Alakestilän Arboretum siirtyi digiaikaan

Vasta kunnostetun puu- ja pensaspuiston opasteet voi kuunnella suoraan älypuhelimesta.

Minna Akimo, teksti
Teija Soini, kuvat

Liminka

Liminkalainen Jorma Niiranen näprää älypuhelintaan Limingan Alakestilän Arboretumissa. Ei, hän ei etsi lähintä pokestoppia tai vehmaassa maastossa iloisesti hyppivää Pokémon-hahmoa.

Niiranen testailee yhdessä Leena-vaimonsa kanssa uutta puhelinsovellusta, joka on tehty viime vuonna kunnostetun puu- ja pensaspuiston tarpeisiin.

Kun Niiraset saapuvat siperianpihdan lähelle, sovelluksesta alkaa kuulua miesääni.

Ääniopaste kertoo, millainen kasvi siperianpihta on. Pian käy selväksi muun muassa se, että mäntykasveihin kuuluvan siperianpihdan havut ovat pehmeitä.

Niirasen pariskunnalle Limingan arboretum on tuttu paikka, siksi uutta sovellusta on helppo testailla. Sovellus tarjoaa nopeita vastauksia kokeneille luontokävijöille.

– Aiemmin olemme joutuneet hakemaan tietoa Googlesta, jos muutoin tietoa ei ole ollut saatavilla. Nyt tietoa saa suoraan sovelluksesta, Jorma Niiranen sanoo.

Vuonna 1930 perustetun puu- ja pensaspuiston läpi virtaa Liminkajoki. Niiraset pysähtyvät joen ylittävälle puusillalle ja katsovat maisemaa. Pian puhelimesta alkaa kuulua jälleen opastusta.

– Täällähän on tietoa tästä joestakin, Jorma Niiranen huomaa ja nostaa puhelimensa korvalle.

Arboretum digi esiteltiin lauantaina arboretumin paviljongissa. Kyseessä on aloittelevan startup-yrityksen, Glopasin, pilottihanke, jota on testattu jo Raahen saaristossa.

Kyseessä on karttapohjainen sovellus, jonka tarkoitus on korvata puistossa olevat kyltit ja paperiset kartat, joissa on tavattu kertoa perustietoa puistosta ja sen kasvillisuudesta.

Sovellus toimii siten, että sen äänitiedostot alkavat pyöriä automaattisesti, kun käyttäjä lähestyy tiettyä puuta tai pensasta. Ohjelma tunnistaa GPS-paikannuksen avulla sen, missä käyttäjä milloinkin menee.

– Kun kuuntelee opastukset kuulokkeilla, paperisia ohjeita ei enää tarvita. Käyttäjä voi keskittyä luonnossa liikkumiseen, mutta samalla hän saa tietoa ympäristöstä ja luontokokemuksia, Glopasin markkinointipäällikkö Anu-Eveliina Mattila sanoo.

Limingan Arboretum digi -hankkeen päätoteuttaja on Metsäkeskus, mutta kehittämistyössä ovat olleet mukana myös Limingan kunta ja Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha.

Kasvitieteellisen puutarhan ammattilaisten apu on ollut tarpeen vanhan puupuiston lajikkeiden tunnistamisessa.

– Olemme tunnistaneet 180 pensas- ja puulajia, joiden kaikki tiedot on kirjattu muistiin. Sovellukseen on valittu ja lisätty 75 lajista äänitiedot, jotka Limingan kulttuurijohtaja Janne Nevala on lukenut, projektineuvoja Kyllikki Maaranto Metsäkeskuksesta sanoo.

Limingan kunnanjohtaja Pekka Rajala odottaa, että mobiilisovellus lisäisi kuntalaisten ja erityisesti koululaisten halua liikkua luonnossa. Hän uskoo, että mobiilisovellus lisää koululaisten kiinnostusta valita puisto esimerkiksi leirikoulukohteeksi.

Viime vuonna kunnostettu puisto ja sen kehittäminen istuvat kunnan hyvinvointitavoitteisiin, sillä luonnossa liikkuminen lisää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä.

– Aiemmin puupuisto on elänyt paperisten oppaiden maailmassa, nyt puisto on siirtynyt digiaikaan, Rajala totesi puheenvuorossaan.

Tilaisuudessa Rajala lupasi, että kunnan muitakin kohteita aletaan digitalisoida siten, että uusia avauksia on luvassa ensi keväänä.

Jorma ja Leena Niiranen testasivat uutta mobiilisovellusta Alakestilän Arboretumissa lauantaina. Heille sovellus antoi puiston puista ja pensaista tietoa heti, eikä lisätietoja tarvinnut kaivaa enää Googlesta. Glopas tekee karttapohjaisia
sovelluksia, joissa opasteet voi kuunnella luettuna suoraan omiin kuulokkeisiin.
Limingan kunnanjohtaja Pekka Rajala palkitsi Mikko, Josefina ja Heidi Kurtin. Heidän perheensä on kunnan 10 000. asukas.

Kurtin perhe on
10 000. liminkalainen

Minna Akimo

Liminka

Lauantaina arboretumissa pidetyssä tilaisuudessa palkittiin Limingan kunnan 10 000. asukas. Palkinnon sai Kurtin perhe. Heidi ja Mika sekä pieni Josefina-tyttö ovat asuneet Limingan Saunarannassa viime toukokuusta lähtien.

Limingan kunta palkitsi 10 000. asukkaan eli yhden perheen runsain mitoin. Kunnanjohtaja Pekka Rajala luovutti perheelle lahjan, joka sisälsi useita lahjakortteja.

– Täällä on lahjakortti polkupyörien hankintaan, sillä me kannustamme kuntalaisia liikkumaan, Rajala sanoi.

Rajalalla onkin syytä iloon, sillä Liminka on yksi niistä suomalaiskunnista, jonka asukasmäärä kasvaa ripeästi.

Kurtin perhe on muuttanut Liminkaan Kempeleestä.

– Minulle oli tärkeää, että kunta on itsenäinen. Ajattelin, että palvelut toimivat hyvin. Ja niin ne ovat toimineet, ei ole valittamista, Heidi Kurtti sanoi.

Saunaranta on Limingan uutta asuinaluetta, jonka erikoisuus kätkeytyy alueen kaavaan. Jokaiselle omakotitalotontille on merkitty paikka saunalle.

– Haaveissa on, että pihasauna pitää rakentaa, Mika Kurtti kertoi.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 11.09.2016.