Museo eloon tarinoilla

Liisa Lehto-Peippo Kaleva
Nivala Joka puolelta ammattiopiston ja teollisuuskylän ympäröimä Katvalan talonpoikaismuseo aloittaa yhteistyönsä ammattiopiston ja elinkeinoelämän kanssa. Yhteistyöllä Katvalan museosta saadaan entistä elävämpi.
Yhteistyössä luodaan toimintamalli, jota voidaan tulevaisuudessa käyttää ja levittää myös muiden käyttöön.
"Tähän saakka on liikaa tuijotettu siihen, että museo on museo. Sopiva toiminnallisuus kuitenkin kuuluu museoon", Nivala-Seuran toiminnanjohtaja, projektipäällikkö Hanna Järviluoma sanoo.
Nivalan ammattiopistossa opiskellaan muun muassa talonrakentajiksi, artesaaneiksi ja kokeiksi. Museossa on runsaasti näiden alojen esineistöä.
Ensimmäiseksi toimenpiteeksi on sovittu mahdollisimman monen ammattiopiston opiskelijan vierailu museossa taide- ja kulttuuriaineen tunneilla. Siitä tehdään pysyvä käytäntö.
Museo järjestää opiskelijoille kohdennettuja opastuksia.
Ammattiopiston rehtorin Mauno Jussilan mukaan museon esineistöä voidaan hyödyntää taide- ja kulttuuriaineen opinnoissa.
"Esineet saadaan elämään tarinoiden kautta ja niille saadaan lisää ulottuvuuksia.
"Museossa on paljon esineitä, joita tämän päivän nuoret eivät ole koskaan nähneet. Tavoitteena on saada nuorten mieliin muistojälki, jonka avulla he ymmärtäisivät, että tämän päivän työvälineet ovat huomenna historiaa", Jussila sanoo.
Museo tekee lisäksi ammattiopistoa lähellä olevista aihepiireistä kolme erillistä pienoisnäyttelyä, jotka ovat helposti siirreltävissä. Näyttelyt voitaisiin Järviluoman mukaan koota esimerkiksi puuntyöstöön, käsitöihin, kodinhoitoon tai ruokatalouteen liittyvistä esineistä ja teksteistä.
Näyttelyistä tehdään myös verkkoversiot.
Kehittämishankkeessa kootaan opetusmateriaali ammattiopiston opetusaloille.
Pohjois-Pohjanmaan museon kanssa järjestetään marraskuussa Kulttuuriperinnön käyttö opetuksen tukena -seminaari museo- ja kotiseututoimijoille ja muille kiinnostuneille.
"Elinkeinoelämän kanssa on mietitty, miten se voisi käyttää museomiljöötä esimerkiksi kokousten pitopaikkana ja edustustiloina", Järviluoma
kertoo.
Aluemuseotutkija Riina Kohonen Pohjois-Pohjanmaan museosta sanoo, että museo, jolla on käyttöä, on elävä.
"Käytä sitä tai menetä se, kuten sanotaan ihmisen vartalosta."
"Museoilla on tietysti museaaliset rajat, mutta on paljon, mitä pystyy tekemään. Paikallismuseoiden aika ei ole ohi, vaan niiden historiassa on vaihtumassa uusi sivu."
Pohjois-Pohjanmaa on Kohosen mukaan museoiden maakunta. Museoita on 70, ja kaikki voivat löytää hänen mukaansa oman tavan toimia.
"Esineistö on museoissa aika lailla sama, mutta ympärillä oleva muu elämä tekee museoista erilaiset. Nivalassa on oltu ajan hermolla. Nuoriin kannattaa satsata. Pitää muistaa, ketkä hoitavat tulevaisuudessa kotiseutumuseot."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva