Täyttä terästä kehässä ja sorvin ääressä

Oululainen Petteri Fröjdholm, 24, on ammattilaisnyrkkeilijä, joka elättää itsensä teroittamalla metsäkoneiden teräketjuja.

”Tiedän, että en saa ulosmitattua itsestäni kaikkea tässä tilanteessa”, mahtitalli Sauerlandin kiinnittämä iskijä sanoo.

Nyrkkeily

Teemu Wilenius

Oulu

Ammattilaisnyrkkeilijä on sanana aavistuksen harhaanjohtava. Suomessa on tällä hetkellä 45 ammattilaislisenssin omistavaa nyrkkeilijää, mutta oikeat ammattilaiset ovat laskettavissa yhden käden sormilla.

Edis Tatli, Robert Helenius ja Eva Wahlström – siihen se taitaa jäädä. Kaikki loput suomalaispugilistit joutuvat elättämään itsensä oikeilla töillä.

Yksi heistä on Oulun Jylkynkankaalla asuva Petteri Fröjdholm. 24-vuotias ammattilaisnyrkkeilijä, joka teroittaa työkseen metsäkoneiden teräketjuja Ruskossa.

Vapaa-aika on kortilla, sillä Fröjdholm harjoittelee pääsääntöisesti pari kertaa päivässä ja tekee siinä ohessa 40-tuntista työviikkoa. Aamu- ja iltavuorot seuraavat toisiaan tasaisina pötköinä, mutta onneksi firman pomo, Juha Kankaanpää, joustaa tarpeen vaatiessa.

– Kun minulla on iltavuoroviikko, pääsen treenaamaan pariksi tunniksi kesken työpäivän. Teen tunnit pois sitten aina illan päätteeksi, Fröjdholm kertoo.

Nyrkkeilijä myöntää suoraan, ettei tilanne ole optimaalinen uran kannalta.

– Aikataulut vaativat taiteilua. En pysty treenaamaan niin paljon kuin haluaisin. Harjoittelin amatöörinä huomattavasti enemmän ja tiedän, että en saa ulosmitattua itsestäni kaikkea tässä tilanteessa.

Silti mies ei valita. Hän ymmärtää, ettei vakituinen työpaikka ole itsestäänselvyys näinä talousaikoina.

– Olen onnellinen, että minulla on hyvä työpaikka ja joustava pomo. Jatkan tällä linjalla niin kauan, että saan nyrkkeilystä tarpeeksi rahaa. En voi ottaa tyhmiä riskejä, minulla on asunnostani pankkilaina maksettavana.

Se oli täysin uudenlainen kokemus. Uransa ensimmäiset kahdeksan ammattilaisottelua kotimaan pienissä, hämyisissä kuppiloissa nyrkkeillyt Petteri Fröjdholm pääsi haistelemaan suuren maailman meininkiä pari viikkoa sitten Tanskassa.

Fröjdholm otteli ensimmäistä kertaa saksalaisen huipputallin Sauerlandin tilaisuudessa ja sen edustajana.

– Olihan se vähän eri kokoluokan hommaa kuin mihin olen tottunut. Oli oma autonkuljettaja lentokentällä vastassa ja sitä rataa. Kaikki oli hoidettu viimeisen päälle.

Ikimuistoinen reissu päättyi parhaalla mahdollisella tavalla. Fröjdholm tyrmäsi georgialaisen Ramaz Bebnadzen kahdeksaneräisen ottelun viimeisessä erässä.

– Se meni niin kuin olimme suunnitelleet. Lopputulos oli hyvä.

Omat luotetut miehet, valmentaja Kalle Tolonen ja manageri Marko Remahl, panttasivat tietoa keskenään jonkin aikaan. Kaksikko ei kertonut Fröjdholmille, että Euroopan johtava nyrkkeilytalli oli iskenyt silmänsä oululaisiskijään.

Tolonen soitti suojatilleen elokuun puolivälissä ja ilmoitti, että kuukauden päästä olisi tarjolla ottelu ulkomailla. Ilmoitusta seurasi lyhyt kysymys: ”Lähdetkö?”

– Vastasin tietenkin myöntävästi, vaikka en tiennyt yhtään, mihin päin maailmaa olimme lähdössä.

– Koko Sauerland-kuvio valkeni minulle vasta kesken otteluun valmistavan treenijakson, Fröjdholm sanoo ja hymyilee päälle.

Näin se on aina mennyt. Yhteiset pelisäännöt ovat selvät. Fröjdholm keskittyy pelkästään nyrkkeilyyn, Tolonen ja Remahl pitävät huolen kaikesta muusta.

Manageri Remahlilla on kieli keskellä suuta, kun häneltä kysyy, millainen sopimus Fröjdholmilla on Sauerlandin kanssa.

– Huuleni ovat aavistuksen sinetöidyt, koska Sauerland haluaa hoitaa kaiken tiedottamisen.

– Sopimus on tehty, ja se kattaa vielä yhden ottelun tämän vuoden puolella ja yhden ensi vuoden alussa. Sen jälkeen arvioimme yhdessä, miten jatkamme, vai jatkammeko ollenkaan.

Tolonen ja Remahl ovat rakentaneet Fröjdholmin ammattilaisuraa järkevästi. Vastustajien taso on noussut ottelu toisensa jälkeen. Sama tahti jatkuu myös Sauerlandin otteluilloissa.

Fröjdholmia tilanne ei huoleta. Hän on valmis entistä kovempiin haasteisiin.

– Kortit on jaettu pöytään, nyt pitää tarttua hetkeen.

– Alkuperäinen tavoitteemme oli, että olen kolmessa vuodessa Euroopan listalla (sarjan 25 parasta nyrkkeilijää). Jos voitan seuraavan otteluni, nousen sinne. Sen jälkeen lähdemme kipuamaan listaa ylöspäin, Fröjdholm suunnittelee tulevaisuuttaan.

Maali on listan huipulla, oman sarjan Euroopan mestarina.

Sinne Petteri Fröjdholm tähyää, nöyrästi mutta päättäväisesti.

FAKTA

Puhdas rekordi ammattilaisena

Petteri Sebastian Fröjdholm on syntynyt Oulussa 5. helmikuuta 1991.

163 senttiä pitkä, ottelee ylemmässä höyhensarjassa (58,9 kiloa).

Valmentaja: Kalle Tolonen.

Manageri: Marko Remahl.

Yhdeksän ottelua ammattilaisena, kaikki voittoja. Kolme voitoista tullut tyrmäyksellä.

Edusti amatööriurallaan Oulun Nyrkkeilyseuraa. Aloitti lajin 12-vuotiaana.

Saavutukset amatööriuralla: 57-kiloisten Pohjoismaiden ja Suomen mestari 2009. 57-kiloisten SM-hopea 2010. 60-kiloisten Suomen mestari 2011.

A-juniorien Suomen mestari 2008. B-juniorien SM-kulta 2007. Edusti Suomea aikuisten tasolla maaotteluissa ja kansainvälisissä turnauksissa.

Kouluttautunut koneistajaksi, teroittaa työssään metsäkoneiden teräketjuja.

Perhe: Poikamies.

Harrastukset: Kavereiden kanssa kuljailu ja kahvinjuonti.

”En ehdi pahemmin muuta tekemään nyrkkeilyn ja töiden lisäksi.”

Petteri Föjdholm

vapaa-ajastaan

Kaikkien aikojen
suosikkinyrkkeilijät:

1) Mike Tyson: Aggressiivisuus teki suuren vaikutuksen pieneen poikaan. Oli parhaimmillaan kuin kone.

2) Roberto Durán: Kovalyöntinen kaveri. Tykkäsin paljon hänen ottelutyylistään.

3) Guillermo Rigondeaux: Kuubalainen, joka nyrkkeilee vielä. Hän on vasenkätinen kuten minä. Hirveän taitava jätkä, ei ota osumia itse, mutta osaa lyödä lujaa.

Suomalaisiskijöiden kolmen kärki:

1) Amin Asikainen: Oli kova sana silloin kun oli huipulla. Seurasin todella tarkasti. Aminilla oli kovat vastalyönnit, hän pystyi tyrmäämään vastustajansa.

2) Robert Helenius: Iskujen voima on uskomaton. Seurasin vierestä Vaasassa kesällä, miten osui vastustajaansa. Se oli tasaraha kertaheitolla.

3) Tarmo Uusivirta: Olen katsonut hänen ottelujaan lähinnä YouTubesta. Tare oli yksinkertaisesti kova jätkä, joka koki valitettavan traagisen kohtalon.

Petteri Fröjdholmin täytyy olla tarkkana kehässä ja työpaikalla. ”Metallinpala on lentänyt muutaman kerran silmään, kun olen unohtanut laittaa suojalasit paikoilleen. Onneksi ei ole sattunut kuitenkaan mitään vakavaa.”



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva