Uusi ilme, tutut neliöt

Pia Kaitasuo Kaleva
Oulu Valoa, ilmaa - aivan uudenlaiset mahdollisuudet.
Pohjoisen valokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Alla Räisänen kehrää tyytyväisyyttä Rantagallerian uudistetuissa neliöissä Valveella. "Toivoimme tätä remonttia niin kauan."
Näyttelytila on avartunut Hallituskadun puolelle, kun pimiö, jälkikäsittelytila ja varasto on otettu galleriakäyttöön.
Aiemmin Kummigalleria muodosti oman yksikkönsä, ikään kuin sivusiivun. Rantagalleria oli neljän huoneen sokkelikko.
Nyt galleriatiloissa pääsee kiertämään niin ilma kuin kansakin. "Tilaa voidaan jakaa aivan eri tavalla kuin ennen. Tämä remontti monipuolistaa toimintaamme todella paljon."
Uudistuksen myötä tiloilla on enää yksi nimi, Rantagalleria.
Yhtä aikaa uusien tilojen kanssa Pohjoinen valokuvakeskus on saanut uudet nettisivut ja koko visuaalinen ilme on uudistettu. Tästä on vastannut graafikko Ilpo Koskela.
Remontin myötä gallerian valaistus on saatettu uuden tekniikan mukaiseksi. "Voimme huomioida paremmin eri teokset. Led-valo ei myöskään lämmitä tilaa tai kuvaa."
Ripustusjärjestelmä on niin ikään ajanmukaistettu. "Enää ei naulata mitään seinään. Talohan on suojelukohde."
Talon aiempi käyttö on haluttu tuoda entistä paremmin esille sikäli kuin se on mahdollista, Räisänen kertoo. Uudemmat oululaiset eivät useinkaan tiedä, että Rantagallerian tiloissa sijaitsivat vielä 1980-luvun puolivälissä poliisilaitoksen putkatilat.
"Jäljellä olevat kalterit on otettu näkyviin. Ei peitetä enää talon historiaa."
Entisen varastohuoneen nurkassa on näkyvissä vanhaa kivijalkaa. "Kuin jokin kyyristynyt hahmo", Räisänen naurahtaa.
Pohjoisella valokuvakeskuksella on tällä hetkellä vahva rooli pohjoismaisen valokuvan kentällä. Se näet koordinoi pohjoismaista yhteistyöhanketta, joka alkoi 2011.
Nordic Photography Network -hankkeessa ovat Pohjoisen valokuvakeskuksen ohella mukana Centrum för fotografi Tukholmasta, Förbudet frie fotografer ja Fotogalleriet Norjasta sekä Galleri Image Tanskasta.
Räisäsen mukaan tässä vaiheessa on muun muassa luotu konsepti pohjoismaiselle valokuvatapahtumalle. Ensimmäinen järjestetään Oulussa 2014.
"Kyseessä ei tule olemaan mikään festivaali-tyyppinen tapahtuma", Räisänen linjaa. "Emme suunnittele siihen mitään massanäyttelyä mutta toki näyttelyn.
Teemaksi Alla Räisänen, joka kuratoi näyttelyn, on valinnut What’s up North.
"Siihen tulee uransa ’parhaassa vedossa’ olevia taiteilijoita - ei siis ihan nuoria eikä jo mittavan uran tehneitä. Mukana olevilla kuvaajilla on kolonialistinen näkökulma pohjoiseen."
Tapahtumaan kuuluvassa seminaarissa keskustelun keskiössä on eri maiden toimintakulttuurit.
"Suomessa taiteilija hakee apurahan ja maksaa töiden valmistumisen ja näyttelynsä kulut sen avulla. Esimerkiksi Norjassa galleria saa avustusta, kustantaa näyttelyn ja muun muassa osan tuotantokustannuksista ja maksaa palkkaa eli näyttelykorvausta näyttelyajalta", Räisänen valottaa.
Valokuvataiteesta tiedottamiseen ja edistämiseen keskittyvä keskus saa rahoituksensa useasta lähteestä.
"Olemme Oulun kaupungin sopimuskumppani, mikä takaa 20 prosenttia. Loput haemme Valtion valokuvataidetoimikunnalta, eri säätiöiltä ja rahastoilta", Räisänen selvittää.
Hän korostaa keskuksen olevan kaupungin kumppanuussopimuksesta todella kiitollinen. "Täydet pisteet Oulun kaupungille tästä järjestelmästä! Sitä pitäisi vain kehittää", Räisänen heittää.
Sopimus on aina 3-vuotinen eli sen pitkäjänteisyys turvaa paremmin muun rahoituksen saamista, hän toteaa.
Vakaa talous on mahdollistanut myös Lasaretinväylän taidehalli ja residenssiohjelma -kehittämishankkeen, Räisänen huomauttaa.
EU:n ja Oulun kaupungin tukema hanke päättyy tämän vuoden lopussa. Mitä sille kuuluu?
"Toimintaedellytykset on selvitetty ja suunnitelmat ovat valmiina. Toiminta voitaisiin käynnistää."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva