Sadan taiteilijan sadonkorjuu

Anne Helaakoski
Risto Rasila kuvat
Kaleva
Oulu Taidemuseon aulassa paukkuu vasara. Satula-salissa museomestari Mika Siekkinen keikkuu kolmiotikkailla katonrajassa asetellen seinälle JP Mannisen maalauksia kuraattori Marketta Hailan ohjeiden mukaan.
Kirsti Muinosen teos Meri odottelee lattialla ripustamista. Taiteilija Anni Rapinoja pyyhältää sisään suoraan Hailuodon lautalta.
Taidemuseossa valmistaudutaan kiireellä jo vuosi sitten alkaneen projektin huipentumaan, Lumipalloefekti-biennaalin avajaisiin tänään perjantaina.
Näyttely on suurin koskaan Pohjois-Suomessa järjestetty, sekä taiteilijoiden määrällä että budjetin suuruudella mitattuna, kertoo aluetaidemuseotutkija Janne Kauppinen.
"Tämä on suuri jopa Suomen mittakaavassa. Ja maan suurin tänä vuonna järjestetty."
Edellinen aluenäyttely järjestettiin vuonna 2006. Näyttelyä haluttiin nyt laajentaa ja järjestää se nykypäivän tyylillä. Tuloksena on biennaali, joka järjestetään joka toinen vuosi jokaisessa Pohjois-Suomen taidemuseossa.
"Erona entiseen oli myös, että taiteilijat voivat tarjota töitään näyttelyyn netin kautta. Teoksia ei tarvinnut kuljettaa edes takaisin. Myös valintaprosessi oli erityyppinen. Oli avoin haku ja kuraattorin jurytys, ja lisäksi kuraattori kutsui joitain taiteilijoita suoraan näyttelyyn."
Taiteilijoita on näyttelyssä yli 90. Heistä kaksi kolmasosaa on valittu avoimen haun perusteella. Teoksia on taiteilijaa tai taiteilijaryhmää kohden yhdestä viiteen.
Taidemuseon kahdessa kerroksessa töitä on parisen sataa, yhteensä koko biennaalin teosmäärä nousee noin kolmeen sataan. Yksi teoksista on taidemuseon katolla.
Taidemuseon näyttely jakautuu kahteen kahdeksan viikon jaksoon. Näyttelyn puolivälissä osa taiteilijoista vaihtuu.
Janne Kauppinen kertoo olevansa erityisen iloinen siitä, että näyttelyssä on pitkästä aikaa mukana myös isoja nimiä, "vanhoja mestareita" kuten Reijo Hukkanen, Esko Männikkö ja Anni Rapinoja.
Näyttelyssä voi tutustua Pohjois-Suomen taiteilijoiden monipuolisuuteen. Mukana on valokuvaa, videoita, installaatioita, maalauksia ja veistoksia.
Eniten taiteilijoita on mukana Oulusta, Rovaniemeltä, Torniosta ja Limingasta, mutta alue on laajasti edustettuna aina Utsjokea myöten.
Suurin osa teoksista on taiteilijoiden omistuksessa, mutta joitakin on myös lainattu taidemuseoiden kokoelmista.
Taidemuseon lisäksi teoksia on esillä Pohjois-Pohjanmaan museossa.
Myöhemmin näyttely avautuu myös keskustassa SalonkiArtissa sekä yliopiston arkkitehtiosastolla.
Neljä kuukautta kestävän näyttelyn ohessa järjestetään myös luentoja ja työpajoja, ja lisäksi puistoon tulee ympäristötaideteos.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva