slaavilaisuutta tietoisesti, yhtyeen pääsäveltäjä Sami Lopakka (oik.) sanoo. Joona Mäki

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 14.09.2016.