Honkamajojen hotelli Kiinaan

Raimo Pirttikoski Kaleva
Oulu Vientiin keskittynyt oululainen hirsitaloyhtiö Honkamajat on saanut merkittävän tilauksen Kiinasta. Toimitusjohtaja Kari Tolvasen mukaan reilun miljoonan euron kauppa voi poikia myös meheviä lisätilauksia tuonnempana.
"Changchuniin rakennetaan 4 000 neliön hirsihotelli lomakohteeseen, johon on tulossa kymmeniä rakennuksia. Jatkojakin on odotettavissa. Tämän eteen on ponnisteltu kaksi vuotta", aiesopimuksen torstaina allekirjoittanut Tolvanen kertoo.
50-vuotisjuhliaan perjantaina viettäneen yrityksen näkymät ovat nyt muutoinkin valoisat monen vaikean vuoden jälkeen. Tänä vuonna Honkamajat odottaa liikevaihtonsa kasvavan liki viidestä jopa kahdeksaan miljoonaan euroon.
"Olemme nousemassa vähintään samalle myynnin ja tuotannon tasolle kuin ennen 2008 alkanutta talouskriisiä."
Tolvanen muistuttaa, että kriisivuosina koko toimialan vienti on kutistunut jopa 40 prosenttia. "Vuoteen 2008 asti me pystyimme kasvamaan keskimäärin 10 prosenttia vuodessa. Nyt tähtäämme taas samaan vauhtiin."
Honkamajojen aurinko nousee idästä. Japanissa ja Kiinassa yritys on tehnyt bisnestä jo pitkään. Venäjän markkinat ovat koko toimialalle merkittävät.
"Uskon, että meillä olisi hyvät mahdollisuudet menestyä myös Intiassa. Uudet avaukset ovat aina kovan työn takana."
Tolvasen mukaan etenkin Aasiassa on ensin myytävä itsensä ja luotava luottamuksellinen suhde asiakkaan kanssa.
Honkamajat työllistää 30 ihmistä Veistämötiellä, jossa suunnitellaan taloja ja työstetään hirsiä. Muusta huolehtivat alihankkijat.
"Viime talvena jouduimme lomauttamaan väkeä. Jos kasvu jatkuu, meidän on varauduttava uusiin investointeihin ja siihen, että työntekijöitä tarvitaan lisää", Tolvanen sanoo.
Tolvasen mukaan suomalaisilla hirsitalovalmistajilla on monta kilpailuetua. Laadukasta puuta, kokemusta ja tietotaitoa riittää. "Olemme myös joustavia. Meidän taloistamme yli puolet tehdään asiakkaan omien piirustusten mukaan."
Tolvanen toivoo, että Suomen tiukat mutta järkevät hirsitalorakentamisen energiansäästönormit otettaisiin vihdoin käyttöön koko EU:n alueella. "Nyt säännöissä ja käytännöissä on vielä turhan paljon kansallisia eroja."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva