Mikä koskettaa oululaisia?

Oululainen erityispiirre on muistaa kaupungissa päänsä muita korkeammalle nostaneita erityisellä kunnianosoituksella, nimikkeellä vuoden Etta.
Tuleva kunnianosoituksen saaja on pidetty julkisuudelta salassa aina juhlapäivään saakka eli mahdollisimman lähelle Oulun syntymäpäivää 26. syyskuuta 1610, jolloin Kaarle IX antoi asutukselle kaupunkioikeudet.

Etta-juhlia on verrattavissa muun muassa "positiivisimman tamperelaisen" tai jopa maan kuuluisimman Unikeon valintaan Naantalissa.
Nimettyjä löytyy lähes joka lähtöön Mieskuoro Huutajista Kauppahalliyhdistykseen ja Kalevan kulttuuritoimituksen päällikkö Kaisu Mikkolasta elokuvaohjaaja Mika Ronkaiseen.
Kulttuuripainotteisuus ja urheilun harjoittaminen on ollut nimeämisessä valttia, joten kukaan ei ihmettele Kärppien menestystä tässäkin kisassa (2008). Nimettyjen joukkoon ei perinteisesti ole valittu politiikan johtohenkilöitä, eikä kovin nuoria ansioituneita.
Vastaava valinta on Turussa toteutettu toisin. Siellä valitaan kansanäänestyksellä Turun Flikka ja Poika, jotka ovat jopa koululaisia ja joille annetaan vuoden mittaan erilaisia edustustehtäviä.
Oulu-seura on keskustellut asiasta ja miettinyt, voitaisiinko täälläkin panostaa enemmän nuorisoon.
Vaikka nimeävän yhdistyksen jäsenluku on noin promillen luokkaa kaikista oululaisista, on Etta-nimitys koskettanut varmuudella oululaisten enemmistöä eli nimetty henkilö tai yhteisö on ollut paikkakunnalla yleisesti tunnettu.
Silti ei ole varmaa, etteikö lentopalloseura Etta olisi tutumpi käsite kuin tämä kotiseutuhenkinen kunnianimi.
Etta-nimeä ehdotti aikanaan lehtori Irmeli Pääkkönen ja myös eräs pudasjärveläinen (!) naishenkilö.
Jos alkuperäinen Oulu-seuran nimike-ehdotus Stiiknafuulia olisi toteutunut, moniko ehdokas olisi suostunut olemaan vuoden "stiiknafuuliana".
Etta-ehdokkuudesta ei kukaan ole juuri kieltäytynyt, ei ainakaan kukaan vanhoista ouluseuralaisista ollut sitä muistavinaan.
Vuoden 2014 ehdokas pysynee aikaisemman perinteen mukaan salaisuutena nimeämishetkeen asti eli sunnuntaiseen juhlaan kaupungintalolla 28. syyskuuta.
Oulu-seuran tämänkertainen valinta on poikkeuksellisen juhlava, sillä ohjelmassa on myös Atte Kalajoen rahaston stipendin jako lahjakkaalle ja nuorelle oululaiselle opiskelijalle, joka on tutkinut parkkilaiva "Helioksen" vaiheita 1800-luvun jälkipuoliskolla, aikana, jolloin Oulun purjeisiin ja puuhun perustuva kauppamerenkulku vietti jo taloudellisen iltaruskon aikaa.
Historian tohtorikoulutettava Outi Korhonen on luvannut kertoa lyhyesti tutkimuksiensa tähänastisista tuloksista juhlassa. Hänet palkitaan parin tuhannen euron stipendillä, ja näin saamme aloittaa hienosti suuren kotiseutututkijan Atte Kalajoen muistorahaston hyödyntämisen.
Parituntisen juhlan aikana on tavan mukaan musisointia ja lopuksi kaikille paikalle tulleille perinteiset nisukaffet.
Pentti Koivunen
Oulu-seuran sihteeri



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva