Oulu-seura palkitsi Mika Ronkaisen

Riitta Taulavuori Kaleva
Oulu Elokuvaohjaaja Mika Ronkainen, 43, on nimetty vuoden 2013 Etaksi. Oulu-seura ry:n nimeämä vuoden oululainen on järjestyksessään 31. arvonimen saanut.
Oulu-seura perustelee tämänkertaista valintaansa oululaisohjaajan uralla, jossa on nähtävissä kotiseutuun, juuriin sekä paikan henkeen ja identiteettiin liittyvää tematiikkaa ja puhuttelevaa tarinankerrontaa. Tuoreimpana esimerkkinä on Ronkaisen ohjaama ja käsikirjoittama dokumenttielokuva (2013), joka on palkittu muun muassa parhaana pohjoismaisena elokuvana.
Lisäksi seura mainitsee perusteluissaan dokumenttielokuvan (1997), joka nosti esiin huolen Oulun kaupunkikuvasta. Elokuva oli Ronkaisen lopputyö Oulun käsi- ja taidetoellisuusoppilaitokselle.

Kansainvälisen
läpimurtonsa Ronkainen teki dokumentillaan (2003).
Arvostettu yhdysvaltalainen viihdealan julkaisu Variety valitsi viime kesäkuussa Ronkaisen kymmenen lupaavimman eurooppalaisen ohjaajan joukkoon.
Dokumenttielokuvien ohella Ronkainen on ohjannut, käsikirjoittanut ja tuottanut myös musiikkivideoita. Lisäksi Ronkainen kuuluu oululaisen tuotantoyhtiön Klaffi Tuotannot Oy:n perustajiin, ja on hän ollut saattamassa alulle ilmakitaransoiton MM-kilpailujakin.
Kunniakirjan, olkapäälle kiinnitettävän epoletin ja kukkakimpun kaupungintalon juhlasalissa sunnuntaina vastaanottanut Mika Ronkainen arvioi palkitsemisen tuntuvan samaan aikaan sekä hyvältä että hieman omituiselta.
"Arvostan Oulu-seuran tekemää työtä Oulun vanhan kaupunkikuvan säilyttämiseksi. Omituiselta palkinto tuntuu siksi, koska en ole ikinä tuntenut itseäni oululaiseksi", runsaat 20 vuotta Oulussa asunut kuusamolaissyntyinen Ronkainen sanoi.
"Aivan kuten -dokumentin päähenkilö Kai Latvalehto, olen tuntenut itseni joka paikassa vähän ulkopuoliseksi."
Nyky-Oulu on Ronkaisen mielestä aivan toisenlainen kun hänen muuttaessaan: kaupungissa tapahtuu paljon, ihmiset hymyilevät eivätkä taiteilijat halua enää oikopäätä muuttaa muualle.
"Silti minulla on tänne edelleen viha-rakkaus-suhde."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva