Leppoisa maalaistunnelma vetonaulana

Anne Helaakoski Kaleva
Oulu Sunnuntaina Turkansaaren syysmarkkinoille tulleet tuntuivat heittäneen kiireen ja kaupunkihuolet sillalta veteen. Väkeä oli markkinoilla paljon, mutta tunnelma oli leppoisa ja rauhallinen. Kenelläkään ei tuntunut olevan kiire.
Turkansaaren ulkomuseoalueella on järjestetty syysmarkkinoita joka vuosi jo vuodesta 1978 lähtien. Markkinoilla on ollut aina hyvä suosio, ja myyjien määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta.
Alkuvuosiin verrattuna markkinavieraiden määrä on lähes tuplaantunut, kertoi museonjohtaja Anneli Syrjänen.
"Myyjiä on tänä vuonna nelisenkymmentä, ja tuotteita laidasta laitaan. Haluamme säilyttää maalaismarkkinahengen, joten mitään krääsää täällä ei myydä."
Viime vuonna syysmarkkinoilla kävi yli 2 000 vierailijaa. Tänä vuonna Syrjänen uskoi päästävän samoihin lukuihin, kun ilmakin oli enemmän kuin suotuisa.
Museoalueelle levittäytyneissä kojuissa oli todellakin myynnissä jos jonkinlaista tavaraa. Kaarnalaivoja, tinasotilaita, mattoja, käsitöitä, koruja, lankoja, hunajaa, tyrnituotteita, valkosipulia, porkkanoita, tauluja...
Lapset jonottivat naruongintaan ja askartelemaan, varttuneemmat kiertelivät kojuja tai hörppivät kahvia. Neulapojat esittivät pelimannimusiikkia ja ilmassa tuoksui vienosti terva ja makkara.
"Olemme varanneet yhteensä 450 makkaraa, ja kaikki kyllä menee. Lohisoppaa on 150 annosta ja lisäksi rössypottuja, kahvia ja tuoretta pullaa", kertoi Mika Jokinen grillihöyryjen keskeltä.
Jokinen oli syysmarkkinoilla nyt toista kertaa.
"Täällä on mukava, leppoisa tunnelma. Ihmiset ovat hyvällä mielellä."
Samaa mieltä olivat sopuisasti penkillä makkaraa syömässä istuneet Ahlholmit, Raija-mummu, Teemu-isä sekä lapset Oula ja Aino.
"Tulin Pellosta käymään Oulussa. Olemme käyneet täällä joka vuosi", selitti Raija Ahlholm.
"Tämä on hieno perinnepaikka ja täällä on paljon ihmisiä, tuttujakin. Olemme ostaneet tyrnimehua ja sotkumunkkeja", kertoi Teemu Ahlholm.
Lapsille mieluisinta markkinoilla oli naruonginta. Aino sai ongella pillin ja Oula huuliharpun. Makkarakin maistui.
"Sinappia pitää olla", huomautti Oula.
Ala-Temmekseltä tuohituotteita myymään tullut Toivo Honka oli markkinoilla ensimmäistä kertaa. Tarjolla hänellä oli noin 200 erilaista tuotetta kravatista kukkiin ja lippalakista tuohikonttiin.
"Tuohi on notkea väännellä ja siitä saa vaikka mitä. Hepposempikin saa sen mutkalle, ei tarvitse olla iso ja riski."
Oululainen Mika Rytky istuskeli yhdeksänviikkoisen Jekku-koiransa kanssa penkillä ja odotteli vaimoa ostoksilta.
"Syysmarkkinat ovat perheen perinne. Itse en ole ostanut mitään, mutta vaimo senkin edestä. Tämä on myös hyvä paikka sosiaalistaa koiraa. Paljon on puhuttelijoita ollutkin."Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva