Karjalainen puhaltajapriha

Pia Kaitasuo Kaleva
MUHOS Jos ennen puhelua, jossa taivuttelee muusikko Jukka Myllystä haastateltavaksi, ei olisikaan käsitystä tämän luonteesta, sananvaihdon päätyttyä on hyvinkin.
Pitkän tahkoamisen jälkeen voi päätellä, että tässä miehessä olisi supliikkinsa puolesta ainesta sutkiksi prihaksi, karjalainen kun on.
Vaikka Myllyksellä onkin monta roolia, sutkin hommat eivät sentään kuulu joukkoon. Orkesterimuusikko, solisti, kapellimestari, taiteellinen johtaja, soitonopettaja, sovittaja, voidaan listata.
Myllyksellä on Oulun kaupunginorkesterissa pasuunansoittajan virka, vaikka hän onkin pääinstrumenttinsa, baritonitorven, kärkiosaajia koko maailmassa.
Ensimmäinen vaskisoitin trumpetti taas oli vaihtunut parikymppisenä baritoniin.
Baritoni on vienyt häntä ympäri maailmaa niin pitämään mestarikursseja kuin solistitehtäviinkin. Myllykselle on myös kirjoitettu useampia sooloteoksia.
Jukka Myllys ehti nuorna miesnä moneen, urheilemaankin innolla.
"Pelasin jääkiekkoa ihan vakavissani niin kauan kuin asuin kotona. Olinhan ensimmäinen J. Myllys Saipan maalissa, sentään."
Hän aloitti muusikon uransa melodikalla. "Sillä vihreällä. Tapailin kaikkea mahdollista."
Opetusta alalle on ollut paljon musiikkiopistosta korkeakouluun, mutta tärkein "koulu" on ollut soittaa toisten kanssa.
"Puhallinorkestereissa on yhä edelleen mestari-kisälli-järjestelmä, tiukka koulu. Siperia on se mikä on opettanut", hän naurahtaa.
"Soitin hirveän paljon erityylistä: aloitin puhallinbändissä ja jazzyhtyeessä, sieltä sotilassoittokuntaan ja sinfoniaorkesteriin, ja tämä osoittautui hyödylliseksi - kasvoin tiedostamatta ennakkoluulottomaksi."
Myllys harmittelee, miten kategorisointi aiheuttaa toisten työn aliarviointia. "Itse olen halunnut olla avoin."
Tämä on näkynyt myös hänen työssään taiteellisena johtajana ja kapellimestarina. Marraskuussa hän johtaa Oulun kaupunginorkesteria Euroviisu-konsertissa.
"Olemme onnistuneet hankkimaan alkuperäiset orkesterisovitukset - siis Laila Kinnusesta sinne saakka, kun Euroviisuissa vielä oli suuri orkesteri."
Myllyksen kalenteri on ollut kaiken aikaa täpösen täynnä. Neljän lapsen isä on toki ehtinyt kotiin ja kasvattamaankin, mutta silti hän antaa täyden tunnustuksen arjen pyörittämisestä vaimolleen.
Nyt menoja on rukattu vähemmäksi.
"Pelkästään fyysiselle palautumiselle on annettava enemmän aikaa. Halu harjoitella ja fyysiset rajoitteet törmäävätkin toisiinsa."
Yksi karsituista on nuorten Viventi-puhallinorkesteri, jonka Myllys johdatti kuusi kertaa Suomen mestaruuteen. "Jätin sen raskain sydämin."

Mitä tilalle?
Sovittamista ja improvisaatiota, suunnitelmat voi tiivistää. Ehkä vähän enemmän aikaa virvelöintiin kotirannassa.
Tai luonnon tuloksekkaaseen tarkkailemiseen: Myllys Leo-poikineen näet bongasi kesällä Muhoksella kuningaskalastajan pesältään.
"Olin juuri tullut työmatkalta Atlantasta ja siksi piti vähän hieraista aluksi silmiä, kun sininen lintu lenteli ohitse kala nokassaan."
Työmatkalla Jukka Myllys on myös syntymäpäivänään. Hän lupaa tarjota tuttaville pitkän lounaan Jin Long Tan -hotellissa Pekingissä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva