Tasa-arvon sitkeä tahtonainen

Liisa Laine Kaleva
Oulu Naisista puhuttaessa ikä pitäisi kuulemma ohittaa sujuvasti. Nyt on pakko tehdä poikkeus.
Oululaiselle Taina Pitkänen-Kolille vuodet näyttävät tuovan vain lisää virtaa. Mittarissa on 75, mutta meno on edelleen niin vauhdikasta, että siinä kyydissä moni nuorempi armotta uuvahtaa.
Tulta ja tappuraakin löytyy entiseen malliin. Politiikkaan Pitkänen-Koli ei kuitenkaan enää aio energiaansa uhrata, sillä tähän syksyyn loppuu 24 vuotta kestänyt kausi Oulun kaupunginvaltuustossa vihreiden ryhmässä. Hän ei ole ehdolla syksyn vaaleissa.
Kahdeksan viimeistä vuotta Pitkänen-Koli on vetänyt teknistä lautakuntaa. Monien tärkeiden päätösten joukossa kallioparkki on oma lukunsa. Pitkänen-Koli oli rakentamisen puolella ja jäi puolueessaan vähemmistöön. Siitä hän sai myös kuulla.
Mielenrauhaa se ei hetkauttanut, mutta "et ole oikea vihreä" -lauseelle hän tuli jonkin verran allergiseksi.
Kyseessä on siis nainen, joka tietää mitä tahtoo ja myös pysyy kannassaan. Lunta on tullut tupaan ja kaikenlaisia letkautuksia on joutunut sietämään.
"Naistutkimus on ollut hyväksi avuksi politiikan kiemuroissa. On helpompi kestää loukkauksia ja vähättelyä, kun tuntee vallan teorian ja tietää miten pitää reagoida, ettei tilanne pahene", toteaa Pitkänen-Koli, jolla on takanaan myös pitkä tiedenaisen ura.
Politiikka alkoi hänen kohdallaan tasa-arvoasioista ja niihin se näyttää myös päättyvän. Viimeksi on nimittäin löytynyt sanomista Oulun taloussuunnitelmasta, jonka luonnoksessa ei hänen suureksi harmikseen ollut sanaakaan sukupuolten tasa-arvosta ja valtavirtaistamisesta (suvaus), vaikka se on yksi osa hallintojohtajan ja yhteisötoiminnan päällikön mandaattiin kuuluvaa "kansalaisvaikuttaminen ja yhteisötoiminta" -teemaa.
Mielessä on pitkä lista asioita, joita tässä yhteydessä pitäisi käsitellä. Palautetta on jo lähtenyt.
"Pakkohan siitä on sanoa jotain. Kyseessä on toiminnallinen tasa-arvo. Mitä hyötyä naiset ja miehet saavat eri palveluista? Tärkeä asia!"
Kaaren toisessa päässä 24 vuotta sitten on Oulun naisliike, jota kautta Pitkänen-Koli alun perin kaupunginvaltuustoon tuli. Naisliike oli menossa vaaliliittoon vihreiden kanssa, mutta nimestä ei päästy yksimielisyyteen, eikä liitosta tullut mitään. Ehdokkuus kuitenkin kiinnosti niin paljon, että vaaleihin mentiin sitten vihreiden listoilta.
Jo aiemmin, vuosina 1981-84 Pitkänen-Koli oli sitoutumattomana ehdolla liberaaleissa, mutta ei saanut tarpeeksi ääniä. Paikka matkailulautakunnassa sen sijaan irtosi neljäksi vuodeksi ja totutti politiikantekoon.
Valtuustotyö on ollut Pitkänen-Kolille mielenkiintoinen yhteiskunnallisten asioiden korkeakoulu. Sen oppi, ettei välttämättä se, mikä itselle on tärkeää, ole sitä muille. "Se muuten näyttää turhauttavan politiikassa erityisesti naisia. "
Joskus vaikuttaminen on kuitenkin hyvin mutkatonta. "Kestävän kehityksen tavoitteet ja arviointi tuli talousarvioon minun aloitteestani. Hoksasin sen Tampereen talousarviosta ja marssin silloisen talouspäällikkö Esa Katajamäen puheille. Hän innostui heti ja asia oli sillä selvä."
Pitkänen-Koli on myös yhdistymishallituksen jäsen ja siten ollut tiiviisti mukana uuden Oulun valmistelussa. Vaalit ovat tärkeä nivelkohta uuden kunnan tulevaisuuden kannalta. Hän toivoo, ettei uusien valtuutettujen joukossa ole liikaa heitä, jotka eivät lainkaan ymmärrä, miten uusi Oulu toimii.
Saattaa olla, että hän vielä itsekin ilmaantuu salin takapenkkiin kuunteluoppilaaksi. Tutkimus valtuustokäyttäytymisestä kiinnostaisi. Miten eroaa miesten ja naisten tapa puhua, mitä asioita he ottavat esille? "Sellaista ei ole vielä tehty."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva