Kulttuuria, urheilua, olutta ja vaivaisukkoja

Olavi Jakkula innostuu yhä monenlaisista asioista ja jaksaa ihmetellä kansantaloutta.

70 vuotta

Anssi Juntto

Siitä alkaa olla jo kuusi vuotta, kun Olavi Jakkula jäi eläkkeelle Oulun yliopiston suunnittelupäällikön virasta, mutta entisen työpaikkansa asioista hän on edelleen hyvin perillä.

Oulun yliopiston tulevaisuus näyttää tiukasta säästökuurista huolimatta hyvältä. Yliopistojen nykyinen rahanjakomalli sen sijaan huolettaa. Se ei vastaa nykypäivän tarpeita.

– Pelimerkkejä pitäisi siirtää myös alueelliseen kehittämiseen ja kansantalouden kokonaiskilpailukyvyn parantamiseen rohkaisemalla uudenlaisia innovaatioita eri tavalla kuin tällä hetkellä pelkästään korkeatasoisen kansainvälisen perustutkimuksen kautta, Jakkula sanoo.

– En vähättele korkeatasoista perustutkimusta. Se on yliopiston peruskivi. Mutta nykymaailmassa pitäisi katsoa muutakin.

Jakkula muistuttaa, että Oulun yliopisto perustettiin aikanaan nimenomaan kehittämään ja vaalimaan Pohjois-Suomen ja sen nuorison henkistä ja aineellista hyvinvointia.

Nykyisin tavoite on jäänyt korkeatasoisen kansainvälisen tutkimuksen varjoon siitäkin huolimatta, että Harvardin, Lontoon, Pariisin tai Berliinin huippuyliopistoissa tutkimus on aina tasokkaampaa. Suomessakin Helsingin yliopisto on aina ykkönen.

Yhtä lailla Jakkula on huolestunut Suomen taloudellisesta kehityksestä. Onko Suomi enää kaikilta osin pohjoismainen hyvinvointivaltio, hän pohtii. Valoa tunnelin päässä ei näy.

– Näyttää siltä, että nykyinen poliittinen järjestelmä ei pysty tekemään ratkaisuja ulospääsyksi. Aivan sama, mikä puolue johtaa, mitään ei tapahdu. Päätöksiä pitäisi tehdä hyvin nopeasti, Jakkula toteaa.

– Ja sääntö-Suomi iskee arkipäiväisiin asioihin. Se on todella turhauttavaa.

Talousasiat ovat olleet keskiössä myös silloin, kun Jakkulan akateeminen kaveriporukka on istunut olutlasien ääressä parantamassa maailmaa.

– Meitä on ihmetyttänyt suuresti, että nuoremmat sukupolvet eivät ole asiasta erityisemmin kiinnostuneita, vaikka heille tulee valtavat velat. Miksi he eivät halua, että se pysäytetään? Joku sanoikin, että he näpläävät älypuhelimiaan ja saavat siitä tyydytyksensä. En kyllä sitäkään täysin usko.

Kaiken kaikkiaan eläkepäivät ovat toki vierineet mukavissa merkeissä. Jakkula kehuu kotimaista kulttuuritarjontaa. Esimerkiksi Teatteri Retikka Suomussalmella ja Kuhmon kamarimusiikki ovat olleet Jakkuloiden vierailukohteita monena kesänä.

Viimeiset kaksi vuotta Jakkula on kierrellyt ihastelemassa ja valokuvaamassa kirkkojen ja kellotapulien ovenpieliä koristavia vaivaisukkoja.

Kertyneestä materiaalista on tarkoitus koostaa valokuvakirja.

Jakkula kuuluu myös oululaiseen Bästa Tittare -penkkiurheiluporukkaan. Kärppien kotiotteluiden lisäksi ryhmä on käynyt katsomassa Ruotsin jääkiekon pääsarjaa SHL:ää Luulajassa ja Skellefteåssa sekä KHL:ää Pietarissa ja Riiassa.

Intohimot ja harrastukset yhdistyvät matkailussa.

Toukokuussa Jakkula käväisi Saksan hansakaupungeissa ja kesäkuussa Budapestissä. Syksymmällä on edessä automatka Italian Umbriaan. Reissun etappeja ovat myös Münchenin Oktoberfest ja vuosien varrella tutuksi tullut olutkaupunki Bamberg.

Merkkipäiväänsä päivänsankari viettää kotimaisessa suosikkikohteessaan Kilpisjärvellä.

FAKTA

Olavi Jakkula

Eläköitynyt Oulun yliopiston suunnittelupäällikkö ja Oulun olutseuran perustajajäsen.

Syntynyt Lumijoella 13.9.1945.

Valmistunut filosofian maisteriksi Oulun yliopistosta vuonna 1972. Pääaineena kansantaloustiede.

Perheeseen kuuluvat vaimo Raija, kaksi lasta, neljä lapsenlasta ja karkeakarvainen mäyräkoira Väinö.

Harrastaa matkailua, olutkulttuuria, penkkiurheilua ja vaivaisukkoja.

”En vähättele korkeatasoista perustutkimusta. Se on yliopiston peruskivi. Mutta nykymaailmassa pitäisi katsoa muutakin.”

Aikanaan Oulun olutseuraa perustamassa olleen Olavi Jakkulan syksyn ohjelmassa on maailman suurin olutjuhla Oktoberfest Münchenissä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva