Elämänmakuisia henkilökuvia

Kalevan pitkäaikaisella kirjoittaja-avustajalla Arto Kiurulla on taito löytää jutun juuret ventovierailta ihmisiltä.

Elina Ursin

Arto Kiuru bongaa Oulussa ja maailmalla kulkiessaan mielenkiintoisia henkilöitä ja jutun aiheita kuin lintuharrastaja konsanaan. Kalevan avustajan henkilöjuttujen ainekset syntyvät rupattelemalla ventovieraiden ihmisten kanssa kaduilla ja linja-automatkoilla.

– Minun on helppo lähestyä ihmisiä, olen sellainen hölösuu. Puheliaisuus selittynee vanhempieni karjalaisilla sukujuurilla.

Vuonna 1984 alkaneen ja yhä jatkuvan Kalevan avustajasuhteen aikana Kiuru on kirjoittanut satoja henkilöhaastatteluja ja musiikkijuttuja.

– Innoittajina uralla ovat olleet 1970- ja 1980-lukujen englantilaistabloidien New Musical Expressin (NEM) ja Melody Makerin toimittajat ja kuvaajat. Soundi-lehdessä kolisivat eniten J.K. Juntusen värikkäät bändijutut.

Jo ennen avustajapestiä Kalevassa, Kiuru oli mukana tekemässä Kirkko näinä päivinä -pienlehteä vuosina 1981–1984. Lehden toimituskuntaan kuuluivat sittemmin Radiopuhelimet-yhtyeessä vaikuttavat Jarno Mällinen ja Jyrki Raatikainen ja edesmennyt oululaismuusikko Pekka Salonsaari. Kaveriporukasta Mällisenkin tie vei Kalevaan.

Aivan ensimmäisen oikean haastattelun Kiuru teki Eppu Normaalista bändin Ruoholahden keikalla.

– Sinäkö se olet se lehtimies, Martti Syrjä kysyi ja empi Kiurun taitoja.

Kiuru oli tuolloin 16-kesäinen pojankloppi.

– Jännitin haastattelua aivan hirveästi. Painoin Finluxin radionauhurin äänitysnapin alas ja pyysin bändiä puhumaan mitä mieleen tulee.

Kalevan avustajaura alkoi musiikkikirjoittamisesta ja ensimmäinen juttu kertoi oululaisten bändien ilmaiskonsertista Hupisaarilla 1984.

– Olin ujo, mutta pollea poika, kun sain jutella toimittajan ominaisuudessa Kauko Röyhkän kanssa.

Ensimmäinen kuvallinen laajempi artikkeli ilmestyi samana vuonna. Kiuru oli todistamassa Tuuliajolla-kiertuetta vesireitillä Mikkeli–Punkaharju. Mukana kiertueella olivat Kiurun pennusta pitäen fanittama Eppu Normaali, Popeda, Sielun Veljet, Sleepy Sleepers, Tavaramarkkinat ja Yö.

Tulevaa kuvareportaasia Kiuru pääsi suunnittelemaan ensimmäistä kertaa Kalevan toimitukseen.

– Suunnittelimme ja sommittelimme sivun ja taitoimme jutun ja kuvat yhdessä esimieheni, toimittaja Marjaleena Blåfieldin kanssa. Se oli miellyttävä kokemus.

Sittemmin Kiurun juttuja julkaistiin Kalevan Meiltä ja muualta -sivustolla. Vuodesta 1988 alkaen Kiuru kirjoitti Kulttuuri-osastolle popista, rockista ja musiikin tekijöistä sekä musiikkijuttuja Kalevan silloiseen tabloid-liitteeseen.

Kiuru on kriittinen nuoruusvuosiensa musiikkikirjoituksiin.

– Löysin leikekirjastani 1980-luvulla kirjoittamani jutun yhdysvaltalaisesta W.A.S.P.-heavy metal -yhtyeestä. Se oli aivan hirveä. Asenteeni musiikkikulttuuriin oli naurettava. Tuomitsin bändin kaupallisena roskana. Se oli nuoren miehen tietämättömyyttä ja yksioikoisuutta.

Kannustusta perehtyä musiikin eri lajeihin laajemmin tuli Kalevan taholta ja se oli Kiurulle merkki siitä, ettei omissa jutuissa menty täysin metsään.

– Kulttuuriosaston päällikkö Kaisu Mikkola ja toimittaja Esko Aho tuuppivat minua eteenpäin uusille alueille. Meninkin ja tein muutamia juttuja klassisesta musiikista.

Vuosien varrelta Kiurun mieleen on jäänyt muutama ikimuistoinen kohtaaminen juttukeikoilta: amerikkalaisen Ramones-yhtyeen kitaristi Johnny Ramonen haastattelu yhdessä Helsingin Sanomien Jarkko Jokelaisen kanssa kesäkuussa 1994 ja amerikkalaislaulajatar Tori Amosin haastattelu Hampurissa marraskuussa 2001.

– Jännitin ja hermoilin Amosin haastattelu todella paljon, vaikka olin viimeisen päälle valmistautunut ja tehnyt tarkat kysymykset. Olin hirveässä flunssassa, mutta Amos oli hyvin ymmärtäväinen.

Kiuru bongaa yhä säännöllisesti konsertteja ja mahdollisia juttuaiheita ja matkustaa fanittamiensa bändien ja artistien perässä Suomessa ja Euroopassa.

– Lokakuussa menen The Cure-yhtyeen Helsingin keikalle, jonka jälkeen käyn katsomassa yhtyeen massiivisen Euroopan kiertueen keikat ainakin Göteborgissa, Hampurissa ja Lodzissa.

Marraskuun lopulla Kiuru lentää Lontooseen katsomaan indie-taustaista amerikkalaistrubaduuri Kristin Hershiä. Samaan aikaan Englannin eteläosassa Folkestonessa on kirjamessut ja brittiläisen punk-yhtyeen The Damnedin keikka. Paluureissulla Hollannin Tilburgissa olisi vielä Pet Shop Boysin konsertti.

Ennen Euroopan matkaa Kiurulla on aikaa pohtia ja etsiä uusia juttuaiheita. Mielessä on hautunut idea. 1980-luvulla Tuirassa vaikutti oma jengi. Mitähän jengiläisille kuuluu nyt?

Viesti ideasta lähtee hyväksyttäväksi Kalevan tuottajalle Janne Nyyssöselle. Tuottaja näyttää Kiurulle vihreää valoa.

Varma lukujuttu, arvelee Kiuru ja käy käsiksi työhön.

Fakta

Arto Kiuru

Syntynyt 28. joulukuuta 1964 Oulussa.

Ylioppilaaksi Oulun Lyseon lukiosta 1983.

Painopinnanvalmistajaksi Keski-Suomen keskusammattikoulusta Jyväskylästä 1987.

Oulu-lehden jakajana 1979–1984, Helsingin Sanomien jakajana 1982–1984, reprotyöntekijän kesälomittajana Liiton kirjapainossa 1985 ja 1987, reprotyöntekijöiden lomittajana Kalevan kirjapainossa kesän 1986 sekä useita pitkiä lomituksia 1988–1992.

Ensimmäinen juttu Kalevassa syksyllä 1984. Toiminut avustajana Aamulehden Moro-liitteessä sekä kulttuurilehti Kaltiossa.

Vuodesta 2006 ensin Kalevan Tänään-sivun, nykyään Ihmiset-sivun avustaja.

Kiuru on Kalevan aktiivisimpia avustajia. Kaikkiaan heitä on yli sata, mutta säännöllisesti kirjoittavia on joitakin kymmeniä.

Lukee ja kirjoittaa musiikista ja ihmisistä, kerää sarjakuvia ja matkustelee festareilla ja bändikeikoilla Suomessa ja ulkomailla.

Arto Kiuru on saanut monia juttuideoita linja-automatkoillaan. – Jos tutustumisen jälkeen tapaamani ihminen
ei halua minun kirjottavan hänestä juttua, en kirjoita. Minun ei tarvitse tietää syitä, jos joku ei halua kanssani
jutella. En vedä hernettä nenään.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 10.09.2016.