Rannan korttelista pelikeskus

Oulun torinrannan historiallinen kortteli saa uudet omistajat, ja siitä tulee pelialan uusi teknologiakylä.

Menestynyt peliyritys Fingersoft muuttaa kortteliin Kempeleestä ja pyrkii vetämään mukanaan sinne muitakin alan toimijoita.

Antti Ervasti

Oulu

Aleksanterinkadun, Pakkahuoneenkadun, Torikadun ja Hallituskadun rajaama arkkitehtiosaston kortteli saa uuden elämän oululaisen pelialan kehittelyn keskuksena. Suomen yliopistokeskus myy torstaina allekirjoitetun sopimuksen mukaan rakennukset oululaisille peliyhtiö Fingersoftille ja rakennusliike Rakennusteholle.

Kauppasopimuksen mukaan Rakennusteho vastaa rakennusten kunnostamisesta. Fingersoft siirtää toimintonsa Kempeleestä Oulun yliopiston arkkitehtiosastolta Aleksanterinkadulta vapautuviin tiloihin ja pyrkii hankkimaan sinne kumppaneikseen alan aloittavia yrityksiä sekä koulutusta.

– Visiomme on luoda kampuksesta Oulun teknologiakylän tyyppinen keskittymä sillä erolla, että siihen tulee isompia ja pienempiä peli- sekä media-alan yrityksiä. Tarkoituksena on saada sinne myös yrityshautomo ja alan opiskelijoita harjoittelemaan omia projektejaan ammattilaisten ohjauksella, sanoo Fingersoftin toimitusjohtaja Teemu Närhi.

Fingersoftilla on tällä hetkellä kaksikymmentä työntekijää. Yhtiö arvelee, että lähivuosina korttelissa tulee työskentelemään useita kymmeniä ihmisiä lisää.

”Meistä on hienoa saada kosketusta kaupunkilaisiin. Aiomme järjestää korttelissa erilaisia tilaisuuksia ja tarjota palveluja kaupunkilaisille.”

Teemu Närhi

toimitusjohtaja, Fingersoft

Arkkitehtiosasto poistuu korttelista ensi vuoden aikana, ja peliväki siirtyy tilalle vaiheittain sitä mukaa. Remontit tehdään samalla tavalla joustavasti vaiheittain.

Rakennukset ovat suhteellisen hyväkuntoisia. Etupäässä sisätilojen pintaremontteihin investoidaan miljoonia euroja. Ne ovat suojeltuja lukuun ottamatta Aleksanterinkadulle vuonna 2002 valmistuneita taloja, joista arkkitehtuurin osasto on muuttamassa.

– Vaikka tiloihin tehdään isoja perusparannuksia, pidämme historialliset rakennukset ulkoisesti ennallaan, Närhi sanoo.

Rantakadun ja Pakkahuoneenkadun kulmauksessa sijaitseva arkkitehtuurin osaston päärakennus on tyhjillään, ja sitä aletaan remontoida ensi viikolla. Toimintaa siihen tulee jo tänä vuonna.

Fingersoft aikoo rakentaa omiin tiloihinsa edustuskelpoiset saunatilat. Kortteli on tarkoitus muuttaa nykyistä avoimemmaksi. Suunnitteilla on muun muassa kahvila yrityksen tiloihin.

– Meistä on hienoa saada kosketusta kaupunkilaisiin. Aiomme järjestää korttelissa erilaisia tilaisuuksia ja tarjota palveluja kaupunkilaisille, Närhi sanoo.

Kaikkiaan pelialatoiminnalle on tiloja noin 4 500 kerrosalaneliömetriä. Puolet siitä on korvamerkitty Fingesoftille itselleen ja toinen puolisko pelialan muille uusille toimijoille.

Yhtiöt omistavat korttelin puoliksi. Aleksanterinkadun puolella sijaitsevat rakennukset kuuluvat Fingersoftille ja Rantakadun puoleiset Rakennusteholle.

Kortteli tulee olemaan yhtenäinen kokonaisuus, mutta Rakennusteholla toiminta painottuu enemmän tukipalvelujen puolelle. Vuokralaisiksi on tulossa lakitoimiston ja tilitoimiston tyyppisiä yrityksiä.

– Kaikki vuokralaisten hankinta ja tilojen kehittäminen tapahtuu yhtiöiden yhteistyönä. Jos tilanne edellyttää, voidaan koko kortteli ottaa pelialan käyttöön, arvioi Rakennustehon toimitusjohtaja Jaakko Moilanen.

Torinrannan vieressä sijaitsevassa korttelissa on ollut viime aikoina Oulun yliopiston arkkitehtuurin osaston toiminnot. Nyt sillä on edessään muutto Linnamaalle, ja historiallisen korttelin valtaa pelisuunnitteluteollisuus.

Yliopisto pistää remontit jäähylle

Antti Ervasti

Oulun yliopisto jäädyttää kaikki ne tilojensa remontit, joita ei ole vielä aloitettu. Yliopiston hallitus joutui tekemään päätöksen asiasta tällä viikolla muuttuneen rahoitustilanteen takia.

Yliopisto katsoo, että tulevien remonttihankkeiden järkevyys tulee ensin varmistaa. Sitä varten aloitetaan selvityshanke, jonka tuloksia käsitellään yliopiston hallituksessa marraskuussa.

Uudelleen arvioitaviksi siirretään hankekokonaisuus joka sisältää arkkitehtuurin tiedekunnan ja tietojenkäsittelyn perusparannukset, kaivannaisalan ja prosessitekniikan hankekokonaisuuden sekä luonnontieteellisen tiedekunnan hankkeen 3. ja 4. vaiheet.

Niiden kokonaispinta-ala 13 900 neliötä ja kustannukset 31,1 miljoonaa euroa.

– Tässä tilanteessa pyrimme ensisijaisesti turvaamaan ihmisten työpaikat ja vasta sen jälkeen sijoitamme seiniin. Perusperiaate tilojen suhteen on, että haluamme tarjota henkilökunnalle ja opiskelijoille tarkoituksenmukaiset ja turvalliset tilat, sanoo Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki.

Yliopistossa on meneillään luonnontieteellisen tiedekunnan muutto ja nykyisten tilojen luovutus, jotka molemmat toteutetaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Samalla tavalla viedään loppuun pajahanke, jossa yhdistetään lähes kaikki Linnanmaalla toimivat pajat sekä arkkitehtuurin puutyöpaja yhdeksi kokonaisuudeksi.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva