Maatalousmuseo odottaa esineitä

Minna Akimo Kaleva
Tyrnävä Kotiseuturakkautta, tuhansia talkootyötunteja sekä EU-rahojen vaatimia hakemuspapereita ja selvityksiä. Niistä Tyrnävän Pytinkitien varteen rakennettu uusi maatalousmuseo on rakennettu.
Kolme kesää sitten aloitettu rakennusurakka on saatu nyt päätökseen, mutta museon sisälle koottava näyttely ei suinkaan ole vielä valmis.
Upouuden hallin sisällä komeilee vain yksi punainen leikkuupuimuri.
"Maatalousmuseon tarkoitus on maatalousperinteen säilyttäminen tuleville sukupolville", summaa paikallisen kotiseutu- ja museoyhdistyksen puheenjohtaja Kyllikki Matinolli.
Vaikka museo on vielä tyhjillään, tunnelma on iloinen.
Tyrnäväläiset ottivat rakennusurakan omakseen. Innokkaimpia talkoolaisia piti matkan varrella jopa hillitä.
Erityisen kiitollisia kotiseutuyhdistyksen väki on tyrnäväläiselle Keijo Hartikalle, joka rakennusalan ammattilaisena huolehti talkoolaisten työnohjauksesta.
"Talkoolaisten tunnit ovat tuhansissa. He tekivät todella pitkiä päiviä, ja Hartikka piti homman hallussa", yhdistyksen varapuheenjohtaja Eero Ylilauri kiittelee.
Idea paikallisen museon rakentamisesta lähti liikkeelle, kun paikkakuntalainen maanviljelijä oli lopettamassa työuraansa. Hänellä oli omassa hallissaan useita maatalouskoneita, jotka hän olisi ollut valmis lahjoittamaan museolle.
Asiat eivät kuitenkaan sujuneet alkuperäisen käsikirjoituksen mukaan, vaan koko hanke oli kaatua jo alkumetreillä.
Kotiseutuyhdistys oli ehtinyt laittaa rahahakemuksen eteenpäin, joten hanketta ei voitu keskeyttää.
"Haimme EU-rahoitusta Nouseva rannikkoseutu -ohjelman kautta. Siellä he sanoivat, ettei tällaista hanketta saa unohtaa. He olivat valmiita tukemaan meitä", Matinolli kertoo.
EU-rahoituksen lisäksi kotiseutuyhdistys sai useita lahjoituksia niin yksityisiltä kuntalaisilta kuin Tyrnävän kunnalta sekä seurakunnalta.
"Kunta on lahjoittanut meille hallin sisäikkunat, seurakunta ja monet yksityishenkilöt ovat lahjoittaneet meille arvokasta puutavaraa", Ylilauri kertoo.
Nyt edessä on näyttelyn kokoaminen. Museoon halutaan erityisesti esineitä, jotka ovat vähintään viidenkymmenen vuoden ikäisiä.
Yhdistyksen sihteerin Tarja Backmanin mukaan esineistöä on suhteellisen helppo saada, mutta koska museosta ei ole tarkoitus tehdä varastoa, aivan kaikkea ei huolita. Ikäkriteerin lisäksi uudelle museolle lahjoitettavien esineiden on oltava hyväkuntoisia.

Seuraavaksi
yhdistyksen on löydettävä asiantuntija, jonka vastuulle näyttelykokonaisuuden rakentaminen annetaan. Asiantuntijan palkkaamiseksi haetaan jälleen EU-rahoitusta.
"Sopiva henkilö voisi löytyä vaikkapa Oulun yliopistosta. Täällähän alan opiskelija voisi tehdä vaikka oman opinnäytetyönsä", Matinolli kertoo.
Yleisölle uusi museo avattaneen ensi vuoden syksyllä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva