Kirkko elää vuosi kerrallaan

Elina Ursin
Jarmo Kontiainen kuvat
Kaleva
Oulu Vuosi kerralla ja veitsi kurkulla, johtaja laivakuraattori Antti Härö kuvailee Oulun merimieskirkon toimintaa. Kirkko pysyy tukevasti maan kamaralla Oritkarissa niin kauan kuin rahtilaivat ja merimiehet seilaavat Oulun satamaan ja satamasta maailmalle. Kirkon elinehto ovat paikalliset avunantajat.
Kirkon toimintaa johtaa Suomen Merimieskirkko, mutta rahoitus toimintaan pitää löytyä paikalliselta tasolta. Sitä Oulun merimieskirkko saa Oulun seurakuntayhtymältä ja Oulun Satamalta.
Torstain kokouksessaan yhteinen kirkkoneuvosto päätti esittää kirkkovaltuustolle tuen myöntämistä Oulun merimieskirkolle seuraavalle kolmelle vuodelle. Avustus vuosille 2015-2016 on yhteensä 54 000 euroa.
Vuoden 2017-2018 avustusta tarkennetaan avustuskautta edeltävänä keväänä. Edellytyksenä toiminnan tukemiselle on, että kirkon toiminta jatkuu Oulussa.
"Seurakuntayhtymän avustus on meille erittäin merkittävä. Se on myös viesti seurakuntien arvostuksesta", sanoo Härö.
Varhain keskiviikkoaamuna Oritkarin satamaan saapui ruotsalainen linjalaiva Transwood. Päivän kestävän lastin purkamisen ja lastaamisen jälkeen matka jatkuu Kemin kautta Keski-Eurooppaan.
Alus pyörähtää Oritkarissa joka toinen viikko. Osa laivoista seisoo Oritkarin satamassa niin lyhyen ajan, että kirkolla käynti on sula mahdottomuus.
Illan aikana Transwoodin ruotsalaisia tai filippiiniläisiä merimiehiä ei kirkolla näy. Syyttää voi myös puhuria ja sadetta.
"Aikaisemmin, kun laivoissa ja merimiehillä ei ollut hyviä netti- ja puhelinyhteyksiä, tultiin kirkolle juttelemaan ja soittamaan lankapuhelimella kotiin. Nyt meiltä haetaan pääasiassa puhelinkortteja."
Vakituisesti satamassa käyvät filippiiniläiset ja indonesialaiset merimiehet tuntevat hyvin reitin Prismaan ja tietävät missä Kontti-myymälä on.
Kotoisassa merimieskirkossa on puhelinkoppi, biljardipöytä, myymälä, kahvio, satelliitti-TV ja kirpputori. Nettiyhteyden käytöstä peritään pientä korvausta.
Kristinuskoa ei tuputeta, koska kirkon palveluita käyttävät myös ei-kristityt merimiehet.
"Korjaamme vieraiden väärinkäsityksen, kun he sanovat tulevansa merimiesklubille. Vakiolaivojen työntekijät tietävät työmme lähtökohdan."
Vuoden aikana kirkolla poikkeaa noin 850-1 200 merimiestä, joista suomalaisia on murto-osa.
Härön ja osa-aikaisen työntekijän, satamakuraattori Sanni Sirviön työhön kuuluvat myös laivavierailut. Vuoden aikana kuraattorit tapaavat noin 1 500 merimiestä.
"Puhumme arkisista asioista ja tuemme työssä jaksamisessa."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva