Kun neljä kättä tekee yhtä

Arto Murtovaara
TAMPERE Tampereen taidemuseon toisen kerroksen tasanteella odottaa nuori taiteilijapari hieman hermostuneena.
Yhteisellä "tuotemerkillä" vuodesta 2008 työskennelleet Janne Nabb ja Maria Teeri nimitetään tovin kuluttua Vuoden nuoreksi taiteilijaksi.
"Kyllä se tästä. Jännittää vähän", Nabb tunnustaa. "Tieto valinnasta tuli puskista. Ei sitä osannut odottaa."
Teeri kertoo, etteivät he ehtineet katsastaa museotilaa "sillä silmällä", eli ensi kevään näyttelyä varten, vaikka olivat katselleet jo paikkoja.
"On se positiivisessa mielessä haaste", hän pohtii suurta tilaa.
Pientä Helsingin projektia lukuun ottamatta he aikoivat keskittyä täysillä tulevaan näyttelyynsä.
Janne Nabb, on kotoisin Kannuksesta, Maria Teeri taas Oulusta. Teeri vietti nuoruutensa Välivainio-Koskela-akselilla.
Hänen koulupolkuunsa kuuluivat Tuira, musiikkiluokat Pohjankartanon yläasteella, kuvataidepainotteinen opetus Lyseon lukiossa sekä Oulun lasten ja nuorten kuvataidekoulu. Hänen perheensä asuu yhä Oulussa.
Kaksikon yhteinen nimittäjä on Limingan taidekoulu, missä he opiskelivat 2004-2005.
"Siellä me tavattiin ja sieltä se kaikki lähti", Nabb myhäilee. "Se on ihan avainasemassa ollut - tuskin muuten seistäisiin tässä."
"Siinä vaiheessa päätettiin, että halutaan opiskella samassa paikassa ja elää yhdessä", hymyilee Teeri vieläkin leveämmin.
Limingasta tie johti Kankaanpäähän ja sieltä Kuvataideakatemiaan.
Vielä Limingassa molemmat tekivät omia töitään, ahaa-elämys oli edessäpäin.
"Vasta Kankaanpään taidekoulusta kun oltiin valmistumassa, päätettiin kokeilla lopputyön tekemistä yhdessä", he jatkavat toisiaan lennosta täydentäen.
"Siitä lähtien me ollaan tehty yhdessä", Teeri kertoo.
Vaikka he ymmärsivät silloin kuinka lähellä toisiaan heidän tekemisensä olivat, yhteistyön tarkoituksena ei ole kummankaan sulauttaminen. Eri mieltä ollaan useinkin.
Työskentely ei toisaalta pääty missään vaiheessa, se on melkein elämäntapa.
Valinnan tehneelle asiantuntijaryhmälle kaksikko ei ollut hetken oivallus, sillä se oli jo useamman vuoden ajan kiinnittänyt huomiota työparin raikkaisiin installaatioihin, jotka "kommentoivat taidetta kulutustavarana ja kritisoivat ajassamme ilmenevää materialismia".
Heidän asetelmansa saattavat työryhmän mielestä ensi näkemältä vaikuttaa nopeasti kootuilta ja hajanaisilta, vaikka niiden tekeminen todellisuudessa on vaatinut huolellista tutkimusta ja suunnittelua.
Heitä kiitettiin myös taiturillisesta piirtämisen kyvystä, mistä esimerkkinä mainittiin Kiasman kokoelmiin ostettu Sisällysluettelo (2011).
Maria Teeren mukaan heidän työskentelytapansa vaihtelee aina projektien mukaan. Janne Nabb lisää heidän itse haluavan ajatella lähestyvänsä teoksiaan ikään kuin maalauksesta käsin.
"Tykkäämme työskennellä erilaisen ylijäämän parissa", Teeri sanoo. "Löytöjen", Nabb täydentää.
Molemmat nyökkäävät hyväksyvästi termille objet trouvé (löydetty esine). Työparin yhteistyö sujuu muutenkin kuin toisen lauseita täydentäen.
"Siinä on heti kaksi ylimääräistä kättä työskentelemiseen", Nabb kuvaa ja Teeri jatkaa: "Tekee niistä mielenkiintoisempia. Ei tiedä aina, mitä seuraavaksi tapahtuu."
On se välillä vaikeaakin, he myöntävät. Hidasta.
Nabb ja Teeri ovat tähän mennessä pitäneet yksityisnäyttelyjä Saksassa ja Luxemburgissa, ja olleet ryhmänäyttelyissä muun muassa Sveitsissä, Iso-Britanniassa, Ranskassa ja Italiassa.
"Tykätään viedä itsemme paikkoihin ja käyttää paikallista materiaalia mieluummin kuin viedä teoksiamme sinne", Nabb korostaa.
Kaksikko on viikon päästä muuttamassa Vaasan eteläpuolella sijaitsevaan Övermarkiin. He ovat hankkineet sieltä pohjalaistalon, joka tarjoaa hyvät tilat sekä asumiseen että työskentelyyn.
Nabb ja Teeri puhuvat mahtavasta sattumasta sekä yllättävästä ketjusta, joka johtaa nyt muuttoon Helsingistä. Nabb sanoo, että he tykkäävät impulsiivisista päätöksistä. "Vähän yllättävä juttu meidän kesäloman päätteeksi", Teeri myhäilee.
Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma perustettiin 1984 herättämään keskustelua ja edistämään nykytaidetta. Palkinnolla pyritään tukemaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita suomalaistaiteilijoita. Tuleva vuosi on tapahtuman juhlavuosi.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva