Kirjan aihe löytyi lomamatkalla

Anssi Juntto
Oulu Kun oululainen ihotautilääkäri Toni Aho oli saanut valmiiksi ensimmäisen julkaistun romaaninsa, lähitulevaisuuteen sijoittuvan tiedejännärin Samuelin, hänen mielessään pyöri ajatus klassisesta lääkärijännäristä.
Lomareissulla Espanjassa Aho sai kuitenkin uuden idean.
Ahon uutuusromaani Vettä sakeampaa tarkastelee 18-vuotiaan Miken suhdetta isäänsä, joka oli tajunnut olevansa homoseksuaali ja jättänyt perheensä pojan oltua vain muutaman vuoden ikäinen. Isän kuoltua nuorukainen lähtee Torremolinosiin myymään perinnöksi jäänyttä baaria.
Samuelia kirjoittaessaan Aho kuvitteli itsensä päähenkilön Samuelin nahkoihin, mutta Vettä sakeampaa -tarinaa hän naputteli selkeästi ulkopuolisena. Hän nautti voidessaan kuvitella tapahtumia sekä isän että teinipojan näkökulmasta. Näin jälkikäteen katsottuna samastuttavampi hahmo on isä.
"Aikanaan homomiehet joutuivat olemaan kaapissa ja menemään naimisiin naisten kanssa. Minulla on ystäviä, jotka ovat eläneet sitä samaa ja yrittäneet sopeutua. Jossakin vaiheessa tulee kuitenkin raja vastaan."
"Kirjan isällä oli kaksi vaihtoehtoa. Hän joko hylkäisi perheen ja koko sen illuusion, jota hän oli rakentanut viimeiset kymmenen vuotta, tai tappaisi itsensä."
Myös Aholla itsellään oli omat teinikriisinsä, kun hän joutui hyväksymään oman poikkeavuutensa valtavirrasta. Oli kova paikka huomata kuuluvansa siihen vähemmistöön, jonka edustajista käytettävä nimitys on poikajoukoissa haukkumasanoista pahin.
Vettä sakeampaa -romaanin keskeisintä kohderyhmää ovat lukioikäiset ja nuoret aikuiset. Toisaalta kirjalla on annettavaa myös vanhemmille, jotka haluavat ymmärtää paremmin, millaista on elää nuoruutta tämän päivän Suomessa.
"Yhteiskuntamme on yliseksuaalinen. Tietoisuuteen tunkee seksiä televisiosta, internetistä ja kadunvarsimainoksista. Porno on tietokoneella kenen tahansa ulottuvilla. Kuinka se voisi olla hämmentämättä nuoria, jotka ajattelevat muutenkin seksiä niin paljon", Aho päivittelee.
Myös homoudesta puhutaan aiempaa avoimemmin. Nuorten on jo varhain kohdattava oma suhtautumisensa seksuaalivähemmistöihin. Melkein jokainen tuntee jonkun homon.
"Kun olin kouluikäinen, kenellekään ei tullut mieleenkään tulla kaapista ulos. Silloin kiusattiin ja haukuttiin, samoin itsemurhia tehtiin enemmän. Nykyään on varmasti matalampi kynnys tulla kaapista jo nuorena."
Vaikka Aho on poiminut tarinaan kokemuksia omasta nuoruudestaan Iissä ja Oulussa, on hän halunnut pitää kirjan suomalaisen kaupungin kuvitteellisena.
Sen sijaan tapahtumapaikat Espanjassa ovat todellisia. Aho hankki itsekin loma-asunnon Torremolinosista reilu vuosi sitten. Lämmin ilmasto ja suvaitsevainen ilmapiiri houkuttivat. Nykyään Malagan ja Oulun väliä tulee sahattua kymmenkunta kertaa vuodessa.
Espanjan-asunnon Aho osti ainakin osittain kirjoittamista silmällä pitäen, mutta käytännössä Vettä sakeampaa syntyi hänen vanhempiensa mökillä Iin Olhavassa. Torremolinosissa elo on ollut kirjoittamisen kannalta turhan hektistä, sillä virikkeitä on ollut liikaa.
Vettä sakeampaa -romaanin julkaisutilaisuus Oulun kaupunginkirjaston Pakkalan salissa lauantaina 5.10. kello 15-17. Iltatapahtuma Kaarlenholvissa kello 20-22.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva