Kirjavaa kulttuuria kuopalla

Riitta Taulavuori
Maiju Torvinen kuvat
Kaleva
Oulu Haukiputaan Teatterikuoppa tarjosi sananmukaisesti monenkirjavaa kulttuuria lauantaina iltapäivällä. Kyseessä oli ensi kertaa tässä laajuudessa Oulussa järjestetty erityisryhmien taidetapahtuma. Erityisryhmät olivat edustettuina sekä taiteen tekijöinä että vastaanottajina.
Taidetapahtuma veti Teatterikuopan pääsalin parisataapaikkaisen katsomon lähes täyteen.
Tapahtuma alkoi kehitysvammaisten Värisointuja-taidenäyttelyn avajaisilla. Näyttelyssä on esillä 65 työtä.
Työt on tehty seitsemässä taidepiirissä eri puolilla kanta-Oulua, kertoo kehitysvammaisten taidepiirejä vetävä Hannele Salmi.
Edellisen kerran kehitysvammaisten töitä oli Salmen mukaan laajemmin esillä viime syksynä Oulun kirjastossa valtakunnallisessa kehitysvammaisten yhteisnäyttelyssä ja tätä ennen monikulttuurikeskus Villa Victorissa sekä Venäjällä Kostamuksessa ja Vuokkiniemessä.
Teatterikuopalla näyttely on avoinna 19. lokakuuta saakka.
Erilaisuuden hyväksyminen nousi esille kahdessa näytelmässä: sekä helsinkiläisen Teatteri Totin Minä, Puffissa että paikallisen Papukaija-ryhmän Rumassa ankanpojassa.
Ammattiteatteriesityksiä viittomakielellä tuottava Teatteri Totti on toiminut jo vuodesta 1987, eli viime vuonna sillä oli 25-vuotisjuhlavuosi. Vastaavia viittomakielisiä ammattiteattereita ei tällä haavaa ole Suomessa muita, kertoo Puffia lastennäytelmässä esittänyt viittomakielinen Dawn Jani Birley tulkin välityksellä.
Dawn Jani Birley itse aloitti Totissa kymmenen vuotta sitten valomestarina. Näyttelijäksi hän siirtyi viitisen vuotta myöhemmin.
Totti tuottaa kahdesta kolmeen näytelmää vuodessa. Viime kevään ensi-iltana oli David Mametin näytelmä Oleanna. Teatterikuopalle tuodun Marita S. Barberin ohjaaman Puffin ensi-ilta nähtiin torstaina Jyväskylässä.
"Teemme näytelmiä lapsille, perheille ja aikuisille. Useimmat näytökset ovat myös puhetulkattuja suomeksi. Viittomakieliset ja kuurot ovat pääkohderyhmäämme, mutta myös yhä useammat kuulevat ovat nykyään kiinnostuneita viittomakielisestä teatterista", Dawn Jani Birley kertoo.
Hannu Päkkilän ohjaaman Ruman ankanpojan takana puolestaan olivat paikalliset kyvyt. Yhdeksän 18-35-vuotiaan oululaisen kehitysvammaisen näytelmäryhmä alkoi harjoitella ja hioa esitystään kevättalvella.
Tanssiakin Teatterikuopalla nähtiin, ja nimenomaan esteetöntä sellaista.
Tanssiteatteriryhmä Kudelma esitti otteen viikon päästä sunnuntaina kulttuuritalo Valveella ensi-iltaan tulevasta teoksesta Diminuendo. Teoksen innoittajina ovat olleet vahvat naistaiteilijat kuten oopperatähti Aino Ackté, taidemaalarit Frida Kahlo ja Helene Schjerfbeck sekä kirjailija ja runoilija Saima Harmaja.
"Olemme kaikki Esteetön ry:n jäseniä, ja olemme sitä mieltä, että kulttuuri kuuluu kaikille", kertovat Merja Männikkö, Minna Oikarinen ja Ulla Kurvinen.
Heistä Kurvinen tanssii pyörätuolilla.
"Tärkeää on, että erilaiset tanssijat voivat tanssia myös yhdessä", Männikkö sanoo.
Taidetapahtuman musiikkiesityksistä vastasivat Nuorten Ystävien koulun bändi Nyk Tigers solistinaan Mertzi Stenroth sekä Nuorten Ystävien kehitysvammaisten musiikkikerho Tähtitaivasorkesteri.
Nyk Tigesin ohjelmistoon kuuluivat tällä erää Noitalinna Huraan Pikkuveli, J. Karjalaisen Hän ja Mennyt mies sekä Robinin Frontside Ollie.
Muhoksella Pohjolan koulua käyvä Mertzi Stenroth kertoo laulaneensa pikkupojasta lähtien ja esiintyneensä julkisesti esimerkiksi koulun kevät- ja joulujuhlissa.
Nyk Tigersin solistina hän lauloi yleisön edessä vasta ensimmäistä kertaa. Keikka meni hänestä silti aivan hyvin.
"Vaikka tykkään laulaa ja musiikki muutenkin on tärkeää kulttuurissani, en minä siitä itselleni ammattia haaveile. Minusta tulee kokki", Stenroth kertoo.
Taidetapahtumaa suunniteltiin vajaa vuosi, kertoo kulttuurituottaja Jaana Potkonen Oulun kaupungilta.
Alun perin ideana oli pelkän kuvataidenäyttelyn saaminen Teatterikuopalle, mutta sitten huomattiin, että mukaan sopisi muutakin.
"Ajatuksena oli erilaisuuden kohtaaminen ja suvaitsevaisuuden lisääminen erityisesti nuorten keskuudessa. Nyt aika tuntui olevan sopiva tällaiselle tapahtumalle."
Koululaisryhmät saivat maistiaisia tapahtuman tarjonnasta jo perjantaina.
Potkosen mukaan toiveita on tullut, että tapahtuma voitaisiin järjestää myös tulevaisuudessa. Hän itse haaveilee, että se järjestettäisiin säännöllisesti tiettyyn aikaan vuodesta, vähän kuin vaikkapa Joensuun Parafest, joka järjestettiin viime elokuussa kolmatta kertaa.
Teatterikuopan tapahtumaa olivat järjestämässä Nuorten Ystävät, Pohjois-Pohjanmaan näkövammaiset, Oulun ja Haukiputaan kehitysvammaisten tukiyhdistykset, Kynnys ry, Kuuloliiton Oulun alueyhdistys, Esteetön ry sekä Oulu-opisto.
Oulun kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan liitto tukivat tapahtumaa rahallisesti.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva