Kuinka maalaus päätyi paloina kattoon

Tien päällä -kiertue perehtyi Oulun
prosenttitaiteeseen. Eikä suotta: Oulu on ensimmäinen prosenttiperiaatteen
käyttöön ottanut kaupunki Suomessa.

Riitta Taulavuori

– Monitoimitalon paikalla oli vasta monttu, kun minulta tilattiin kattomaalaus 1 800 neliömetrille sisä- ja ulkokattoa. Kerrottiin, että avuksi olisi saatavissa hyvät nostimet, mutta kouluaikoina ei saisi kuitenkaan maalata, oululainen taidemaalari Kirsti Muinonen muistelee Metsokankaan monitoimitaloon tekemänsä Linnunradan pysäkki -teoksen alkuvaiheita.

Muinonen päätyi maalaamaan teoksensa mdf- ja alumiinilevyille, jotka kiinnitettiin kattoon. Teos koostuu yli 500 irrallisesta elementistä, ja sen suunnitteluun ja tekemiseen kului taiteilijalta kaikkiaan kolmisen vuotta. Teos valmistui vuonna 2008.

Taiteilijalle itselleen Linnunradan pysäkki oli ensimmäinen prosenttitaideteos. Hän voisi ajatella tekevänsä muitakin prosenttitaideteoksia.

– Mutta ehkei ihan näin isotöistä!

Teoksen toteutus tarkoitti varsinaisen tekemisen ohella myös odottelua, neuvotteluja hankkeen eri osapuolten kesken sekä teoksen asennuksen valvontaa – ja joitakin kommelluksia

Alihankintafirma oli esimerkiksi leikannut teoksen osat peilikuviksi eli toisin kuin oli tarkoitus. Tämä selvisi vasta siinä vaiheessa, kun asentajat alkoivat kiinnittää taiteilijan maalaamia paloja kattoon.

Maanantaina iltapäivällä Kirsti Muinosen teoksen äärelle kokoontui bussilastillinen Oulun kaupungin viranhaltijoita sekä Helsingistä tulleita asiantuntijoita.

Kyse oli Prosentti taiteelle -hankkeen Tien päällä -bussikiertueesta, jonka Oulun-ohjelmassa oli esitellä alun toistakymmentä 2000-luvulla valmistunutta prosenttitaideteosta.

– 2000-luvulla on Oulun kaupunkiin hankittu prosenttiperusteisia julkisia teoksia tai teoskokonaisuuksia 70 kuvataiteilijalta, kertoo Oulun taidemuseon amanuenssi Tarja Kekäläinen.

Uusin prosenttiteos on Raimo Törhösen viime vuonna valmistunut seinämaalaus Ajokoiravärioppi Kontinkankaan hyvinvointikeskuksessa.

Bussiajelu jatkui Metsokankaalta Kaakkurin keskukseen, Kastellin monitoimitaloon, Kontinkankaan hyvinvointikeskukseen, Oulun kaupunginsairaalaan ja Ympäristötaloon.

Keväällä alkanut ja nyt syksyllä jatkuva valtakunnallinen bussikiertue esittelee rakennetun ympäristön kehittäjille julkisen taiteen parhaita esimerkkejä ja taidehankinnan malleja eri puolilla Suomea, kertoo Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen toiminnanjohtaja Tiina Valpola.

– Kiertueen seitsemän kaupunkia valittiin siten, että ne olisivat eri puolilla maata ja tarjoaisivat riittävästi hyviä esimerkkejä, jotka kiinnostaisivat myös alueen toimijoita eli päättäjiä, virkamiehiä ja rakennusalan ammattilaisia.

Oulua Valpola pitää mielenkiintoisena esimerkkinä siksi, koska se otti prosenttiperiaatteen käyttöön ensimmäisenä suomalaiskaupunkina vuonna 1964.

– Oulussa on runsaasti toteutuneita ja onnistuneita esimerkkejä. Oulu käyttää esimerkillisesti periaatetta myös korjausrakentamisessa, mistä muutkin voivat ottaa mallia.

Kierros auttaa hänen mukaansa myös paikallisia toimijoita verkottumaan ja löytämään uusia lähestymistapoja rakennetun ympäristön taidehankkeisiin.

Oulussa Valpola pysähtyy hetkeksi silmäilemään Kaakkurin yhtenäisperuskoulun pihaa. Siellä hänen mukaansa näkyy se, miten arkkitehtuuri ja taide tekevät hyvää yhteistyötä ja luovat yhdessä viihtyisää ympäristöä.

– Joskus näkee sellaistakin, että huonoa jälkeä yritetään laastaroida taiteella. Se ei ole prosenttitaideperiaatteen mukaista.

Kirsti Muinosen Linnunradan pysäkissä (2008) voi nähdä muun muassa eläinhahmoja. Taiteilijan työ on Metsokankaan monitoimitalon prosenttitaideteos. Bussikiertueella viranhaltijoille ja asiantuntijoille esiteltiin toistakymmentä 2000-luvulla valmistunutta prosenttitaideteosta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva