Alpuan kylä kehittyy hullujen ideoiden voimalla

Suomen paras kylä löytyi Raahesta. Kylätoimintayhdistyksen puheenjohtaja Timo Rankinen: Mielenkiintoista nähdä, miten kaupunki osaa tämän menestyksen hyödyntää.

Timo Myllykoski

Raahe

Valtakunnallisen Vuoden Kylä 2015 -palkinnon saanutta Alpuan kylää Raahessa kiitellään aktiivisuudesta, nykyaikaisuudesta ja uskaliaisuudesta. Alpua on myös onnekas, sillä kylällä on kylätoimintayhdistyksen johtokunnan jäsenen Esko Kotilan mukaan peräti parikymmentä kylähullua.

Nämä kylähullut, ennakkoluulottomat kyläaktiivit, ovat suurin syy Alpuan elinvoimaisuuteen.

– He ovat mukana joka paikassa. Lähes kaikki muut kyläläiset ovat sitten vähintäänkin hengessä mukana, Kotila sanoo.

Aktiivisuus kumpuaa Alpuassa uskalluksesta ja rohkeudesta. Kylällä ei ideointia rajoiteta.

– Mielikuvitus saa laukata. Mitä hullumman idean joku keksii, niin sen parempi, kylätoimintayhdistyksen puheenjohtaja Timo Rankinen toteaa.

Viime aikoina Alpua on ollut jopa kansainvälisen kiinnostuksena kohteena kylälle hankitun CHP-voimalan ansiosta. Puuhakkeella toimiva omavarainen energiayksikkö tuottaa sähköä kylän hankkimaan koulukiinteistöön, ja myös myytäväksi valtakunnan verkkoon. CHP-voimalaa on käyty ihailemassa Alpuassa aina Australiasta ja Japanista saakka.

– Emme me tällaisia seurauksia osanneet odottaa, sanoo Timo Rankinen.

Viimeisen Alpuassa toteutunut hullu idea on kylälle yhteiskäyttöön hankittu sähköauto. Kun eräs kyläläinen oli hankkimassa sähköautoa, kehiteltiin Rankisen mukaan ajatus auton tankkaamisesta omalla sähköllä ja käyttämisestä myös kyläasioiden hoitamisessa.

– Aina kun auto on joutilaana, kylän kaikki yhdistykset voivat tarpeen vaatiessa käyttää sitä muun muassa kokousreissuilla.

Valinta vuoden kyläksi suorastaan hämmentää alpualaisia. Valtakunnallisesti noteerattua työtä ei ole tehty palkintojen vaan kylän ja kyläläisten takia.

– Kylän täytyy olla melko hyvä, jos se on Suomen paras, Alpuan Nuorisoseuran puheenjohtaja Raimo Rankinen sanoo.

Alpualaiset arvostavat itse eniten sitä, että menetettyjä palveluita on onnistuttu kylän omin toimin järjestämään uudelleen.

– Yksi merkittävä menestyksen tekijä on se, että olemme oppineet käyttämään hyödyksi eri rahoituskanavia, Timo Rankinen toteaa.

Aikaisemmin Alpua oli osa Vihannin kuntaa. Vuoden 2013 alusta toteutuneen Vihannin ja Raahen kuntaliitoksen myötä kylästä tuli osa Raahen kaupunkia.

Vihannin kuntaa Alpuassa ei ikävöidä. Kyläläiset sanovat suoraan, että loppuaikoina Vihanti käänsi kylälle selkänsä, jätti sen käytännössä oman onnensa nojaan.

Alpuan saavuttaman menestyksen myötä kylällä toivotaan nyt yhteistyön viriämistä Raahen kaupungin kanssa.

– Kyllä me haluaisimme Raahen mukaan kylän kehittämiseen. Sitä on jo vähän yritetty, mutta päättäjät eivät vielä oikein ole innostuneet, toteaa Timo Rankinen.

Viime aikoina Raahesta on tosin jo kantautunut Alpuaan positiivistakin viestiä. Rankisen mukaan kaupunki on aloittamassa Alpuan hiihtomajan seudun kehittämisen.

– Kaupunki on huomannut, että se on parempi paikka kuin Raahen oma hiihtomajan alue. Lisäksi Alpuaan tulee lumi aikaisemmin kuin aivan rannikolle, eli meillä pääsee hiihtämään paljon aikaisemmin kuin Raahessa.

Vuoden Kylä -palkinnon hyödyntäminen on Alpuassa vielä mietinnässä. Timo Rankisen mielestä myös Raahen kaupungin olisi syytä miettiä Alpuan menestyksen hyödyntämistä.

Fakta

Kylätoiminnan vuoden 2015
kirkkain palkinto Raahen Vihantiin

Vuoden Kylä: Alpua, Raahe (Pohjois-Pohjanmaa).

1. kunniamaininta Vuoden Kylä: Älvbyarna - Jokikylät, Mustasaari (Pohjanmaa).

2. kunniamaininta Vuoden Kylä: Kaurila, Tohmajärvi (Pohjois-Karjala).

Kylätoiminnan Tiennäyttäjät: Jukka Mattsson, Urjalan as. (Urjala, Pirkanmaa), Alpo Murtoniemi, Rautio (Kalajoki, Pohjois-Pohjanmaa) ja Merja Zetterman, Salonkylä (Loppi, Kanta-Häme).

Vuoden Maaseututoimija:
Veli-Matti Karppinen, Nakertaja (Kajaani, Kainuu).

Vuoden Maaseutukasvo:
Hannu Katajamäki (Vaasa,
Pohjanmaa).

Valtakunnallinen Vuoden Kylä ja kunnianmaininnan saaneet kylät palkittiin jo 31. kerran. Suomen Kylätoiminta ry:n myöntämät palkinnot jaettiin sunnuntaina paikalliskehittäjien valtakunnallisessa juhlaseminaarissa Raahessa.

Suomen Kylätoiminta ry:n perustelut

Alpua on aktiivinen, nykyaikainen ja uskalias kylä. Voimannäytöt kylän toiminnasta ovat erittäin vahvat.

Kylällä on hyvät mekanismit lähidemokratiaan. Alpua oli aktiivisesti mukana maaseutuvaikutuksia pohtineen työryhmän toiminnassa. Kylän hankesalkku on suuri ja hankerahojen käyttö merkittävää.

Alpua on ollut kuntapalveluita menettävä osapuolena, mutta kylä on uudelleenjärjestänyt osan tarvittavista palveluista.

Alpua kehittää ostamastaan koulukiinteistöstä kylän monipuolista palvelukeskusta. Päivähoito hoidetaan yksityisessä päiväkodissa. Kyläkauppa on avattu uudelleen ja postipalvelut ovat palanneet kylälle.

Kylällä on omavarainen energiayksikkö, joka tuottaa energiaa myös valtakunnan verkkoon myytäväksi.

Alpuassa on noin 450asukasta.

Kylätoimintayhdistyksen sihteeri Elli Yypänaho ja puheenjohtaja Timo Rankinen sanovat kyläläisten hyväksyneen kaikki Alpuassa toteutetut ideat. Kun sähköauto keksittiin

hankkia yhteiskäyttöön, löytyi autolle myös sponsoreita. Auton kyljessä kerrotaan ylpeänä, että Alpua oli viime vuonna Pohjois-Pohjanmaan vuoden kylä. Arto Kinnunen, 24, on asunut Alpuassa koko ikänsä. ”Ei sitä osaa selittää miksi tämä on niin hyvä paikka asua”, hän sanoo. Oman kyläkaupan saaminen takaisin oli Kinnusen mukaan kyläläisille varsinainen onnenpotku.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva