”Missä laulu ja soitto soi, siellä ei pahat henget olla voi”

Vuonna 1975 perustettu Ynnin Pojat juhlii

pyöreitä vuosiaan.
Tietysti laulamalla.

Anne Helaakoski

Ynnin Pojat viettää tänään lauantaina 40-vuotisjuhliaan konsertilla Thulindbergin salissa.

Konsertin ohjelma on läpileikkaus kuoron viime vuosien ohjelmistosta aina keskiajan musiikista moderneihin säveliin, kertoo kuoronjohtaja Mihkel Koldits.

– Ohjelmassa on jotain, mitä on aina laulettu, kuten Mozartin Ave verum corpus, ja myös uusia kappaleita.

Konsertin jälkeen on vuorossa juhla, johon on muun muassa kutsuttu entisiä kuorolaisia.

Kuorossa on tällä hetkellä 23 laulajaa, jotka ovat iältään 7–18-vuotiaita. Laulajille on jatkuva haku, enemmänkin tulijoita voisi olla, toteaa Koldits.

Kuorolaulu on Kolditsin mukaan moniulotteinen harrastus, jossa tärkeää on nuottienlukutaito, kurinalaisuus, keskittymiskyky ja henkinen valmius pitkäjänteiseen työhön.

– Nuorimmille lauluvalmius on melkein toissijaista, koska laulamaan pystyy kyllä opettamaan. Tärkeintä on tahtotila.

Kuorossa opituista taidoista on hyötyä myös tulevaisuudessa.

– Kuorossa kasvaa herrasmiehiä, jotka tuntevat kellon ja käytöstavat ja joilla on sosiaalista pääomaa. Yksi entinen kuorolainen sanoikin, että kuorossa laulaminen on avain onneen.

Vaikka Ynnin Pojat perustettiin virallisesti syksyllä 1975, on Oulun NMKY:llä ollut poikakuorotoimintaa jo 1930-luvulta lähtien, kertoo NMKY:n entinen piirisihteeri Kalle Juntunen.

Juntunen itse kuului 11-vuotiaana Oulun NMKY:n poikakuoroon, joka perustettiin vuonna 1951 yhdistyksen toimitalon valmistuessa tuomiokirkon viereen.

Kun Juntunen tuli aikoinaan yhdistyksen nuorisosihteeriksi 1964, hän sai tehtäväkseen perustaa uusia poikia mukaansatempaavia toimintoja. Tuolloin Oulussa ei ollut poikakuoroa, ja Juntunen haistoi markkinaraon.

– Kun tulin NMKY:hyn, sanottiin, että Oulun pojat tarvitsevat kiinniottajaa. Isäni taas tapasi sanoa: ”Missä laulu ja soitto soi, siellä ei pahat henget olla voi.” Nämä asiat yhdistyivät poikakuorossa.

Toiminnan aloittamista innoitti sekin, että Oulun NMKY täyttäisi vuonna 1966 kunniakkaat 70 vuotta ja esiintymään haluttiin poikakuoro. Kuoro esiintyi myöhemminkin yhdistyksen omissa tilaisuuksissa.

Vuonna 1975 haluttiin päästä tehokkaammin liikkeelle, ja poikia haettiin lehti-ilmoituksella laululeirille Rokualle. Musiikillisena johtajana leirillä oli Tapani Alikoski, joka houkutteli serkkunsa Antero Alikosken kuoron ensimmäiseksi kuoronjohtajaksi.

Syksyllä 1975 sai sitten alkunsa Oulun NMKY:n poikakuoro Ynnin Pojat. Ensimmäisissä esiintymisissä oli myös joitain Oulun NMKY:n mieslaulajien jäseniä, sillä mukaan haluttiin basso- ja tenoriääniä.

– Melko pian poikia oli kuorossa lähes satapäinen joukko ja vaikeitakin kuoroteoksia opeteltiin. Yksi huippuhetkistä oli Ynnin Poikien esiintyminen tuomiokirkossa piispa Olavi Rimpiläisen virkaanasetustilaisuudessa.

Ynnin Poikien 40-vuotisjuhlakonsertti Oulun musiikkikeskuksessa 12.9. kello 18.

Ynnin Pojat esitti maaherra Erkki Haukipurolle laulutervehdyksen huhtikuussa 1982, kun vietettiin Valtakunnallisen nuorten kuoroliiton kymmenvuotisjuhlia.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva