Uusi rehtori vaalii marttakoulun perintöä

Oulun palvelualan opiston rehtori Sannamari Kallinen harkitsee liittymistä marttoihin.

Elina Ursin

Oulun palvelualan opiston uusi rehtori Sannamari Kallinen ei ole koulutukseltaan kokki eikä siivooja, vaikka saakin kotiruoat loihdittua. Siksipä Kallisen mielestä koulun vahva marttaperinne velvoittaa rehtoriakin miettimään uuden harrastuksen aloittamista.

– Harkitsen vakavasti liittymistä marttoihin.

Marttojen side kouluun on vahva. Marttayhdistysten liitto, jäseninään kahdeksan paikallista marttayhdistystä, toimii Oulun palvelualan opiston koulutuksen järjestäjänä Oulussa.

– Oppilaat tietävät opiskelevansa Suomen ainoassa marttakoulussa, Kallinen sanoo.

Vuonna 1942 perustettu Oulun marttakoulu muistetaan tyttövaltaisena talouskouluna. Kun opetustarjonta monipuolistui ja perustutkinnot tulivat osaksi koulutusta, nimeksi vaihdettiin Oulun palvelualan opisto vuonna 2000. Vasta viime kesänä 31. heinäkuuta kaikilta koulutuksen järjestäjiltä Suomessa lopetettiin perinteinen viiden kuukauden kotitalousopetus.

Oulun palvelualan opisto on Kalliselle entuudestaan tuttu työympäristö. Lähes kymmenen vuotta vierähti saman talon aikuiskoulutusjohtajana.

Kallinen kiittelee opiston oppimisympäristöä. Se on uudenaikainen, valoisa, rauhallinen ja 350:n oppilasmäärältään helposti hallittava kokonaisuus. Oppilaitos sai lisätilaa ja vanha osa saneerattiin 2008. Lisäksi kolme opetuskeittiötä uudistettiin 2013. Opetushenkilökuntaa opistossa on noin 30.

– Meillä oppilas ei huku massaan, vaikka kuinka haluaisi. Ryhmäohjaaja tai opettajan apuna oleva ohjaaja on haukkana perässä kysymässä kuulumisia.

Opiston nuorisopuolella koulutetaan kokkeja sekä kotityö- puhdistuspalvelujen osaajia. Aikuiskoulutustoiminnassa on useita eri alan näyttötutkintoon valmistavia koulutuksia ravitsemus- ja puhtauspalveluissa sekä kotityöpalvelussa.

– Olemme Oulun alueen ainoa koulutuksen järjestäjä, joka tarjoaa ravitsemus ja puhtaus- sekä kotityöpalveluiden opetusta perustutkinnosta erikoisammattitutkintoon saman katon alla. Enää värisuorasta ei puutu kuin tarjoilijan ammattitutkinto.

Oppisopimusyhteistyötä opisto tekee muun muassa Oulun seudun ammattiopiston sekä Ammattiopisto Luovin kanssa. Lisäksi opisto tekee monenlaista yhteistyötä useiden muidenkin oppilaitosten kanssa ja järjestää työvoimakoulutusta.

Kallinen toivoo, että nuoret hoksaisivat puhdistuspalvelualan erinomaisen työllisyystilanteen ja mahdollisuuden koulutuksen kautta kivuta aina esimiestasolle saakka.

– Se on ala, joka työllistää tällä hetkellä ja tulevaisuudessa. Esimerkiksi sairaalat edellyttävät alan tutkintoa, muuten töihin ei pääse.

Puhdistuspalvelualan kohteita on runsaasti kuten toimistot, rakennukset, eri laitokset ja hotellit. Kohteesta riippuen työ on hyvinkin itsenäistä, pääsääntöisesti kuitenkin asiakaspalvelutyötä.

– Toivon, että puhdistuspalvelualaa arvostetaan enemmän. Työtä ei voida ulkoistaa mihinkään muuhun maailmaan, vaan työ on tehtävä paikan päällä.

fakta

Sannamari Kallinen

Syntynyt 1969 Yli-Iissä.

Perheeseen kuuluvat aviomies Hannu Kallinen sekä Venla (1996) ja Konsta (1999).

Filosofian maisteri Oulun yliopistosta 1995, kauppatieteiden maisteri 2007.

Tutkijana sekä suunnittelijana Oulun yliopistossa viisi vuotta. Merikosken ammatillisessa koulutuskeskuksessa koulutussuunnittelijana neljä vuotta. Aloitti palvelualan opiston rehtorina elokuussa. Hoitaa myös opiston aikuiskoulutusjohtajan tehtäviä.

Harrastaa matkailua, lukemista ja elokuvia. Toimii Oulun Lohien johtokunnassa.

Oulun palvelualan opiston siivoustyö sekä lounas tehdään oppilastyönä. Sannamari Kallinen kertoo päivittäin saavansa ja oppivansa hyviä siivous- ja ruuanlaittovinkkejä sekä oppilailta että opettajilta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva