Päänäyttämönä koulumaailma

Pia Kaitasuo Kaleva
Oulu Kun on syntynyt koululla, päätyy pakostakin opettajan ammattiin.
"Ei se ihan noin mennyt", Kaakkurin koulun apulaisrehtori Outi Ervasti pudistaa päätään naurahtaen.
Kollajan koulun opettajattaren kolmas lapsi todellakin parkaisi ensiäänensä opettajanasunnon kamarissa. Kuunteluoppilaaksi Outi ryhtyi viisivuotiaana. "Olisin muuten roikkunut ikkunan takana."
Outi Ervastin unelma oli tulla näyttelijäksi, ilmaista itseään. Nuoruuden intohimoinen teatteriharrastus kesäteatterissa ja Oulun ylioppilasteatterissa oli saanut kunnon kipinän jo Kollajan koulun vintiltä, jossa vuosikymmenten rekvisiitta ja kostyymit kiehtoivat vilkasta mieltä.
"Lähdin kuitenkin opiskelemaan opettajankoulutuslaitokseen, jossa huomasin nopeasti, että tämähän se vasta luova ammatti!"
Toimittuaan 13 vuoden ajan luokanopettajana Ervasti pätevöityi vielä äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi hyödyntäen näin lapsesta saakka äärimmäisen tärkeän harrastuksen.
Lapsuudenperhe muutti Ouluun Outin ollessa kymmenen. Se merkitsi odotettua suurempaa muutosta.
"Idealismini törmäsi johonkin - kuin seinään. Huoleton maailma jossa olin tottunut oikomaan epäkohtia, oli mennyttä. Alkoi epävarmuuden aika."
Pudasjärven Peppi Pitkätossusta tuli joksikin vuosiksi toisenlainen, vaitonaisempi tyttö.
"Lukioaikana alkoi löytyä oma minä. Kirjoittaminen oli tärkeä väylä: analysoin asioita, tilanteita ja tunteita. Huomasin omat vahvuusalueeni ja loin tavoitteeni."
Hän kertoo hakeutuneensa sellaisiin harrastuksiin, joissa pitää uskaltaa. "Joissa ylittää jonkin pelon rajan."
Teatteriharrastus oli yksi, sitä seurasi opiskeluaikoina tavoitteellinen yksinlaulun opiskelu. Konservatorion kautta tarjoutui myös lukuisia mahdollisuuksia esiintymiseen.
Unelma itseä ilmaisevasta työstä on siis toteutunut toisella tapaa: laulun, koulun ja luottamustoimien kautta. "Voin olla vuorovaikutuksessa toisten kanssa, vaikuttaa asioihin ja olla avuksi."
Apulaisrehtorina Outi Ervasti huolehtii Kaakkurin koulun yläluokkien arjen sujumisesta. Opettamaan hän ehtii vain paria oppilasryhmää. "Ne ovat kalliita hetkiä."
Ervasti huolehtii myös laajemman porukan, oululaisten, arjen rakenteista. Kokoomuksen valtuutettuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä hän on linjaamassa isoja kysymyksiä.
Tärkein tuki työhön ja luottamustoimiin tulee kotoa. Etenkin puolison kanssa jaettu aika on merkityksellistä.
"Pekka on uhrautuvaisesti yrittänyt opettaa minulle tennistä", Outi Ervasti kertoo esimerkin Rakkaus on pitkämielinen ja lempeä -fraasin toteutumisesta tässä avioliitossa.
Yhdessä käydään myös hirvimetsällä: Outi on ajomiehenä ja Pekka passissa. Puolangalle kaksin rakennettu mökki lataa loput akut.
"Mikään elämässä ei ole itsestään selvää", Ervasti toteaa. "Pahojakin takaiskuja on matkan varrella ollut, mutta niiden merkityksen ymmärtää myöhemmin."
Tämän tähden hän halusi juhlia merkkipäiväänsä suurella joukolla.
"En halua olla päivän päähenkilö, vaan toivon että juhliin tullaan kiittämään kaikesta hyvästä, jota elämä on tuonut."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva