Ystävyyttä suurempi juttu

Pia Kaitasuo Kaleva
Oulu Harrastus on parhaimmillaan kuin magneetti, joka imaisee kiinni tiukkaan ja laajalti. Oululainen Pakkasen perhe on tästä oiva esimerkki. Heidän vapaa-aikansa ykköstekijä on Iso Ilo -kuoro.
"Kolmas vuosikymmen on menossa", Eila Pakkanen toteaa. Hän oli puolisoineen ollut mukana Kempeleen viihdekuorossa, kun hoksasi 1991 kysäistä mahtuisiko mukaan Isoon Iloon."
"Olin käynyt katsomassa kuoron esityksiä ja ajattelin sen olevan juuri minun juttuni. Menin, pääsin ja jäin."
Seppo Pakkanen oli siirtynyt mieskuoroon, mutta avitti vaimon harrastustoimintaa toimimalla Ison Ilon roudarina. Sitten tutuksi tulleeseen porukkaan tarvittiin basso ja Seppo loksahti mukaan. Nyt hän laulaa Oulun sotaveteraanikuoron riveissä.
Molemmat tyttäret olivat aikansa Ison Ilon yleisössä. Outi Tolonen värvättiin aluksi juontamaan konsertteja.
Kesän 1999 Englannin-matkan jäljiltä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin astua omalta tuntuvaan joukkoon.
Pikkusisko Päivi Pakkanen innostui yhtä lailla nähtyään, miten hieno yhteishenki Ison Ilon kautta syntyy. Silti liittyminen oli korkean kynnyksen takana.
"Olen ollut todella esiintymiskammoinen. Aluksi olin ihan paniikissa, mikä näkyy vanhoissa esiintymiskuvissa. Nyt nautin eturivissä esiintymisestä. Kuorossa saamani varmuus näkyy muussakin elämässä", Päivi kertoo.
Itsensä voittamisen lisäksi parasta Päivin mukaan on ollut se ystävyys, jota kuoro on muassaan tuonut.
Kuoro on mukana kaikessa elämässä, Pakkaset toteavat.
"Tämä harrastus kasvaa laajemmaksi kuin vain ystävyydeksi", Outi sanoo.
Eila toistaa tytärtensä sanomaa. Hänelle erityisen tärkeäksi on muodostunut kuoron piiristä aikanaan syntynyt Puistolan tädit -kvartetti.
"Kuoroharjoituksista ja keikoilta ei millään haluaisi olla pois", Outi kommentoi.
Tosin elämä saattaa päättää toisin: nyt neljän kuukauden ikäinen Inari syntyi kymmenen päivää ennen vappukeikkaa, joka on kuorovuoden pääkoitos. Pari vuotta vanhempi Reino ymmärsi tulla maailmaan tammikuussa, Outi naurahtaa.
Kuoron ohjelmisto oli alkuvuosina lähinnä perinteistä kansanmusiikkia. Viime vuosina on tartuttu enemmän "nykykansanmusiikkiin" kuten Juicen ja Gösta Sundqvistin lauluihin.
Niitäkin kuullaan, kun Iso Ilo tarjoaa 50-juhlassaan kevään vappukatsauksensa uudelleen puunattuna. Song Spa -esityksen musiikki on koottu kuoron matkan varrelta.
Tarina sen sijaan on uusi, kuoron mukana aidosti elettyä historiaa kokijoidensa muistoista. Käsikirjoitus on Petri Kauppisen ja ohjaus ja koreografia Milla Korjan.
Juhlan jälkeen koittavaa arkea odotetaan jo. Uusi ohjelma, se ensi vappuaattona ensiesityksensä saava, halutaan saada haltuun nopeasti.
Lähes ikäpresidentti Eila lienee taas mukana?
"Äiti on kuin Teemu Selänne. Tekee jatkamispäätöksen kaudeksi kerrallaan", Outi toteaa.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva