on ääridemokraatti

Dirty

Ari

”Meidän on opetettava tulokkaille, että demokratia, tasa-arvo ja seksuaalisten vähemmistöjen
oikeudet ovat länsimaisia perusarvoja”, sanoo kirjailija Ari Paulow.

Esko Aho

Oululainen dekkarikirjailija Ari Paulow osaa puhua vakuuttavasti monikulttuurisuudesta, pakolaisista ja ei-työperäisestä maahanmuutosta, jotka tällä hetkellä ovat kansallisesti ja kansainvälisesti kuumia aiheita.

Sosiaalisessa mediassa julkaistujen kannanottojen perusteella Paulowista tiedetään, että hän on vähintäänkin monikulttuurisuuskriittinen ”maassa maan tavalla” -mies.

Jotkut karsinoisivat hänet mielipiteidensä perusteella vieläkin tiukemmin äärilaidoille, mutta kirjailija kiistää etenkin kaikki poliittiset tulkinnat.

– Poliittinen oikeisto–vasemmisto-jako varsinkin kuuluu 1960- ja 1970-luvuille. Se ei ole nykyaikaa.

– Kannatan maahanmuuttajien sopeutumista ja sopeuttamista. Minulla on hyviä ystäviä monista eri maista, uskonnoista ja roduista. Jos ihminen sopeutuu kulttuuriimme ja haluaa tehdä työtä, kaikki on ok.

Henkilökohtaista vainoa Suomeen saa Paulowin mielestä tulla pakoon, muttei pelkästään sotaa. Sotapakolaisia tulisi hänen mielestään auttaa lähempänä heidän kotimaitaan.

– Se tulisi kokonaisuutena halvemmaksi. Humanitaaristen pakolaisten ottaminenhan ei ratkaise kehitysmaiden ja sotaakäyvien maiden ongelmia.

Kirjailija ei kuulu mihinkään puolueeseen tai maahanmuuttovastaiseen ryhmään. Aiheeseen liittyviin tilastoihin ja tutkimuksiin hän on perehtynyt työnsä ohessa.

– Otan mielelläni osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun. En juurikaan esitä mielipiteitä, vaan mieluummin faktoja, joista voi aina muodostaa argumentteja.

– Likainen Harry, Dirty Harry, sanoi Clint Eastwoodin suulla eräässä elokuvakohtauksessa, että ”Opinions are like assholes, everybody’s got one.” Suomeksi, mielipiteet ovat kuin persreikiä, jokaisella meistä on sellainen.

Värikäs mies määrittelee itsensä ääridemokraatiksi.

– Meidän on opetettava tulokkaille, että demokratia, tasa-arvo ja seksuaalisten vähemmistöjen oikeudet ovat länsimaisia perusarvoja, joita kaikkien on kunnioitettava.

Paulow viittaa tunnettuihin, vähemmän demokraattisiin kulttuureihin, joissa uskonnon varjolla muun muassa naisten, homojen ja jopa kristittyjen asema on alistetumpi kuin meillä.

– Täytyy siteerata Jari Sarasvuota, joka sanoi, että on väärin pitää kulttuurirelativismin nimissä kulttuureita samanarvoisina. Läntinen kulttuurimme perustuu demokratiaan, tasa-arvoon sekä sanan-, mielipiteen- ja uskonnon vapauteen. Se on huomattavasti parempi kuin esimerkiksi islamilainen kulttuuri, jonka arvomaailma on jyrkimmillään jämähtänyt keskiajalle.

Paulow hymähtää ajatukselle, ottaisiko hän näin ollen Suomeen muslimien sijasta mieluummin vaikkapa venäläisiä homoja ja lesboja, joita vainotaan kotimaassaan.

Venäjän yksinvaltainen presidentti Vladimir Putin saa kuitenkin Paulowilta kyytiä hänen uudessa dekkarissaan Kultainen kotka.

– Kirjoissani yhteiskunnalliset kannanotot, jos niitä on, tulevat ilmi sivulauseissa ja tarinan kautta. Poliisimies saattaa raskaan työn uuvuttamana lausua jotain nasevaa.

– Dekkarini eivät ole tendenssikirjallisuutta, vaikka sijoitan myös omia ajatuksiani roolihenkilöiden suihin. 500-sivuista romaania ei kukaan jaksa naputella vuoden ajan pelkän viihteen takia.

”Jos ihminen sopeutuu
kulttuuriimme ja
haluaa tehdä työtä, kaikki on ok.”

Ari Paulow Kirjailija Ari Paulow sanoo, ettei kukaan jaksa kirjoittaa 500 sivun romaania pelkän viihteen vuoksi. Kirjailijan ajatuksia maailman menosta voi löytää eri roolihenkilöiden repliikeistä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva