Oysiin suunnitteilla päiväsairaala

Heli Väyrynen Kaleva
OULU Oulun yliopistollisen sairaalan 500 miljoonan euron rakennushanke on edennyt esiselvitysvaiheeseen.
Asiantuntija Heikki Salumäki Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä kertoo, että nyt laaditaan suunnitelmia siitä, mitkä hankkeet lähtevät ensimmäisinä liikkeelle.
Sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi kesäkuussa Tulevaisuuden sairaala -hankkeen viemisen eteenpäin. Arviolta puolet kustannuksista tulee uudisrakentamisesta ja puolet vanhan korjaamisesta.
Yksi uudistus on lasten ja naisten sairaala, joka sijoittuisi nykyisten lastenosastojen kohdalle. Sinne aiotaan siirtää synnytykset ja naistentaudit pääsairaalan puolelta.
"Se merkitsee paljon uutta rakentamista. Lastensairaalan puolelta aiotaan purkaa kaksi rakennusosaa alta pois eli kaaret L2 ja L3. Ne eivät palvele enää toiminnallisesti", Heikki Salumäki kertoo.
Lisäksi kosteusongelmat ja vanhentunut tekniikka puoltavat tilojen purkamista.
Uutta aiotaan rakentaa myös pääsairaalan ja lastensairaalan väliselle nurmikkoalueelle B2:n ja B3:n kohdalle. Alueelle kaavaillaan parkkitaloa, päiväsairaalaa ja potilashotellia. "Kyllä ne siihen mahtuvat."
Kahteen alimpaan kerrokseen sijoittuisi parkkitalo. Rakennuksesta menisi käytävä pääsairaalaan sekä lasten ja naisten sairaalaan siten, että liikenne kulkisi sairaalan keskialueen läpi edelleen.
"Uusi parkkitalo toisi sairaala-alueelle 300-400 parkkipaikkaa lisää. Parkkitalosta pääsisi sairaalaan suoraan sisäkautta", Salumäki jatkaa.
Tukipalvelukeskuksen alueella sijaitsevat lämpökeskus, varastot, apteekki ja keittiö aiotaan purkaa ja rakentaa uudelleen.
Yli 80 prosenttia vuodeosastoista remontoidaan yhden hengen ja loput kahden hengen huoneiksi. Yhden hengen huoneet vähentävät sairaalainfektioita. Vuodepaikat vähenevät, mutta yhä useampi potilas voidaan hoitaa päiväsairaalassa ilman yöpymistä.
Tilat halutaan kunnostaa sellaisiksi, että tietotekniikan hyödyntäminen onnistuu potilastyössä entistä tehokkaammin. Sairaalan nykyisten nurkkapisteiden ulkopuolelle ei laajenneta.
Tahkokankaan kiinteistö on Salumäen mukaan iso kysymysmerkki.
"Asukkaiden määrä siellä on pudonnut. Tarvetta ei ole enää niin suurelle kiinteistölle kuin siellä nyt on. Sitäkin joutuu pohtimaan, pitäisikö se rakentaa ihan uudestaan, jolloin tulisi sekä purkamista että uudisrakentamista."
Rakentaminen ajoittuu vuosille 2014-2030. Salumäen mukaan sairaanhoitopiirin valtuusto päättää joulukuussa, miten hanke konkreettisesti etenee. Vaihtoehtoja on useita.
"Uskoakseni vuoden vaihteessa tiedetään, mikä hanke lähtee liikkeelle ensin", Salumäki kertoo.
Hän muistuttaa, ettei kyse ole vain rakennushankkeesta, vaan sairaalan toiminnallisten prosessien ja tuottavuuden parantamisesta.
Suunnitelmat tehdään niin, että niitä voidaan muuttaa joustavasti matkan varrella.
"Ettei 20 vuoden päästä todeta, että tästä tulikin vanhanaikainen sairaala. Tällaisia hankkeita tehdään kerran 50 vuodessa."
Työtä on tarkoitus viedä läpi 6-8 isossa ja muutamassa pienessä hankkeessa. Sairaalan pitää toimia koko ajan normaalisti.
"Vain yksi tai kaksi osaa voi olla kerralla poissa pelistä."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva