Kylän oma rata Tyrnävälle

Talkootyö
mahdollisti täysimittaisen frisbeegolf-radan Murtoon.

Antti Ervasti

Tyrnävä

Murrossa Tyrnävän perukoilla on viimeistelyä vaille valmis täysimittainen, 18-väyläinen frisbeegolf-rata. Avajaisia pidettiin viime viikonloppuna, ja sitä on rakennettu talkoovoimin pitkin kesää.

– Meitä on ollut noin 25 isää tätä tekemässä koko ajan. Kun mukaan laskee lasten tekemän talkooavun, pääluvuksi saadaan noin 50 ihmistä, yksi hankkeen puuhamiehistä ja Murron kylätoimikunnan aktiivi Jukka Junes kertoo.

Ajatuksen radasta Peuranmäen virkistysalueelle sai Murrossa asuva Juha Tukiainen. Hän teki siitä viime vuonna valtuustoaloitteen ja ehti unohtaakin koko asian.

– Ajattelin, että tänne mahtuisi hyvin vielä frisbeegolf-rata tuon laskettelumäen, lammen ja hiihtoladun rinnalle. Sitten syksyllä meille myönnettiinkin 9 000 euron investointiavustus kunnalta.

Määräraha myönnettiin yhdeksänväyläiseen rataan, mutta budjetti riitti talkootyön ansiosta kaksi kertaa suurempaan. Junesin mukaan täysmittaisen radan kustannusarvio on 25 000–30 000 euroa. Radan tekijät saivat pari tonnia sponsorituloja, ja kaikki loput on kustannettu täysin talkootyöllä.

– Pojat ilmoittivat tällä viikolla, että budjetista vielä puuttuisi 500 euroa radan viimeistelyyn. Hommasin sitten vielä 600 euroa sponsoritukea, Junes naureskelee.

Säästöjä tuli muun muassa siitä, että rata on suunniteltu itse, eikä suunnittelutyöstä ole tarvinnut maksaa. Myös kaikki metsurintyö on talkoolaisten itse tekemää.

– Konetyöt saatiin naapuruston traktorimiehiltä pelkillä polttoainekuluilla, Junes lisää.

Tiistai-iltana talkoolaiset olivat pystyttämässä viimeistä koria, joka ei kuulu itse rataan vaan on tarkoitettu ennen kierrosta tehtäviin lämmittely- ja harjoitusheittoihin. Alueelta puuttuvat vielä opastekartta ja kyltit radan varrelta.

Talkoomiehet uskovat, että rataa tulevat käyttämään monet muutkin kuin tyrnäväläiset. Oulun seudulla vallitsee kova innostus lajiin. Vaikka ratoja on ympäri seutua, monissa tahtoo olla täyttä.

– Kempeleen Köykkyrissä on usein niin täyttä, että sekaan ei tahdo mahtua. 60 autoa voi joskus olla parkissa, Tukiainen sanoo.

Koska radat ovat erilaisia, frisbeegolfin harrastajat mielellään kiertävät eri ratoja, vaikka ne eivät ihan kotinurkilla sijaitsisikaan.

Talkoolaiset arvioivat, että todennäköisesti pieneksi jäävää parkkialuetta jouduttaneen laajentamaan piakkoin.

– On tälle selvä tarve myös oman kylän kannalta, koska täällä on niin paljon lapsia ja nuoria. Aina on lasten polkupyöriä täällä isot läjät. Onpahan heille jotakin tekemistä, Tukiainen sanoo.

Murron rata on miesten mukaan sopiva sekä aloittelijoille että pidemmälle ehtineille harrastajille: se on toisaalta helppo, mutta metsämaasto asettaa paikoin koviakin haasteita.

– Tämä on koukuttava laji. Aloittaminen on halpaa ja helppoa. Kehityksen huomaa nopeasti, mikä innostaa jatkamaan, talkoolainen Lasse Räihä sanoo.

Kempeleläinen Jani Pikkarainen ja haukiputaalainen Pasi Tolonen kävivät tällä viikolla tuoreeltaan tutustumassa Murron uuteen rataan.

– Mukava rata. Väylät ovat lyhkäisiä mutta teknisiä, Tolonen kehuu.

– Sopiva tällaiselle huonommallekin heittäjälle, niin kuin minä, Pikkarainen toteaa.

Miehet aikovat vierailla Murrossa säännöllisesti pelaamassa.

Fakta

Murron uusi frisbeegolf-rata

Peuranmäen rata on kolmen kilometrin pituinen.

Kiertäminen vie aikaa kolmesta vartista tuntiin.

Aiemmin lähin rata oli Tyrnävän keskustassa, mutta se lakkautettiin.

Tyrnäväläisille seuraavaksi lähin rata on Kempeleen Köykkyrissä.

Kylätoimikunta tulee järjestämään Murrossa lajin koulutusta ja kilpailuja.

Peuranmäen frisbeegolf-radan yksi iso käyttäjäryhmä on lapset ja nuoret. Radan talkoilleiden isien joukkoon kuuluvat Lasse Räihä (vas.), Tommi Tuovinen, Juha Tukiainen ja Jukka Junes. Eri frisbeekiekot eri tarkoituksiin: Kirkkaankeltaisella draiverilla
heitetään kaukaa. Keskivälin matkalta heitetään vaaleanpunaisella
midrangella. Hailakamman keltainen putteri on koriin osumista varten.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 24.09.2016.