Kaupunginteatterin voi taas tunnistaa teatteriksi

”Karnevaalityylinen valaisu” ei sovi julkiseen rakentamiseen, lupa-viranomainen sanoo.

Riitta Taulavuori

Oulun kauppatorille päätyneiden turistien ei tarvitse enää ihmetellä, mikä on se monumentaalinen rakennus torin laidalla, sitä kirjasto-tekstillä varustettua toista monumentaalista rakennusta vastapäätä.

Torstaina rakennuksen torinpuoleiselle seinälle kiinnitettiin uutuuttaan kiiltävät, rosteripellistä leikatut kirjaimet T, E, A, T, T, E, R ja I.

– Olkaahan pojat tarkkoina, ettei siitä tule vahingossa teatria, Oulun kaupunginteatterin tekninen päällikkö Ari Törmä veisteli kirjaimia tapeilla seinään kiinnittäneille erikoisammattimies Petri Haapakoskelle ja huoltomestari Jani Iivarille.

Se vasta olisi lipsahdus ollutkin.

Kaupunginteatteri nimittäin toimi 2000-luvun alussa tehdyn peruskorjauksensa aikana Limingantullissa Atrian entisellä lihapakkaamolla eli nyttemmin jo puretulla Teatrialla. Ja juuri tuolloin teatteritalon seinästä poistettiin teatterin tunnistekirjaimet.

Poistetut kirjaimet joutuivat ties minne, ja teatteri päätti lopulta oma-aloitteisesti hankkia tilalle uudet.

– Uudet kirjaimet erottuvat taustastaan nyt ehkä vielä selvemmin kuin ne aiemmat, Törmä arvioi.

Kun teatterin tunniste on jälleen paikoillaan, kaupunginteatterin toiveena olisi vielä saada teatteritalon lavastetorniin valaistusta.

– Vähän saman tyyliin kuin siihen oli alun perin suunniteltu, mutta nykytekniikalla toteutettuna, Törmä kertoo.

Tämä tosin taitaa olla hankalammin toteutettava toive.

Kaupunginarkkitehti Jari Heikkilä taustoittaa vuonna 1972 valmistuneen teatteritalon edustavan aikansa laadukasta julkista rakentamista, johon ei sovi ”karnevaalityylinen valaistus”.

– Siksi valaistusta halutaan etukäteen arvioida lupaprosessissa. Teatteri kuuluu myös valtakunnallisesti arvokkaaseen rakennettuun kulttuuriympäristöön, jossa valaistuksen sopivuutta ympäristöön on syytä arvioida etukäteen.

Tarvittavat luvat hakee rakennuksen omistaja eli Oulun tilakeskus.

Oulun kaupunginrakennussuojelutyöryhmä käsitteli viime kuun lopussa ehdotusta kaupunginteatterin tornin valaisemista marraskuussa järjestettävän Valoa Oulu! -festivaalin aikaan ja sen jälkeen pysyvästi.

Kannanotossaan työryhmä muun muassa toteaa, että suunniteltu valoteos on hyvin voimakas elementti suhteutettuna rakennusten moderniin ja pelkistettyyn muotokieleen.

Työryhmän mielestä kaupunginteatterin torin puoleisen fasadin tilapäinen, tapahtumiin liittyvä valaisu on sopivaa.

Sen sijaan lavastetornin voimakkaat laservalonheittäjät eivät sovi rakennuksen arkkitehtuuriin. Ne vääristävät rakennuksen hahmoa osana Marjatta ja Martti Jaatisen aikoinaan suunnitteleman Monumentaalikeskuksen ja torialueen kokonaisuutta, sanotaan työryhmän kannanotossa.

Petri Haapakoski (vas.) ja Jani Iivari kiinnittävät teatterin kirjaimia Oulun kaupunginteatterin seinään. Tapeilla kiinnitettävät kirjaimet tulevat noin viiden sentin päähän seinän pinnasta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva