Oulun purku vauhtiin 60-luvulla

Oulun keskustan yksi korkeimmista taloista, nykyään ullakkoremontin jäljiltä peräti 11-kerroksinen Klubitalo nousi Kakaravaaralle Vaaranpuiston viereen kesällä 1960.
Ison kerrostalon tieltä purettiin vanha puutalo Uudenkadun ja Hallituskadun kulmassa, jossa loppuaikoina toimi ainakin Oulun Laukku -niminen myymälä.
Klubitalon rakentaminen ilmensi 1960- ja 1970-luvuille ajoittunutta vanhan puu-Oulun purkuaaltoa. Matalat puutalorivistöt saivat väistyä vähintään samaa tahtia kuin tällä hetkellä iäkkäät tiilikerrostalot uusien kauppakeskusten tieltä.
Klubitalon Ouluun sotien jälkeen puuhasi Oulun suomalainen klubi, joka toimii edelleenkin talossa. Klubi oli ostanut alueelta ensimmäisen puutalon jo 1900-luvun alussa. Yhdistyksellä oli puutalon kivijalassa 1920- ja 1930-luvuilla myös yleisölle avoin ravintola.
Suomalaisen klubin historiasivuilla todetaan, että "sotien jälkeen ryhdyttiin selvittämään uuden klubitalon rakentamista Meurmanin-Ervin asemakaavan mukaisesti. Se edellytti kuitenkin lisää tonttimaata korttelista.
Vasta 7.8.1959 kaupparekisteriin voitiin merkitä Klubitalo Osakeyhtiö, jolle Oulun suomalainen klubi luovutti tonttialueet ja sai taloyhtiössä sen mukaisesti osakkeita omistukseensa. Uusi Klubitalo valmistui suunnitellulla aikataululla ja 1.10.1960 edustava vierasjoukko juhlisti uutta klubihuoneistoa".
Klubitalo on kiinnostanut myöhemmin kiinteistösijoittajia ja oululaisia teknologiamiljonäärejä. Viitisen vuotta sitten kaupunki hyväksyi talolle asemakaavan muutoksen, joka mahdollisti lisäkerroksen ja sinne hulppeat sauna- ja terassitilat.
Erkki HujanenCreative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva