Mustasta käärmeestä Pohjois-Koreaan

Vuonna 1899 perustetun Kalevan historia juoksuttaa läpi romantiikan, valtataistelujen ja urheilun jännityksen.

Pikaotoksen perusteella kirjoitustyyli on vuosien varrella heilahdellut tunteellisesta asialliseen.

1800-luvulla maailma oli salaperäinen. Ihmeitä tapahtui ja matkaaminen laajensi maailmaa ympärillä. Kaikkea saattoi sattua.

”Käärme venheeseen pyrkimässä. Viime sunnuntaina kun tämän kirjoittaja erään toisen henkilön kanssa kulki pienellä venheellä Oulujoen poikki Muhoksella, yritti keskellä jokea isonpuoleinen musta käärme venheeseen tulemaan, vain sai perämelasta kuolettavan iskun päähänsä venheen laitaa vasten. Näin outo venheeseen pyrkijä kuljetettiin sitten maalle ja pistettiin vartaaseen roikkumaan taivaan ja maan välille.”

Kaleva 26.8.1899

Kirjoitukset kertovat arvaamattomasta ajasta, jolloin yhteiskunta ei vielä pyrkinyt toimimaan kuin kone.

”Elok. 18 p:nä löydettiin eräältä Raahen syrjäkadulta aidan takaa miehen ruumis. Lähemmin tutkittaessa tultiin siihen päätäkseen että mies oli murhattu, ruumiissa kun oli silmäkulmain alla ammottava haawa. Murha-ase, vanha vasara, sellainen, jota verhoilijat tavallisesti käyttävät, oli lähellä ruumista. Kaikki kaupungin asukkaat olivat tuntevinaan hänet työmies Olavi Pakkiseksi ja siinä hänet haudattiinkin. Mutta suuri oli asukasten kauhu, kun äkkiä maahanpanijaisten jälkeen Olavi Pakkinen ilmestyi heidän keskelleen kertoen olleensa asiamatkalla Kotkassa. Matkastaan ei hän ollut katsonut tarpeelliseksi kertoa kenellekään mitään. Murhatusta ei ole vielä saatu selkoa, murhaajasta yhtä vähän.”

Kaleva 30.8.1899

Hyljeksittyjä kansanryhmiä oli silloinkin. Kaleva kertoi 12.10.1899, että poliisit varoittivat raahelaisia mustalaisista, jotka törkeällä elämällään häiritsivät yleistä rauhaa. Poliisit häätivät heitä ulos kaupungista, ja he vastasivat revolveritulella ”kuin sodassa ainakin”. Lopulta mustalaiset joutuivat joukolla pakoon.

Parissa vuosikymmenessä Kalevan ilmaisu kulki tarinoinnista tietotoimistoon päin. Vuonna 1917 lehdellä oli määritellympi ja vakaampi ilme. Osastoja oli aiempaa enemmän – kuin nykyaikana: Kauppa ja teollisuus, Kirjallisuus ja taide, Urheilu, Yleisöltä.

Romantiikka muuttui politiikaksi. Suomi oli itsenäistymässä ja Kaleva piti porvarien puolta. Nuorsuomalaisten vaalikanslia sijaitsi toimituksessa.

Kalevan mukaan sosialistit olivat päissään ja heidän vaalijulistuksensa surullinen. Sosialistit juoksivat suu vaahdossa pitkin maaseutua selittelemässä, kuinka he muka ovat Suomen itsenäisyyden ainoita puolustajia.

Itsenäistymisen vaiheet uutisoitiin kiihkotta. Näin alkoi etusivun pääuutinen 6.12.1917 melko isolla fontilla, mutta viereisiä ilmoituksia pienemmällä:

”Ehdotus riippumattoman Suomen hallitusmuodoksi. Senaattori Svinhufvudin eduskunnalle jättämän uuden perustuslakiehdotuksen mukaan on Suomi perustuslaillinen tasavalta, jossa presidentti valitaan 6 vuodeksi, lainsäädäntövalta on eduskunnalla, tuomiovalta riippumattomilla tuomioistuimilla.

Vuonna 1943 Kalevaan oli jo päässyt valokuvia – passikuvan näköisiä potretteja ihmisten kasvoista. Tai luokkakuvan oloisia otoksia, joissa mahdollisimman monta ihmistä oli tuotu esille.

Sota-aikaan tunteikkuus ja mielenliikutukset olivat sallittuja.

”Joona Rahko. In memoriam. ”Rahkon Joonan” entisen taisteluhaluisen mutta samalla kummallisen herkkämielisen sekä voimakkaan ja uljasryhtisen pohjoispohjalaisen ylioppilaan 55-vuotinen elonpolku on nyt päättynyt Ounaskosken kuohujen vierellä Lapin raukoilla rajoilla. – –. On kysymyksessä ihmiskohtalo, jossa romantiikan ruusunhohteinen lämpö ja elämän armottoman todellisuuden hyytävät viimat ovat kuin veikaten vuorotelleet, samalla jäytäen elinvoimaa ja henkistä herkkyyttä sekä elämän varjoja tummentaen.”

Kaleva, nimimerkki H.W.C, 9.1.1943

Vuonna 1973 Kalevan sivut pursusivat urheilua Taitavasti ajoitetut tilannekuvat hämmästyttävät – apuna ei ollut digiajan sarjatulta.

Kaleva seurasi, miten jalkapallon mestaruussarjassa OTP taisteli mitaleista ja I-divisioonassa OPS sarjapaikastaan. Näin siinä kävi.

”OTP:n mitalit ensi kesään. – – OTP oli kuin varjo keväisestä OTP:stä. Peli oli seisovaa ja kankeaa, eikä yrityshalukaan tuntunut olevan parasta mahdollista luokkaa.” (24.9.)

”Kun hätä on suurin...: OPS:n kantti ei pettänyt. Porin Palloseura putosi jalkapallon ykkösdivisoonasta, kun Oulun Palloseura kuittasi sarjapaikkansa ja voitti ´giljotiinipelin´ 1–0.” (1.10.)

Vuoden 2015 esimerkkiuutinen valikoitui arpomalla. Sen perusteella kummallisia asioita tapahtuu nykyäänkin.

”Vaikuttaa siltä, että Suomeen loikannutta pohjoiskorealaista tutkijaa ei ole olemassa. – – Suomen ulkoministeriö ja maahanmuuttovirasto kieltäytyivät kommentoimasta asiaa.”

Kaleva 25.7.2015

Aiemmin mainittujen vuosikertojen lehdistä kommentointeja ja haastatteluja saa hakea – mielipiteitä ei juuri kyselty.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva