Värikartassa 16 tyynyä

Carita Forsman Kaleva
Oulu "16 tyynyä -teos kuvastaa oikeastaan meidän toimintatapaa. Idea konkretisoituu vasta tehdessä ja lopullisesti valmistuessa", sanoo oululainen tekstiilisuunnittelija, Koomamies Antti Putkonen.
Hän suunnitteli ja toteutti yhdessä sarjakuvataiteilija Lauri Ahtisen kanssa tilataideteoksen 16 tyynyä Galleria Kooman seinälle. Ratkaisevassa asemassa oli kuitenkin yleisö, joka sai värittää tyynyliinojen sävyjä viime perjantaina. Lauantaina Putkonen ja Ahtinen kokosivat sitten tyynyliinat yhteen.
"Ihmisille annettiin valmis värikartta, joiden avulla he löysivät vinkit, miten maalit sijoitellaan. Heille saattoi tehdessä syntyä ajatus, että he maalaavat jotain abstraktia, mutta kun tyynyliinat liitettiin toisiinsa, siitä syntyikin tällainen kokonaisuus", he kertovat.
Putkosen ja Ahtisen tapahtuma oli yksi osa yli viikon kestäneitä Oulu Design Days -päiviä.
Sekä Ahtinen että Putkonen pitävät tapahtumaa tarpeellisena.
"Kaikki mikä edistää näkyvyyttä ja myyntiä, on aina ok. Näissä kannattaa aina olla mukana, tavalla tai toisella."
He molemmat ovat taiteilijoita ja käsityöläisiä, jotka joutuvat miettimään muotoilun ja design-tuotteiden arkipäiväistämistä, tuomista ihmisten ilmoille ja käyttöön. Kannattavuutta.
"Minä haastan design-tuotteet ja massatuotannon omalla hinnoittelullani. En halua, että tuotteistani tulisi liian kalliita, ja toisaalta haluan, että ne eroavat halpistuotteista hyvällä laadulla. Hinnan pitää olla tavallisen ihmisen tavoitettavissa", miettii Putkonen.
"Niin... sana design on ehkä hieman kaukana tavallisesta kuluttajasta. En esimerkiksi osaisi kuvitella omaa isääni samoilemassa Oulu Design -päivillä", lisää Ahtinen.
Putkonen, toisin kuin Ahtinen, kokee olevansa enemmän yrittäjä kuin apurahataiteilija.
"Oishan se mukava tehdä jotain rauhassa, jonkun apurahan turvin, muttei se oikein tunnu omalta", hän sanoo.
Hän ei myöskään koe olevansa tekemisessään taloudellisten suhdannevaihteluiden armoilla.
"Näitä tuotteita menee tasaiseen tahtiin, huonoista tai hyvistä ajoista riippumatta. Enemmänkin olen huolissani omasta ajankäytöstäni ja ideoiden toteuttamisesta", hän sanoo.
Ahtinen sen sijaan tekee taiteilemisen ohella muita töitä, ja on samalla enemmän huolissaan kirjojen lukemisesta ja kirjakauppojen kannattavuudesta.
"Olen osa-aikainen opettaja, tosin jäänyt nyt lyhyelle isyyslomalle. Olisihan se hienoa heittäytyä koko aikaiseksi taiteilijaksi, mutta taloudellisesti se on epävarmaa", hän sanoo.
Ahtinen ja Putkonen ovat toukokuun puolivälistä pitäneet majaa Heinäpäässä, samoissa ateljee- ja galleriatiloissa ja yhteistyö on tuntunut hedelmälliseltä.
"Vuokra on onneksi edullinen, se ei tuota paineita. Lisäksi täällä voi järjestää vaikka minkä tyyppisiä juttuja - ihan mitä mieleen juolahtaa ja mihin aika riittää."
Tähän mennessä galleriassa on järjestetty Ville Rannan kirjanjulkistusbileet, kaksi taidetaidenäyttelyä, runodisko, pienpanimon oluenmaistajaiset sekä Ilmakitaransoiton MM-kisojen promokuvaukset.
"Mieluummin tehdään, kuin jätetään tekemättä. Tai tarjotaan tiloja muille!"
Ahtinen ja Putkonen ovat hieman erityyppisiä taiteilijoita, mutta se ei ole este millekään. Taivas on rajana. Kaksikon yhteistyöllä on jo syntynyt lippalakkeja, julisteita ja kirjakauppatavaraa kuten luonnosvihkoja ja postikortteja.
"Tämä on ollut oikeastaan onnenkantamoinen. Emme ole tunteneet toisiamme kovin kauaa, mutta yhteinen sävel löytyi heti. Onneksi olemme miehiä, muuten tulisi kotona sanomista - niin mukavalta tämä on tuntunut", nauraa Lauri Ahtinen.
"Tässä on saanut mieluisen työkaverin, puurtaminen ei ole enää niin yksinäistä. Kun syttyy joku idea, toinen ei heti kaada sitä", lisää Putkonen.
"Ja on hienoa seurata toisen tekemisiä, siitä saa itsekin intoa - sellaista positiivista kateutta", Ahtinen kiteyttää.
12.9. alkanut Oulu Design Days -tapahtuma päättyy tänään.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva