Taide kuuluu kaikille

Anne Helaakoski Kaleva
Oulu Turkulainen Wäinö Aaltosen Seura järjestää yhteistyössä Nuorten Ystävät ry:n kanssa viidennen vammaisten valtakunnallisen kuvataidenäyttelyn "Vakun" Oulussa.
Näyttely avautuu yleisölle huomenna keskiviikkona ja se pidetään kaupunginkirjaston esteettömissä näyttelytiloissa. Näyttelyn teemana on Hyvinvointi ja kulttuuri, ja se on avoinna 29. syyskuuta saakka.
Vammaisten kuvataidetta käsittelevä seminaari pidetään tänään tiistaina kaupunginkirjaston Pakkalan salissa.
Wäinö Aaltonen Seuran puheenjohtaja Seppo Sutela kertoo ensimmäisen Vaku-näyttelyn saaneen alkunsa Turussa vuonna 2008, kun pari paikallista vammaisjärjestöä otti yhteyttä seuraan.
"Wäinö Aaltonen oli kuuro, siinä yhteys", valottaa Sutela.
Ensimmäisessä näyttelyssä vieraili muutama sata kävijää. Seuraavana vuonna näyttely järjestettiin Helsingissä, ja se oli jo suuri menestys.
Vuonna 2010 Jyväskylässä järjestetty näyttely monine seminaareineen keräsi myös tuhansia kävijöitä, ja sama menestys jatkui, kun Vaku-näyttely järjestettiin Turussa kulttuuripääkaupunkivuoden takia.
"Näyttely oli yhdistettynä Invalidiliiton kesäpäiviin sekä osana Turun yliopiston kulttuuripääkaupunkiohjelmaa. Yleisöä oli paljon, yksistään vammaisia kävijöitä oli melkein tuhat."
Viidennen näyttelyn järjestäminen Oulussa oli luontevaa, koska Oulu on Seppo Sutelan entinen kotikaupunki. "Olen Heinäpään haukkoja, pelasin jääkiekkoa", taustoittaa Sutela.
Mukaan järjestelyihin lähti 105 vuotta täyttävä Nuorten Ystävät ry, ja sopivat tilat löytyivät keskeltä kaupunkia kaupunginkirjastolta.
Rahoitusta saatiin Eija ja Veikko Lesosen Säätiöltä, ja yhteistyökumppaneina ovat myös Oulun kaupunki sekä Oulun yliopisto. Ja onpa mukana myös Oulun Kärpät. Edustusjoukkueen pelaajia on paikalla näyttelyn avajaisissa avustamassa vammaisia tarvittaessa.
Sutelan mukaan Vaku-näyttelyt ovat ainoa kaikille vammaisille avoin kulttuuritapahtuma Suomessa.
Tarkoituksena on edesauttaa vammaisia aloittamaan taide- ja kulttuuriharrastus sekä saada vammaisten kuvataiteelle sen ansaitseman huomion.
"Hienoa olisi, jos vammaiset menisivät johonkin taidepiiriin, jossa he saisivat opetusta ja kannustusta. Sitä kautta myös sosiaalinen elämä lisääntyy. Seuraava askel on, että saa teoksensa näyttelyyn, ja mahdollisesti vielä kaupaksi. Se on valtava asia."
Viime vuoden voittaja oli autokolarissa aivovamman saanut henkilö, jolle yhden työn tekeminen vei koko vuoden.
"Kun hänet valittiin voittajaksi, oli ilme näkemisen arvoinen."
Vammaiset taiteilijat ovat lähettäneet aktiivisesti töitään myös Oulun näyttelyyn. Näyttelyn jury, amanuenssit Outi Dekker ja Elina Vieru sekä museolehtori Laura Lampi, valitsee kolme Vuoden vammaistaiteilijaa. Ensimmäinen saa 1 000 euron stipendin ja kaksi muuta 500 euron stipendin.
Vaku-projekti jatkuu ja sille haetaan kotia. Sutelan mukaan tavoitteena on samantyyppinen yhteisorganisaatio kuin vammaisjärjestöjen Suomen vammaisurheilu ja -liikunta ry.
Tuolloin Vaku tarkoittaisi vammaiskulttuuria, ei ainoastaan kuvataidetta. Mukana olisivat myös musiikki, tanssi ja teatteri.
"Laskutavasta riippuen Suomessa on 300 000-400 000 vammaiseksi luokiteltavaa ihmistä. Vain muutama vammaisjärjestö pystyy järjestämään heille kulttuuritoimintaa. Monissa kaupungeissa heille ei ole mitään kulttuuritarjontaa."
Lue myös Vaku-näyttelyyn osallistuvan iiläisen Sisko Sergejeffin haastattelu Ihmiset-sivulta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva