Riippusilta yhdistää kyliä

Helge Murtovaara teksti ja kuvat
Kaleva
Siikajoki Uusi 70 metriä pitkä riippusilta yhdistää Siikajoen Paavolan Hemminkankaan ja Koskenkankaan kylät.
Siikajoen Hemminkosken kohdalla ylittävä kävelysilta sijaitsee suurin piirtein puolivälissä kantatiellä Ruokolahdella ja Ruukin taajamassa sijaitsevia maantiesiltoja.
Rakennushankkeen vastaava mestari, Hämeenlinnasta kotikylälleen palannut rakennusinsinööri Eero Mällinen kertoo sillan lyhentävän matkaa kylien välillä. Se tulee lähinnä virkistys- ja lenkkeilykäyttöön, mönkijällä sillalle ei pitäisi mahtua.
"Aiemmin joskus 50 vuotta sitten Hemminkosken kohdalla oli renkkusilta, mutta se piti aina kesällä ja syksyllä purkaa. Renkkusiltoja oli joskus aiemmin 20 kilometrin matkalla neljä kappaletta", muistelee Mällinen.
Pehkolan Osakaskunta ry, joka on noin neljänsadan Siikajokivarren maanomistajan yhteisö, luovutti aiemmin maa-alueen yleiseen tarve- ja virkistyskäyttöön.
Nouseva Rannikkoseutu ry:n avustuksen turvin toteutettiin ensin Vekalan rantapuistohanke, jossa rakennettiin uimaranta, venelaituri ja puistosaari virkistyskäyttöön.
Toisessa vaiheessa Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) ja Pehkolan Osakaskunta ry ryhtyivät yhteistyössä rakentamaan kävelysiltaa.
Sillan on suunnitellut kemiläinen insinööri Juha Sunnari.
Ensimmäisiä valmistelevia töitä tehtiin jo kesällä 2011 ja viime toukokuussa MPK:n sillanrakennuskurssilla rakennettiin sillan elementit. Kurssin toinen osa piti toteuttaa vapaaehtoisten talkoolaisten avulla jo elokuussa.
"Siikajoen kesätulvan vuoksi rakennustöitä jouduttiin siirtämään", Mällinen kertoo.
Sillan rakentaminen on aina vaativaa. Pohjois-Suomen maanpuolustuspiirin piiripäällikön Timo Kesäläisen mielestä oleellista ei ole laskea ponnistusten määrää, vaan sitä, että pystytään tekemään jotakin hyvää tai hyödyllistä.
Kun päämäärä nähdään yhteiseksi, on huomattavasti helpompi motivoitua ja ajatella, että on kiva tehdä yhdessä työtä ja saada jotakin hienoa aikaiseksi.
Kesäläinen haluaa ottaa haasteita vastaan riippumatta siitä, onko niissä nähtävissä ponnistelua paljon tai vähän.
"Enemmän minua kiinnostaa se, että pystymme organisaationa Puolustusvoimain kanssa tehtävän työn lisäksi tekemään tällaisia hyödyllisiä asioita yhteiskunnan hyväksi."
Erilaisten projektien toteuttamisessa on Kesäläisen mielestä tärkeää yhteistyö viranomaisten kanssa.
Kun projekteja kohdennetaan ympäröivään yhteiskuntaan, niin yhteistyöstä, jolla pyritään myös MPK:n toimintaa kohdentamaan järkevästi ja järkeviin suuntiin, on hyötyä tulevina vuosina entistä enemmän.
"Me haluamme olla rakentamassa yhteistyötä ja yhteiskuntaa rakentavaa toimintaa", Kesäläinen sanoo.
Vekalan sillan rakentamisen rahoituksesta puolet tulee Pohjois-Pohjanmaan ely-keskukselta. Osakaskunnan osuudesta noin puolet tulee talkootyöstä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva