Rappiksesta pienikin ponnistaa

Oulunsalossa sählyä pelataan innokkaasti kujilla ja parkki-
paikoilla. Salibandy on suosittu valinnaisaine yläkoulussa,
ja mainettakin koulun joukkue niittänyt.

Anna Kilponen, teksti
Jarmo kOntiainen, kuvat

Wikipediaa parodioiva Hikipediakin sen tietää: Oulunsalo tunnetaan parhaiten lukuisista katusählyjoukkueistaan. Näillä seuduilla laji tosin tunnetaan rappiksena. Nimen alkuperä liittynee rapapallo-sanaan.

Rappista pelataan ahkerasti omakotialueiden kujilla ja pihoilla. Säännötkin ovat väljemmät kuin sisäpeli salibandyssa.

– Kyllähän se suorastaan kansallislaji täällä on. Aina kujilla on ollut pelikulttuuria, Pitkäkankaan koulun liikunnanopettaja Kari Seppä luonnehtii.

Salibandy on Pitkäkankaan yläkoulussa suosittu valinnaisaine jo 20 vuoden ajan. Tänä vuonna se on valinnaisena 140 oppilaalla eli noin 30 prosentilla koulun oppilaista. Lajissa on myös niitetty mainetta, sillä Oulunsalon Pitkäkankaan koulun joukkueet ovat napanneet vuosien varrella useita mitaleita Koululiikuntaliiton kisoissa.

Koulun pihalla on melkein aina peli menossa. Mutta niin on viereisessä palloiluhallissakin.

6-6. Yhdeksäsluokkalaisten peli on jännittävässä vaiheessa. Kentällä ovat siniset ja punaiset. Siniset painavat päälle, ja lopulta syntyy ratkaiseva, seitsemäs maali. Peli on ohi, ja pojat rynnistävät pukukoppiin.

– Salibandya on mukava pelata, koska se on vauhdikasta, salibandyn valinnaisaineekseen valinnut Aleksi Vänttilä toteaa ja pyyhkii hikeä otsaltaan.

Hänelle ei riitä, että pääsee koulussa pelikentälle kahdeksi tunniksi viikossa, vaan hän pelaa salibandya myös vapaa-ajallaan kavereidensa kanssa puulaakijoukkueessa.

Hetkinen. Poikien ryhmässä näyttää olevan myös yksi tyttö. Itse asiassa heitä on kaksi, mutta paikalla on vain Nergis Karadeniz, joka päätyi poikien salibandyryhmään, kun saksan tunti sattui päällekkäin tyttöjen salibandyn kanssa.

Jalkapalloa harrastavalle Karadenizille poikien kanssa pelaaminen ei ole ongelma.

– Poikien peli on ihan erilaista: paljon vauhdikkaampaa ja fyysisempää, hän toteaa.

Oulunsalon jääkiekkosuuruuden Mikael Granlundin nimikirjoituksella varustettu pelipaita vain heilahtaa, kun liikunnanopettaja Kari Seppä avaa työhuoneensa oven. Granlund lahjoitti ovessa roikkuvan paidan entiselle liikunnanopettajalleen.

– Innokkaasti hän (Mikael) välitunnilla ja vapaa-ajallaan joukkuepelejä pelaili. Entistä oppilasta on vaikea mieltää julkkikseksi, Seppä toteaa.

Pitkäkankaan koulun menestys Koululiikuntaliiton kisoissa tuskin on sattumaa. Jotakin täällä tehdään oikein.

– Kaikki lähtee siitä, että meillä on hyvät tilat pelata. Menestys on tullut sivutuotteena.

Seppä muistelee, kuinka monesti vasta yön kähmässä etelän kisoista palannutta koulun voittojoukkuetta on ollut vastassa parisataa ihmistä. Seuraavan päivän aamunavauksessa on kajahtanut vielä Porilaisten marssi.

– Se on ollut kuin Kärppä-huumaa pienoiskoossa.

Viime vuonna tilanne on muuttui, kun Oulun kaupunki ei enää suostunut maksamaan Koululiikuntaliiton kisoihin osallistumista.

– Nyt pelaamme kaupunkimestaruuksista.

Tarkemmin katsottuna Granlundin pelipaidassa lukee: ”Parhaalle Oulunsalon yläasteen poikien liikunnanopettajalle, Sepälle!”

– Eihän tämä minun työni ihan pilalle ole mennyt, Seppä virnistää.

fakta

Joukkueita joka lähtöön

Oulunsalon alueella on runsaasti eri tasoisia salibandyjoukkueita firmojen ja senioreiden joukkueista perhesählyyn.

SBT Suola perustettiin vuonna 2005, perustajäsenet muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta oulusalolaisia. Salibandyliiton jäsen vuodesta 2005 lähtien.

Joukkueet: miesten ykkösjoukkue pelaa kakkosdivisioonassa, miesten kakkosjoukkue pelaa viitosdivisioonassa. Lisäksi Lime-joukkue pelaa seuran alla.

Juniorijoukkueita on neljä. Toimintaa pyörittävät pääsääntöisesti lasten vanhemmat. Joukkueisiin voi vielä tiedustella paikkoja tälle kaudelle.

SBT Suolan puheenjohtaja Ville Karhu, miesten ykkösjuokkueen valmentaja Antti Tervonen ja sihteeri Henri Hyppönen kertovat, että joukkueissa on hyvä yhteishenki, ja huumoriakin piisaa. Liikunnanopettaja Kari Seppä sai entiseltä oppilaaltaan Mikael Granlundilta pelipaidan kiitokseksi. Sepän mielestä mielestä salibandy on ”pirun hyvä” kuntolaji nuorille.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva