Lumen taju piilee kantapäässä

Exiops kehittää Oulussa maailman ensimmäistä mittaria murtomaahiihtäjille. Tuote valmistunee alkuvuodesta.

Arja Mikkola

Oulu

Oli kulunut vain viikko Broadcomin irtisanomisesta, kun Marko Höynälä viime helmikuussa perusti yrityksen.

Vauhti jatkuu kovana. Lokakuussa oululaisen Exiops Oy:n tuotepilotti lähtee hiihtomaajoukkueen testattavaksi. Markkinoille maailman ensimmäisen hiihtomittarin pitäisi ehtiä alkuvuodesta.

– Olisiko tässä bisnesideaa?

Ilman ja lumen lämpötila, ilmanpaine ja kosteus: kaikenlaista täytyy huomioida etukäteen, jos mielii sipaista päälle ja suksenpohjiin juuri keliin sopivat vermeet.

– Minkälaiset vaatteet ja voiteet? Se on arpapeliä monesti, toteaa Höynälä.

Jo pian alati muuttuvat olosuhdetiedot päivittyvät pilven kautta kaikkien käyttäjien näkyviin, kunhan vain yksikin hiihtäjä suihkii Exiopsin musta anturilaatikko kantapäänsä jatkeena.

Voipa mittarin liittää latukoneeseenkin.

Jokaisen hiihdon tiedot päivittyvät halutuissa pätkissä henkilökohtaiseen kalenteriin, jota voi lukea älykännykän avulla.

Tulitikkurasiaa pienempi vempain taltioi pilveen hiihtäjän sykkeen, vaihtuvat tyylit, kuten vuorohiihdot ja tasatyönnöt, sekä matkan ja vauhdin.

Murtomaahiihtäjiä palveleva vekotin on muhinut Höynälän mielessä pitkään, mutta vasta irtisanominen antoi potkua ja uskallusta lähteä yrittäjäksi.

– Nyt on vakaa usko, että tämä kerkeää tälle kaudelle, Höynälä sanoo.

– Olemme odottaneet, että tulee oikea hetki, saadaan patentit, mallisuojaukset ja tavararekisteröinnit.

Tavoitteena on tuottaa vuodenvaihteessa Skiiot-nimellä tuhannen kappaleen laite-erä. Tuotteen hinta liikkuu muutamassa sadassa eurossa.

– Siitä eteenpäin on kaikki plussaa, Höynälä laskee.

Yksin Suomessa lykkii miljoona hiihtäjää. Päämarkkinat ovat Keski-Euroopassa, mutta kiinnostuneita löytynee Japania ja Yhdysvaltoja myöten.

Teemu Lemmettylä ja Olli Ohtonen ovat sparranneet kehitystyötä kilpaurheilijan näkökulmasta. Lähipiiri taas on listannut aktiivihiihtäjien tarpeita.

Oulusta on löytynyt hyviä yrityskumppaneita. IProtoXi on suunnitellut elektroniikan ja Conseptas mekaniikan. Mustan laatikon muotoilukin on oululaista. Vain kalliit silikonimuotit tuotetaan Kiinassa.

Lumen tajua on testattu salaa Vuokatin hiihtoputkessa. Tosielämässä edessä ovat kuitenkin äärimmäisen haastavat olosuhteet.

– Voi tulla lumisadetta ja myrskyä, pakkasta ja vesisadetta.

Höynälän ensimmäinen insinöörityö liittyi rullien tunnistamiseen Outokummun terästehtaalla.

– Aina on automaatio kiinnostanut ja se, miten asiat voisi tehdä fiksusti.

Erilaisia pilvipalveluun liitettyjä liikuntamittareita tarjotaan nykyään moneen lähtöön. Eri laitteita on kehitetty niin juoksijoille, jalka- kuin koripalloilijoillekin. Laitteiden integroinnista ollaan vielä kaukana.

– Teknologia on vasta tulollaan.

Asioiden internet (IoT) on tulevaisuuden kanava. Oulussa ei kuitenkaan ole vielä tarpeeksi tarjolla pilvipalveluiden vaatimaa webbiteknologiaa.

– Kahden vuoden takaisella osaamisella ei tee mitään. Joten Höynälä on käynyt selvittämässä muuntokoulutustarpeita TE-toimistossa.

Höynälä aikoo pian rekrytoida kolme harjoittelijaansa. Ensin on kuitenkin löydettävä vahva verkkomarkkinoija sekä rahoittajia.

Fakta

Kelit ja hiihtotyylitkin taltioituvat päivyriin

Kelit ja hiihtotyylit pilveen taltioiva Skiiot-mittari on tarkoitettu kilpa- ja aktiiviurheilijoille.

Exiops Oy:n perustaja, toimitusjohtaja Marko Höynälä on toiminut eri tehtävissä Nokialla ja Renesasissa sekä viimeksi Broadcomissa operatiivisena johtajana. Useita työvuosia Tanskassa, Englannissa ja Intiassa.

Exiops tulee sanoista Excellence in Operations.

Kiinnostusta
rekrytapahtumassa

Yritys tuli ensi kertaa julkisuuteen keskiviikkona Oulussa MegaMatching-rekrytointitapahtumassa. Kiinnostuksesta kertoo se, että Höynälä pääsi tilaisuuden lopuksi pakkaamaan tavaransa viimeisenä kaikista 40 yrityksestä.

”Minkälaiset vaatteet
ja voiteet?
Se on arpapeliä monesti.”

Marko Höynälä

yrittäjä

Exiops Oy

Marko Höynälä kehittää ensimmäistä murtomaahiihtoon tarkoitettua mittaria. Monon nilkkaosaan kiinnitettävä Skiiot-laite lähtee kohta testaukseen.
Myyntiversioiden on tarkoitus valmistua alkuvuodesta.
Hiihtoa ja olosuhteita mittaava vempain on tulitikkurasian
kokoinen.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva